страницата на А.Конкеев

АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ ВИ ЗАПОЗНАВА С….

             НИДЕРЛАНИЯ 

National Anthem of Netherlands – YouTube

   Резултат с изображение за холандия карта    Кралство Нидерландия заема северозаден кът в Европа с излаз на Северно море.Наричат я още Холандия, което е неправилно ,защото пос;ледната заема само северната част на държавата-провинциите северна и южна Холандия.Към нея принадлежат с автономен статут на задморските провинции карибските острови Аруба,Кюрасао и Саба.

       Нидерландия има площ от 41,5 х.кв.км.и население от 17 млн.д.Столица е Амстердам,официален език-нидерландски,парична единица-евро.

        Любопитното е,че в Хага се намира администрацията-двореца на крал Вилем-Александър,Министерския съвет,Международния съд,повечето посолства.Официален статут на национални езици имат още фризийски,лимбурски и долносаксонски.Резултат с изображение за нидерландия

      Нидерландия е сред най-ниските по надморска височина,сред най-гъстонаселените и е разпознаваема с лалетата,вятърните мелници,каналите,дигите на крайбрежието и др.Резултат с изображение за нидерландия

    Въпреки че заема едва 0.008% от световната суша, тя е трета в света по износ на селскостопански продукти след САЩ и Франция. Холандската икономика се нарежда на шесто място в ЕС и на 15 място в света. Ротердамското пристанище е най-голямото в Европа, а амстердамското летище “Схипсхол” е четвъртото най-натоварено летище на Стария континентРезултат с изображение за нидерландия

       Преди въвеждането на християнството, Нидерландия е населена от келтски и германски племена/батави и фризи/. До V век сл. Р. Хр. Територията на юг от р. Рейн е част от Римската Империя. През средновековието Нидерландия се състои от разпокъсани феодални владения, обединени от имп. Карл V (1500 – 1558) заедно с останалите територии от т. н. “Ниски земи” (днешните Белгия и Люксембург) като част от Свещената Римска Империя. Водените от краля многобройни войни с Франция и с Османската империя препятстват нормалната търговска дейност на градовете, а произволно увеличаваните данъци и такси се възприемат от населението като опит за ограничаване на неговите права и свободи. През 1536 г. гражданите на Гент се разбунтуват и отказват да плащат данъци. Кралят отнема привилегиите на този град и въвежда Инквизицията за да преследва протестантите.

     Резултат с изображение за нидерландия  По време на управлението на крал Филип II Испански (1554 – 1598), син на крал Чарлз V, из страната се шири недоволство заради ограниченията на религиозната свобода и абсолютистичните стремежи на краля. През 1567 Филип II изпраща херцог Алба, начело на десетхилядна армия, в Нидерландия с извънредни правомощия за прекратяване на безредиците, започнали година по-рано. Веднага след пристигането си той създава извънреден трибунал, станал известен като Кървавият съвет. През шестте години на управлението му са екзекутирани не по-малко от 18 000 души. На преследвания са подложени не само протестантите, но и известни католици, като графовете Егмонт и Хорн. Опитите на Алба да наложи испанската алкабала, данък от 10% върху всички продажби, предизвиква съпротивата и на католическите области на Нидерландия. Групи бегълци от преследванията образуват пиратски флот, който напада успешно испански кораби и укрепления и през 1568 дори превзема град Бриле, а генералните щати, събрани в Дордрехт, открито се обявяват срещу управлението на Алба. Свързано изображениеВ същото време по суша в страната навлиза армия, финансирана от принц Вилхелм Орански, с което е поставено началото на Осемдесетгодишната война, довела до независимостта на северните провинции. Алба реагира на събитията с обичайната си енергичност и успява да си върне всички провинции, с изключение на Зеландия и Холандия. След първоначален успех на бунтовниците при Хейлигерлей, той им нанася тежко поражение в биткката при Йеминген, а през 1572 превзема след тежка обсада и Хаарлем. Въпреки това бунтът продължава и влошеното здраве подтиква Алба да се оттегли. В края на 1573 той е заменен от Луис де Сенига и Рекесенс. За няколко години над 18 000 нидерландци са осъдени на смърт, а около 100 000 са принудени да напуснат страната. Град Антверпен е превзет и опустошен. Войските на херцог Алба разбиват зле въоръжените въстанически отреди, командвани от принц Вилем Орански, които се изтеглят в Германия. Но, въпреки потушаването на бунта, ограничаването на търговията на нидерландците, конфискациите и огромните данъци, развитието на събитията показва, че не може да се държи в покорство един народ само чрез груба сила. Въстаниците гьози започват партизанска война по море и по суша, и с помощта на английския флот превземат важни пристанища в северна провинция Холандия и ограничават контрола на испанските власти над съседните области. Голяма част от протестантите се заселват в Холандия и това допринася за разделянето на провинциите на северни протестантски (днешна Холандия) и южни католически (днешна Белгия). Херцог Алба. като вижда безплодността на жестокостите, напуска страната.

           През 1579 г. южните католически провинции сключват съюз в Арас и се обявяват в подкрепа на Гентското споразумение и за помирение с Филип II Испански. Калвинистите от северните 7 провинции продължават войната и основават свой съюз в гр. Утрехт а през 1581 г. обявяват своята независимост. С това завършва разделението на Нидерландия – първо религиозно, а после – и политическо. През 1609 г. испанският крал Филип III подписва примирие с холандците, с което на практика признава тяхната държава.

         Войната завършва през 1648 г. с мира от Вестфалия, който признава Републиката на Обединените провинции (Холанд, Зееланд, Утрехт, Фрийзланд, Хрониген, Оовърайсел и Хердерланд) за независима държава. Републиканската форма на управление запазва от феодализма поста на провинциалния губернатор, оглавяван от наследниците на Вилем Орански. На юг остава католическата испанска Нидерландия.

   Свързано изображение

В икономическо отношение Нидерландия изпреварва Великобритания и дори нейния флот и когато Испания забранява на холандските кораби да акостират в португалските пристанища, те окупират Индонезия и я правят своя база в Южните морета. Вилем Янц пръв достига бреговете на търсената от всички Австралия, Абел Тасман открива остров Тасмания и Нова Зеландия, а група холандски предприемачи основават колонията Нови Амстердам в Северна Америка. През 1602 г. Йохан ван Олденбарневелт учредява Източно-Индийската компания, последвана през 1621 г. от Западно-Индийската компания – първите в света интернационални компании

              През XVII век, известен като Златната ера, Републиката изживява своя най-голям разцвет, благодарение на холандската Източно-индийска компания (ИИК). Създадена през 1602 г., за да координира търговията и превоза на стоки от Югоизточна Азия, ИИК е първата мултинационална компания в света. По същото време, холандската Западно-индийска компания (ЗИК) търгува със Западна Африка и Америките и администрира Ню Амстердам, преименуван по-късно в Ню Йорк. По това време, повече от половината търговски кораби на Европа са холандски. Холандия трайно се настанява в Индия, измествайки оттам португалците. Тя е и единствената европейска държава, добила правото да търгува с Япония, кято по това време е изолирана от останалия свят. Откритата през 1609 г. в Амстердам банка става главната кредитна институция в Европа. Появяват се и първите акционерни дружества. Построявайки диги и прегради, дълги десетки километи, холандците отвоюват от морето обширни територии обработваема земя, а с прокарването на плавателни канали се усъвършенства системата на речния транспорт.

   Резултат с изображение за нидерландия  Основаната през 1624 г. от Западно-Индийската компания колония Нови Амстердам, известна днес като Ню Йорк, била разположена на стратегическия, укрепен южен край на остров Манхатън, с цел да предотврати нахлуването на чужди кораби по реката, където се намирали офисите на сдружението за търговия с кожи. С течение на времето селището се разраснало и станало най-големият град в новата нидерландска колония. По същото време известният виенски ботаник Карол Клезиус бил назначен за директор на Хортус Ботаникус в Лайден (Leiden), най-старата ботаническа градина в Европа, основана през 1587 г. Един ден той получил от приятеля си Огер де Бусбек, тогава посланик в Константинопол (Истанбул) няколко лалета, който видял тези лалета в султанските градини и решил да ги изпрати на Клезиус за градината в Лайден. Лалетата били посадени и дали началото на една от най-умопомрачителните мании в историята на човечеството. Лалето било издигнато в култ, в мярка за благосъстояние. Който притежавал лале в Нидерландия, бил богат. И как не, след като една луковица се разменяла за къща, земя и животни, взети заедно или иначе казано – срещу 7 000 гулдена. В същото време, когато Ню Амстердам започнал да бъде притискан, от една страна, от индианците, а от друга – от англичаните, Западно-Индийската компания решила да прекрати дейността си в Америка и го продала на британците за 25 гулдена! (не, нулите не са изпуснати!).

           След Френската революция (1789 – 1799), в началото на XIX век, днешните Белгия и Нидерландия се обединяват в Кралство Нидерландия и Вилем-Фредерик оглавява новото кралство под името крал Вилем I. Така се поставя началото на холандската наследствена монархия. Според преработената през 1848 г. конституция, министрите започват да се отчитат не директно пред краля, а пред избираем парламент, с което се установява конституционна монархия с парламентарно управление.  

               Недостигът на земя винаги е бил проблем в Нидерландия. От древни времена холандската история е белязана от борбата на човека с морето. Няма друга държава в света, на която близо 1/3 от територията й днес да е под морското равнище; най-ниската й точка е -6.7 м., близо до Ротердам. Още първите й обитатели отвоювали близките до бреговете части, като издигнали обикновени валове и насипи. Първите диги били построени през ХІ-ХІІ в. Полдерите, или завоюваната от човека земя, се увеличила през периода ХV-ХІХ в. В помощ на човека идват и мелниците. Тук те не изпълняват дейността, с която ние сме свикнали да ги асоциираме. В Нидерландия мелниците са по същество помпени станции, отводняващи преградената от дига земя с помощ­та на вятъра. След това мястото се засипва с пясък, върху който се засаждат чимове с трева. По този начин се създават пасищата за многобройните стада крави в Холандия, а тревата е винаги тучна и зелена, поради все още избиващата по малко отдолу вода. Когато мястото пресъхне съвсем, вече е готово за засаждане с продукти или за строеж.

        Въпреки че мобилизира армията си, когато Първата световна война започва през август   1914 г., Нидерландия остава неутрална държава. Германското нахлуване в Белгия през същата година предизвиква голям поток бежанци оттам (ок. 1 милион). В страната, заобиколена от воюващи страни и несигурното за цивилни кораби Северно море храната започва да недостига; започват да я разпределят с купони. С края на войната през 1918 г. ситуацията се нормализира.

Въпреки че и двете камари на нидерландския парламент са избирани от народа, само мъже с високи доходи са имали право да гласуват. Това положение продължава до 1918 г., когато натискът от социалистическите движения довежда до избори, в които всички мъже могат да гласуват. От 1922 г. жените също могат да гласуват.

Голямата депресия в началото на 30-те години има спъващ ефект върху нидерландската икономика, който продължава по-дълго, отколкото в повечето други европейски страни. Депресията води до голяма безработица и бедност и до нарастващи обществени вълнения. Надигането на нацизма в Германия не преминава незабелязано в Нидерландия и загрижеността от възможността за военен конфликт нараства.

        При избухването на Втората световна война , Нидерландия отново обявява неутралитет. На 10 май 1940 г. г. обаче нацистите атакуват Нидерландия и Белгия и бързо прегазва по-голямата част от страната, борейки се срещу лошо екипираната нидерландска армия. Към 14 май  военни действия продължават да се водят само на малко на брой изолирани места. Въпреки това на същия ден Луфтвафе бомбардира Ротердам, втория по големина град в Нидерландия, убивайки около 800 човека и унищожавайки големи части от града, оставяйки 80 000 души без покрив. След бомбардировката и немските заплахи за подобна бомбардировка над Утрехт, Нидерландия капитулира на 15 май (с изключение на провинцията Зеландия. Кралското семейство и част от военните сили бягат във Великобритания

Преследването на евреите, 140 000 от които живеят в Нидерландия при започването на войната, започва скоро след нахлуването. В края на войната само 20 000 евреи са останали живи.Ане Франк, която по-късно получава световна известност, когато дневникът ѝ, написан в „задната къща“ (achterhuis), където семейството ѝ се крие от нацистите, е намерен и издаден, умира малко преди освобождението на лагера, в който се е намирала на 5 май 1945 г.

Японски войски нападат Нидерландска Индия(днешна Индонезия) на 11 януари 1942 г.г. Нидерландците се предават на 8 март, след като японски войски дебаркират на остров Ява. Нидерландските граждани са пленени и накарани да работят в трудови лагери. Все пак, много нидерландски кораби и военен личен състав успяват да достигнат Австралия, откъдето имат възможност да се борят с японците.

В Европа, през юни 1944, съюзниците бързо напредват към нидерландската граница. На 17 септември е организирана смела операция  за да се извърши бързо нападение в южна Нидерландия и да се завземат мостовете на трите големи реки. Мостът на Рейн при Арнем обаче не е могъл да бъде превзет. Частта южно от реките е освободена в периода септември—ноември 1944 г. Повечето от хората във вътрешността на страната обаче е трябвало да чакат до май 1945 г. Зимата 1944–1945 е много сурова и много нидерландци гладуват, наричайки тази зима „Хогервинтер“ (Hongerwinter — зима на глада). На 5 май 1945 г., след победи на съюзниците в Нацистка Германия, тя най-после капитулира, подписвайки капитулацията срещу нидерландците във Вагенинген.

    След ІІ Световна война Нидерландия се нуждае от възстановяване. Холандците разбират, че пътищата и автомобилите ще застанат в основата на това възстановяване и започват да строят големи рафинерии за преработка на петрол. За кратко време “Шел” се установява на международния пазар като солидна фирма и заедно с другите, по-малки компании, започва да захранва Европа с така необходимия им бензин. Но опашките пред границите, на които чакат техните камиони, поражда идеята те да се премахнат – революционна за времето си концепция. Всички държави отказват и единствено Белгия и Люксембург се съгласяват. Сключват митнически спогодби помежду си, които по-късно прерастват в икономически. Договорът е подписан през 1944 г., но влиза в сила през 1948 г. Замисълът му е да подпомогне свободното движение на стоки, капитали и работна ръка в рамките на съюза. Така се създава Бенелюкс – изкуствена обща държава, в която няма граници между бившите страни. Името се формира от началните срички на трите монархии – Belgiumthe Netherlands, и Luxembourg – Benelux. Обединението не стига единствено до обща валута. Половин век по-късно Европа ще използва опита на холандците. Учредяването на Benelux допринася за основаването на Европейския съюз 48 години по-късно през 1992 г. чрез договора от Маастрихт /Маастрихт е в Нидерландия/. Сега западната част на Стария континент е без граници и с обща валута.

        Нидерландия е една от страните в света с най-малка надморска височина. Около 1/3 от територията на страната е под морското равнище. Самото име – Нидерландия – означава ниска земя. Страната води постоянна борба с напиращите морски води. Посредством верига от диги и канали, Холандия успява да запази от наводнение едни от своите най-плодородни земи. Най-високата точка на Холандия е хълмът Ваалсерберг, който се издига на 323 метра надморска височина в най-южните части на страната, там където се срещат границите на Нидерландия, Белгия и Германия. Бреговата линия на страната е много слабо разленена.

       Нидерландия има океански климат. Лятото е хладно, а зимата мека. Има разбира се и изключения, когато температурите през лятото стават доста по-високи от обичайното. Същото се отнася и за зимата. Въпреки, че близостта до Северно море предпазва от големи студове, все пак понякога температурите могат да станат много ниски, при което замръзват реки, езера и канали, а страната се покрива от дебела снежна покривка. Понякога хората казват, че Великобритания незаслужено си е присвоила славата на най-облачната и мрачна европейска страна и че тази „титла“ по право принадлежи на Нидерландия. Почти 2/3 от годината небето е покрито с оловно сиви облаци от които често падат много обилни валежи. Обикновено дневните януарски температури са около 4°C. Най-топло става времето през втората половина на юли и първата половина на август. След краткото и хладно лято есента започва още през септември с бързо понижение на температурите. Есента започва с температури от около 17 – 18°C през септември и завършва с температура от 5°C през декември. Декември, януари и февруари са най-студени. В този период термометрите рядко показват повече от 4 – 5°C. През март пролетта бързо напомня за себе си. Още през първата половина на март температурите достигат до 10°C. Пролетта завършва с около 20°C през първата половина на юни. Пролетта е доста по-приятна от есента, най-малкото защото е по-слънчева и небето не е постоянно покрито със сиви облаци. Валежите са сравнително равномерно разпределени през годината, все пак най-дъждовният месец в Нидерландия е август. Най-сухи са пролетните месеци март и април.

                    Нидерландия е една от най-гъсто населените страни в света с повече от 400 д/km² (за сравнение средно за света 48 д/km², България – 72 д/km²).

        Има два официални езика –нидерландски и фризийски, и двата от групата на германските езици. Фризийският е  е много близък до английския. Освен нидерландски и фризийски, на север се говорят няколко долносаксонски диалекта. 

      Основни религии са католици (32% през 2017 г.) и протестанти(15%). Около 63% от нидерландците считат себе си за принадлежащи към някоя църква. Частта от страната, намираща се на юг от трите реки е (или е била) основно католическа, а северната част – протестантска (предимно от Реформатори).

          Нидерландците са най-високия народ в света. Средната височина на мъжете е 1,83 m, а на жените – 1,72 m. Средната продължителност на живота през 2005 г. е 77 години за мъжете и 82 години за жените

Етническият състав на населението на Нидерландия е следният:

80,6% – нидерландци

 • 2,06% – индонезийци (бивша колония)

 • 2,89% –германци

 • 2,53% – суринамци (бивша колония)

 • 2,34% –турци

 • 2,50% – мароканци

 • 7,08% – други етноси

В тази статистика за принадлежащи към чуждестранна етническа група се считат хора, които не са родени в Нидерландия, и такива, на които поне 1 родител не е роден в Нидерландия.

В Нидерландия живеят между 6000 и 10 000 цигани

                Амстердам. Това е най-големият град в Холандия и столица на страната. Тази модерна западна метрополия е дом на почти 2,2 милиона жители, много от които чужденци. Градът е много зелен и целият е прорязан от десетки канали, подобно на Венеция. Старинната част на града е впечатляваща. Именно тук се намира „квартала на червените фенери“, известен с разкрепостения си начин на живот. Това е една от най-горещите точки в страната, която привлича милиони туристи годишно.

Ротердам. Доста по-малък от Амстердам, Ротердам е дом на 1,6 милиона жители. Като етнически състав обаче местното население е не по-малко космополитно. Ротердам е популярен със своето пристанище, което е сред най-големите в света. Пристанището се допълва от модерни небостъргачи. Ротердам е разположен сред делтата на река Рейн. Именно това е причината мястото да е изключително подходящо за пристанище с такива мащаби.

Хага. Хага е втората столица на Холандия (страната има две столици). За разлика от Амстердам, този град има само административни функции. Населението на Хага е почти 1 000 000 жители. Тук е седалището на парламента, повечето от посолствата. Тук живее кралското семейство на Нидерландия. Хага е разположена в югозападната част на страната между Амстердам и Ротердам. Тези три града, поради голямата си географска близост и голяма гъстота на населението формират един своеобразен мегаполис от над 5 000 000 жители.

    Господстващо положение в икономиката имат мощните монополи “Филипс”, “Роял дъч Шел”, “Юнилевър” и др. БВП през 2000 г. е около 416 млрд. долара. Приоритетно се развиват отрасли работещи с вносни суровини, продукцията на които след това в по-голямата си част е предназначена за износ. Промишлеността е специализирана в корабостроенето, производството на черни и цветни метали, машиностроене, хранително-вкусова и текстилна промишленост.

 

Особена роля играе една от водещите в западна Европа електротехнически фирми – “Филипс” със седалище Айнтховен. Нефтохимията се контролира от англо-холандския концерн “Роял дъч Шел” с 273 дъщерни фирми в над 100 страни. Нидерландия осигурява 25 % от световния износ на краве масло, 20 % от износа на шоколад, световна известност има бирата Хайнекен. Нидерландия е на първо място в свето по среден млеконадой на крава, а също и по оранжерийно зеленчукопроизводство.

 

Страната е основен производител и износител на цветя. Отглеждат се и се изнасят в много страни на света със самолети нарциси, гладиоли, зюмбюли, фрезии, орхидеи, карамфили, рози и най-вече лалета. Първите луковици на лалета са донесени от Клаузиус от Цариград. По този “братовчед на лука и чесъна” холандците изпадат в невероятна мания. В старите издания на вестник “Тюлиб” се срещат информации за сделки при продажба на редки луковици на лалета. Така например холандците продават остров Манхатън в Ню Йорк за 25 гулдена, а в същото време една рядка луковица на лале за 750 гулдена.


Нидерландия се посещава годишно от над 5 млн. туристи. Особен интерес предизвикват полетата с цветя, оранжериите, полдрите, дигите и особено вятърните мелници – през XIX в. техния брой е бил над 10 000. Сега са запазени около 2000 от около 30 вида. Полагат се изключителни грижи за тяхното поддържане. Първоначално мелниците са мелили зърно, черен пипер, канела, използвани са били за направа на бизир, за валяне на сукно, за рязане на тютюн, за производство на хартия. От средата на XVI в. служат за изпомпване на водата при отвоюване на земя от морето. Това продължава до заменянето им от електрическите помпи през XX в. През II св. в. са служили за подаване на сигнали чрез положението на крилете на англо-американските самолети при въздушни нападения над германските войски. Интересни са имената на мелниците, напр. Котката, Стария заек, Сивата гъска, Дебеланата, Сляпото магаре, Тюленът и др.

 

Туристически атракции. Една от най-големите забележителности на страната са вятърните мелници, които ще откриете на всякъде в провинцията. Самото излизане извън големите градове ще ви даде най-точна представа за това какво представлява Холандия. Огромни площи за покрити с лалета. Това е нещо, което не може да се види навсякъде по света. Ако пътувате из северната част на страната ще ви изненада факта колко много канали ще видите. Тяхната цел е да отводняват страната, голяма част от която е под морското равнище. Нидерландия ще ви впечатли много с изключителните си плажове. Пясъкът е златист и много нежен. Много световни курорти внасят от тук пясък за да подобрят качеството на плажните си ивици. По ирония на съдбата обаче, тук времето много рядко ще ви изкуши да влезете в морето, а водата е доста хладна дори и през юли и август.

Кога да посетя Нидерландия? Интересното е, че когато и да посетите тази страна тя ще ви очарова със своята красота. Летата не са горещи, а зимите не са прекалено студени. По което и време на годината обаче да пътувате, носете си и връхни дрехи, тъй като тук дори и през лятото понякога става доста хладно. В интерес на истината, когато и да посетите Холандия, шансовете да попаднете на хубаво време не са много големи.

Някои особености на Нидерландия.

 • Нидерландия се смята за една от най-демократичните страни в целия свят.

 • Браковете между еднополови двойки са напълно законни и нормално приети от това общество. Много страни в последствие последват нейния пример.

 • Нидерландия е легализирала някои леки наркотици. Предполага се, че по този начин ще намалее употребата на наркотици сред местното население.

 • Проституцията в тази страна е законен бизнес. По този начин сивата икономика се изважда на светло и се вкарват пари от данъци в хазната на Холандия.

 • Нидерландия е една от страните основателки на Европейския съюз.

            flag Танзания   ОБЕДИНЕНА РЕПУБЛИКА  ТАНЗАНИЯ

Bandera e Himno Nacional de Tanzania – Flag and National Anthem …

Резултат с изображение за танзания

        Танзания е държава в Източна Африка с излаз на Индийския океан. Резултат с изображение за танзания kartiИмето и включва двата ентитета обединени през 1964 г.-

Свързано изображение

Танганайка и о-ви Занзибар.Площ 945 х.кв.км.,население-43 млн.д.,столица-Свързано изображениеДодома,парична единица-танзанийски шилинг.

      Танзания е мястото където се е появил представителят на първите хоминиди/праисторически получовеци/преди 2 млн.г.В началото на новата ера от запад и север нахлуват змеделците банту и скотовъдците нилоти които избиват или асимилират местните аборигени кушити.Установяват се мимолетни империи.През XVII век по крайбрежието се появяват Резултат с изображение за Търговия с робироботърговци-араби от Оман които колонизират архипелага Занзибар.Там възниква най-голямото робско тържище на Индийския океан.Резултат с изображение за Занзибарска революцияБлизо 200 г.владенията по брега са място на срамна,но доходонсна търговия между местните негърски вождове и араби,португалци,англичани,холандци и др.Дори султанът на Оман премества столицата си на о-в ЗанзибарПрез 1890 г.на брага слизат германски военни части които разбиват султанската арабска армия и колонизират крайбрежието и островите като Германска Източна Африка.На следващата година Занзибар е преотсътпен на Великобритания.

       /германските колонии в Африка през 1912 г./

По време на Първата световна война германския губернаторПаул Емил фон Летов-Форбек  ген.фон Летов-Форбек организира колониални части от местни жители и с помощта на 200-300 германски имперски войници и над 1500 африканци води 4 годишна изтощителна война с над 7000 английски и южноафрикански войници.Това е единствената гермаска колония която не се предва дори след края на Войната.След Версайския договор-1919 г.колонията -Танганика и Занзибар е дадена на Британската империя.

       През 1961 г.Великобритания дава независимост на Танаганика с Свързано изображениепрезидент Джулиъс Ниарере.През 1963 г.и Занзибар става независим като Занзибарски султанат.На следващата година султанът е свален с революция.Танганика и Резултат с изображение за flag of zanzibarЗанзибар се обединяват като

flag Танзания федерация Танзания.

      Следващите години са тежки за икономиката на страната.Първоначално се разчита на социалистическите страни,а през 70-те на Китай.

        През 1978 г.Свързано изображениеТанзания е нападната от съседна Уганда. Резултат с изображение за Угандийско-танзанийская войнаТанзанийската армия/100 х.д./ бързо взима инициативата и  нейните войници навлизат в съседната държава.След тежки сражения с изпратени от Кадафи 3 х.либийски войници и 60 х.д.угандийскат армия е превзета през януари 1979 г.столицата на Уганда Кампала.В края на миналия век ситуацията в икономиката бавно се подобри.

    Резултат с изображение за танзания   Танзания има уникална природа.Резултат с изображение за танзанияНа юг и запад ила обширни тревисти пространства-савани,а на север и североизток –Свързано изображениевисоки рифни планини с гъсти екваториални джунгли.Над всичко се издига Свързано изображениевеличествения Килиманджаро-изгаснал вулкан с вр.Кибо-Ухуру/5892 м./най-високата точка на Африка.По границите се намират няколко големи езера-на Резултат с изображение за езеро Викториясевер Виктория,на запад-Резултат с изображение за ТанганикаТанганика ,на юг –Малави и на североизток-Натрон.Централните райони са заети от обширно плодородно плато.Резултат с изображение за танзания О-вите Занзибар са на 35 км.от континента.

      В Танзания са установени находища на мед,кобалт,олово,злато,диаманти,магнезий,графити др.

    Климатът е субекваториален с два сезона-влажен и сух.По крайбрежието има чести циклони и високи температури.

      В Тазнания се намира най-големия резерват в света-Серенгети с най-големия изгаснал вулканичен кратер-Нгоронгоро.

       Резултат с изображение за танзанияПо брой на населението Танзания е на 32-ро място в света.В страната има над 120 народности от които водещи са банту нигер-конго -сукума и ниямвезе.На север са Резултат с изображение за танзаниямасаите,а на юг-бушмените сандаве и хадза.Има араби-над 70 х.предимно в Занзибар,55 х.индо-пакистанци в големите градове и над 10 х.европейци англичани и португалци.Над 80 % от населението е в селата.По-големи градове са Dsm city.jpgДар ес Салаам-2,5 млн.д,Поглед към града от ез. ВикторияМуанза-500 х.д.,Резултат с изображение за град занзибарЗанзибар-200 х.д и др.Естествения прираст е над 20 промила резултат от високата раждаемост-43 промила и високата смъртност-23 промила.Танзанийката ражда средно 5 деца.В Танганика преобладават християните-католици,а на Занзибар-мюсулманите-сунити.Официалните езици-английски и Свързано изображениесуахили се ползват различно-първия на държавно ниво и в средното и висше образование,а втория-с търговията и основното образование.В страната се говорят над 100 езика ,но част от малобройните изчезват.

        Земеделието е основна стопанска дейност заела над 80 %от активното население.Отглеждат се продоволствените култури-маниока,царевица,патати/сладки картофи/.Важни валутни култури са карамфил/първо място в света/,кафе,чай,памук,тютюн,сизал,банани и тропични плодове.Животновъдството страда от мухата“Це-це“и затова се отглежат малко биволи и говеда.

         От промишлеността се развива хранителната,обувната,циментовата и нефтопреработвателната.

       Туризмът носи над 400 млн.долара приходи.

            ЛЮБОПИТНИ НЕЩА ЗА СТРАНАТА

Свързано изображение/в зелено-националните паркове/

 1. 12 национални парка, 13 природни резервата и 38 защитени територииса разположени в Танзания. Националните паркове заемат около 30% от територията на страната.

 2. Националният паркСеренгети е най-големият природен резерват в Африка, обитаван от повече от един милион едри бозайници.

 3. Националният парк Ruaha е дом на най-големите популации на слонове в Източна Африка.

 4. Нгоронгоро е най-големият вулканичен кратер в света, който има диаметър 19 километра и дълбочина 600 метра.

 5. Езерото Танганика е второто в света по дълбочина и обем.Най-дълбоката му част достига 1470 метра. Езерото принадлежи на четири страни – Танзания, Бурунди, Замбия и Конго.

 6. Архипелагът Занзибар принадлежи към Танзания. Остров Занзибар е невероятно красиво и екзотично място, което има своя собствена култура. През 1946 година там се ражда Фреди Меркюри.

 7. Танзания е дом на масаите. От най-ранна детска възраст някои от момичетата удължават вратовете си с помощта на специални пръстени. Масаите са известни със своите високи и атлетични тела.

 8. Танзания е на трето място по извличане на злато от африканските страни.Южна Африка е на първо, а след нея се нарежда Гана.

 9. В страната всъщност има две столици.Едната от тях е административната – Дар ес Салаам, която всъщност е и най-големият град в Танзанияс население от повече от 5 милиона души. Другата столица, в която се намира официалната и законодателната власт, е град Додома.

 10. Танзания е модерна и безопасна държава.Хората по улиците са усмихнати и дружелюбни.

 11. Туризмът в страната е много добре развит. Хиляди туристи от целия свят идват в Танзания, за да се насладят на героите от „Цар лъв“. В Танзания, както и в Кения, се срещат „големите пет“ – бивол, лъв, леопард, носорог и слон.

 12. В северната част на страната се намира езерото Натрон, което е смъртоносно. Всички животни, които решат да се потопят в него, се превръщат в статуи. Температурата на Натрон е 60 градуса по Целзий, а алкалността достига от pH 9 до pH 10,5.

 13. Килиманджаро е планински масив, разположен в североизточната част на Танзания. Той е известен със своята ледена шапка и е най-високата планина в Африка. Дори великият Ърнест Хемингуей пише за красотата на Килиманджаро.

 14. В Танзания почти няма производство, което прави страната идеално екомясто. 80% от населението се занимава със земеделие. Страната произвежда кафе, памук, чай, тютюн, ядки кашу, зърнени храни, плодове и зеленчуци.

 15. 95% от населениетоса хората банту. Етносът банту е съставен от 130 националности. 45% от хората са християни, 35% са мюсюлмани и 20% от населението са привърженици на местните религии.

 16. В Танзания се говори на суахили, но и английският език се използва често.

 17. Танзания се намира близо до екватора, което предполага приятно време през цялата година. Добре е туристите да се снабдяват със светли дрехи, да носят шапки, да пият много вода и да използват слънцезащитни продукти.

 18. Официална валутав страната е танзанийският шилинг (TSH). В Танзания много рядко се използват кредитни карти или чекове, всички по принцип плащат в брой. При пътуване в Танзания, имайте предвид, че американските ви долари трябва да са пуснати в обращение след 2000-та година.

 19. В страната не трябва да пиете чешмяна вода, а да консумирате само бутилирана минерална вода. Националната кухняна Танзания пък е много екзотична. Едни от най-разпространените сосове за ястията са масала и от кокос.

         Олдувайската клисура в Африка – се намира в Северна Танзания на границата на резервата „Нгоронгоро” и националния парк „Серенгети”. Това място се нарича още „Люлка на човечеството”, защото тук са открити останки от преди хиляди години. Първите открития на палеонтолозите Луис и Мери Лики показват, че примитивните хора са живели тук в малки лагери, ходели са на лов и са използвали каменни сечива, направени от базалтови и кварцови люспи.

И въпреки, че днес тази земя е полупустинна, в древността е била покрита с буйна горска растителност, напоявана от потоци, вливащи се в Олдувайското езеро. Най-голямото откритие, направено по тези места, са откритите от Мери Лики фосилизирани следи от стъпки на първобитен човек, отпреди 3,75 млн. години, което доказва, че нашите хоминидни предци са ходели изправени.

В близост до Олдувайската клисура има музей, в който са изложени артефактите, открити в райна. Най-доброто време за посещение е от септември до февруари. Най-близкият град е Аруша на 150 км.

Резерватът Нгоронгоро в Танзания – е разположен край пропадналия кратер на древен вулкан в южната част на Централноафриканския грабен. Кратерът се е формирал пред два милиона години, когато вулканът изригнал, магмената му камера се пръснала и така се образувала най-голямата в света неразрушена вулканична калдера. Тя има максимален диаметър от 22,5 км и дълбочина 610 м.

Резерватът Нгоронгоро предлага фантастично разнообразие от диви растения и животни. Срещат се лъвове, гепарди, антилопи гну, зебри, газели, хипопотами, черни носорози, слонове, петнисти хиени, чакали и диви бикове.

Интересно е да се наблюдават мигриращите животни, които минават от тук на отиване и връщане от Серенгети, търсейки дъждовете и новопоникналата зеленина. Птиците също са много, но най-впечатляващо е розовото фламинго, което се среща най-вече край соленото езеро Натрон. В северната част на парк Нгоронгоро се намира свещената за масаите планина Олдоиния.

Най-добро време за посещения на резервата е времето от декември до юни, когато е миграционният период за животните. Едно пешеходно сафари с водач би било необикновено преживяване. Най-близкият град до резервата Нгоронгоро е Аруша на 190 км

           Резултат с изображение   КРАЛСТВО КАМБОДЖА 

         Резултат с изображение за камбоджа карта Кралство Камбоджа разположено на п-в Индокитай и има излаз на Тайландския залив.Площта на държавата е над 180 000 кв.км,а населението е повече от 14 млн.души.Столицата е Резултат с изображение за Пном ПенПном Пен,официален език-Резултат с изображение за кхмерски азбукакхмерски,а паричмата единица-Резултат с изображение за кхмерски езиккамбоджански риел.Съседни държави са Виетнам,Лаос и Тайланд.

      В началото на новата ера на територията на днешната земя възникват последвателно няколко кралства попаднали под силното влияние на индийската култура и религия.

Свързано изображениеРазцветът е свързан с империята Камбуджа/Кампучеа/,която от столицата си Резултат с изображение за камбоджаАнгкор Ват/най-големия храмов комплекс в света с над 1000 храма/ е управлявала големи територии в Индокитай между IX-XIII век.Краят на Златния век наступил през 1431 г.когато тайландски войски завземат Ангкор Ват.Настъпва хаос и редица местни владетели разделят страната на малки княжества.От  XVIII век отново има кралстов което през 1864 г.става протекторат на Франция.Последва създаването на Индокитайския съюз/заедно с Лаос и Виетнам/ който е обявен за колония на Франция.

       Избухналата Втора световна война води ди нахлуване на японските войски и през 1941 г.е създадено Камбоджанско кралство начело с Резултат с изображение за Нородом СианукНородом Сианук.След края на войната се завръща френската администрация

      .През 1953 г.е обявена независимостта на Камбоджа.През 1960 г.Н.Сианук отново е на престола,но не е титулаван „крал“.Виетнамската война променя трагично съдбата на камбоджанци.

     През 1970 г.е извършен военен преврат на ген.Лон Нол режисиран от ЦРУ.Започват нападения на виетнамски селища и жестоки отговори на виетнамцитя.Установена е Кхмерска република.Нородом Сианук емигрира в Китай и там се свързва с радикалната маоистка групировка“Червените кхмери“.Те навлизат като бунтовници в селските райони и се бият с редовната армия и американски съветници.

        До 1975 г.властта преминава вСвързано изображение „Червените кхмери“които влизат в Пном Пен. Резултат с изображение за Червените кхмериНастъпва истински средновековен ад.Провъзгласена е „Демократична Кампучия“и „аграрен комунизъм“.Целта е установяване на“ нация от селяни“.Резултат с изображение за Червените кхмериСамо за 3 години градоветв са обезлюдени и населението им е изпратено в селата да отглежда ориз.Музиката,кината,парите,чуждите езици,четенето на книги  и вестниците са забранени.Носят се само черни дрехи.Всички интелектуалци,военни,полицаи,музиканти,художници,учители,лекари са избити на място.“Всеки който носи очила е смятан за проводник на западната култура и е убиван с мотика в тила“. Населението на столицата намалява от 3 млн.през 1975 г.на 200 х.през 1979 г.Прекъснати са всякакви телефонни и телеграфни връзки със света и са изгонени всички посолства с изключение на Китай,КНДР и Югославия.

        В западните райони се надига партизанско опозиционно движение подпомагана от Виетнам.Накрая,през зимата на 1978 г.с;ед редица кампучийски нападения в страната навлизат Свързано изображениередовни виетнамски части подпомагани от камбоджански войници и доброволци.Пном Пен пада в ръцете им след 17 дни и така избухва нова 10 годишна гражданска война и виетнамска окупация.Създадена е Народна република Кампучия която е неутрална със социалистическа специфика.

       През 1993  г.тя станаРезултат с изображениекралство Камбоджа без да променя своята политическа ориентация.Крал е Нородом Сиамони,но реален управник е министър-председателя Хун Сен.

      В периода 1992-1993 г.в страната имаше 350 души мироопазващ български контингент.В сражения с червените кхмери загинаха 10 наши войници.

   Резултат с изображение за камбоджа карта  Южната част на държавата е заета от езерната низина на Свързано изображениеез.Тонле Сап, което през валежното лято увеличава площта си над 12 пъти.Низината е блатиста,маларийна и покрита с горски масиви и оризови полета.През Камбоджа преминава Резултат с изображение за Меконгнай-голямата река в Индокитай-Меконг.На север се намира дъга от планините Резултат с изображение за Кардамонските планиниКарадмонски,Слонски и Дангрекски с най-висока точка-1800 м.От май до октомври прониква от Индийския океан летния мусон носещ над 2000 м.валежи месечно и високи температури.Открити са залежи на злато,желязна и оловна руда,боксис,нефт и др.които почти не се добиват.

     Резултат с изображение за Кхмерска република под диктовката на САЩНаселението на Камбоджа е основно от кхмери,които говорят кхмерски език който е част от австралоазиатското езиково семейство и изповядваСвързано изображение будизма.Има и малки национални  малцинства от китайци и виетнамци.На юг  живее народа чам които са мюсулмани.

    Свързано изображение  Камбоджа е част от слаборазвитите държави и е на 118 място по БВП.Развито е предимно земеделието-ориз,тютюн,захарна тръстика,царевица,памук.патати/сладки картофи/,гъби,ананас,папая,каучуково дърво и др.Отглеждат се биволи и се лови езерна риба.В индустрията има фабрики за готово облекло/85% от износа/.мебели,платове,цимент,плодови консерви,етерични масла и кафе.Камбоджа залага много на туризма.Основни търговски партньори са Виетнам,Тайланд,Китай и САЩ.

     НЕПОЗНАТО ЗА КАМБОДЖА  

https://www.vbox7.com/play:031575e5bc

1. В Камбоджа се намира най-голямото езеро в Югоизточна Азия. Тонле Сап е уникално езеро. През сухия сезон дълбочината му спада до 2 метра, докато през дъждовния достига до 10 метра. В езерото живеят хора, много от които никога не са стъпвали на земята.

Тонле Сап; 

2. Камбоджа е най-НЕизследваната страна в Югоизточна Азия. Там туристите наистина могат да се потопят в живота на древна Азия. Дори и днес в Камбоджа може да се срещне човек, който никога не е гледал телевизия. Но кхмерите са много усмихнати и весели.

3. Камбоджанците и тайландците не се харесват, макар да имат много общи неща. Двете държави също така спорят за будисткия храм Преах Вихеар, който се намира на границата между Камбоджа и Тайланд. Всяка страна прави карти, върху които храмът е в нейната територия. Международен съд се включи в спора и призна, че Преах Вихеар принадлежи на Камбоджа. От 2008 година храмът е под закрилата на ЮНЕСКО, което отново възобновява споровете между двете страни, защото той се превръща в по-известна атракция.

Преах Вихеар

4. Ангкор Ват в Камбоджа е най-големият храмов комплекс в света. Площта му е 200 квадратни километра. Мястото не може да остави никого безразличен. Величествените храмове в Ангкор Ват очароват. Тук е сниман филм от поредицата „Лара Крофт“ и отново на същото място Ръдиард Киплинг получава вдъхновение и пише известните книги за Маугли.

5. Най-често срещаните митове за Камбоджа са, че там има война и е много опасно. Всички се разхождат с оръжие, убиват хора, има глад и бедност. Всъщност Камбоджа наистина не е богата страна, но тя е толкова плодородна, че трудно някой би останал гладен. Войната там е приключила преди 30 години.

6. В Камбоджа няма никакви сираци.

7. Образованието е по избор. Така че много деца никога не завършват гимназия. Които завършат обаче, получават прилично образование – могат да говорят два или дори пет езика.

8. Кхмерите говорят добре английски и френски език.

9. Електроенергията в Камбоджа е много скъпа. По тази причина Кхмерите използват лед, вместо хладилници и се опитват да ядат само пресни храни. Може да се храните спокойно от улицата, храната не е вредна.

Снимка: Dion Hinchcliffe

10. Висшето образование в Камбоджа е много скъпо, а децата в семейството са най-малко три. Младежите са свободни да се образоват във всяка друга страна в света. На завършилите висше образование хора се гледа с уважение.

11. В Камбоджа обикновено банките дават парите в много банкноти с малка стойност. Това е много удобно, тъй като е прието, че трябва да се дава бакшиш почти навсякъде.

12. В страната има две валути – щатски долар и камбоджански риел. Ако в магазина си купите нещо за по-малко от долар, получавате рестото в риели.

13. В аптеките се продават бързи тестове за малария.

14. В река Меконг в Камбоджа се срещат уникални делфини. Учените са открили, че те не плуват в морето, а обитават само река Меконг. Целият научен свят обаче все още не може да си обясни откъде са се появили делфините. Кхмерите не ловуват делфини за храна, те смятат тези бозайници за свещени животни.

 

      Знаме на Гвиана   КООПЕРАТИВНА РЕПУБЛИКА ГАЯНА                                                            

     Резултат с изображение за гаяна  Кооперативна република Гаяна се намира в северната част на Южна Америка.Има територия от 215 000 кв.км.и население от 770 000 д.Столица Резултат с изображение за гаянаДжорджтаун.официален език-английски и креолски/испано/,парична единица-гаянски долар/0,08 лева/

.Свързано изображениеГраничи с Бразилия,Венецуела и Суринам.

     Територията на областта Гвиана е била населявана от индианците-кариби и арауаки.В началото на XVI век има търговски пост на холандци които са изградили в следващото столетие няколко градчета.до 1814 г.всички холандци напускат земите заменени от англичани.От 1831 г.е обявена колонията Британска Гвиана.Докараните роби-негри са освободени през 1834 г.и се преселват в села в джунглата на Амазония.На тяхно место идват работници от Индия,Цейлон и Китай.През 1966 г.вече е независима,но е част от Британската общбост на нациите-сега Съдружието.През 1970 г.на власт идва марксистко правителство дало името  Кооперативна република Гаяна.

        Гаяна има разнообразен релеф,свързан с Гвианската планинска земя и поречията на Ориноко и Амазонка.Част от крайбрежата ивица е отвоювана с диги. Пляжи ГайаныПлажовете са малко и с оцветен пясък от окиси на желязото и алуминия. Резултат с изображение за гаянаСеверните крайбрежни низини са блатисти,с Свързано изображениемангрова растителност.В западните райони има Отдых в Гайанеобширни ляноси/савани/.Многобройните проточни реки се разливат съчетани с карибските торнада нахлуващи целогодишно.Те ноят обилни държове и разрушителна мощ. На юг се намира Гвианската планинска земя ,част от най-старата суша на планетата Гондвана. Резултат с изображение за гаянаВърховете и са от лесно ерозиращ пясъчник имащ интересни форми.ЦяРезултат с изображение за гаяналата земя е покрита с гъсти джунгли скрили могъщи водопади.Най-впечатляващ е Резултат с изображение за гаянаКайетур на р.Потаро. Резултат с изображение за гаянаНай-дългата река е Есекиро –дълга над 1000 км.пресичаща страната от юг на север и имаща голям енергиен потенциал.има типичен субекваториален климат с обилни дъждове/лято/ и големи засушавания/зима/.

        Животинският свят на Гаяна е типичен за географския регион Амазония. Тук се среща Резултат с изображение за ягуарътягуарът, който е една от най-красивите и тайнствени котки. Среща се също така и Резултат с изображение за пуматапумата, която е разпространена от най-южните части на Южна Америка до Аляска. Резултат с изображение за гаянаРазнообразието от маймуни е впечатляващо. Край водните басейни е възможно да се натъкнете на най-големия гризач в света, наречен Резултат с изображение за капибаракапибара. Той прекарва голяма част от времето си нагазил във водата и освен това е отличен плувец. Друго създание, което е доста характерно за тези места е Резултат с изображение за тапиръттапирът. Той се храни с трева. Притежава едро и масивно тяло с издължена зурла. Често става плячка на едрите местни хищници като пуми и ягуари. В местните реки живее Свързано изображениеанакондата – най-голямата змия на планетата. На дължина това животно може да надхвърли 11 метра. Анакондата е най-големият хищник в Гаяна и на практика няма врагове. Доста по-малки, но също доста опасни са Резултат с изображение за кайманкайманите, които също се срещат по тези места. Те са по-едри от алигаторите, но по-дребни от другите видове крокодили. Дъждовната гора на Гиана е дом на около 800 вида птици и на огромно многообразие от влечуги и земноводни. Предполага се, че някои от видовете, които живеят сред местните джунгли са все още неизвестни за науката.

      Гаяна е богата на злато и диаманти,а наскоро е открит и нефт.

   Религия Гайаны Государство ГайанаПрез 1498 година за първи път европейци достигат до земите на днешна Гаяна, а през 1616 (118 години по-късно) е основано първото европейско селище от холандски заселници. Экономика ГайаныКоренните жители на Гаяна са индианците от племето Кариби, които населявали и по-голямата част от Карибските острови. Населението на Гаяна днес е приблизително 760 000 души и е с тенденция да намалява. Спорт ГайаныОколо половината от тях са индийци, дошли тук поради остър недостиг на работна ръка в селскостопанските райони. Культура Гайаны  На второ място по брой са африканците, които представляват около 1/3 от местното население. Те били докарани тук като роби за да обработват плантациите преди робството да бъде забранено. Обычаи и традиции ГайаныНа трето място по брой са жителите със смесен етнически произход, а европейците и коренните местни жители Кариби съставляват незначителна част от гаянците в наши дни. Въпреки това от европейските заселници най-многобройни са англичаните и холандците. Официален език в Гаяна е английски. Това е единствената англоговоряща страна на континента. Най-разпространена религия е християнството. Приблизително 60% жители на Гаяна са християни. На второ място по разпространение е индуизмът, който е основна религия за около 27% от населението. Останалата част от жителите на Гаяна са мюсюлмани и последователи на други религии. История Гайаны Населението на Гаяна е неравномерно разпределено на територията на страната. Столица ГайаныПо-голямата част от местните живеят в крайбрежните райони. Время ГайаныНай-големият град в страната е столицата Джорджтаун. Наука ГайаныНаселението на градската агломерация надхвърля 300 000 жители.

    Искусство Гайаны Гаяна има развиваща се икономика. Стандартът на живот е по-нисък от средния в световен мащаб. Официална валута на страната е гаянски долар G$. Гаяна е член на КАРИКОМ – Карибското сдружение и общ пазар. Това обуславя по-тесните икономически връзки с карибските държави. Недрата на Гаяна са богати на полезни изкопаеми като боксит, злато, петрол и диаманти. Селското стопанство е важен отрасъл в местната икономика. Отглеждат се тропически плодове (маниока, папая, манго, ананаси, портокали, лимони, личи, банани и др.), кафе и какао. Влажният и топъл климат предлага отлични условия за отглеждането на ориз и Свързано изображениетютюн. Основните селскостопански райони на страната се намират в крайните североизточни райони

   Гайана Кухня. Хранителни традиции от Карибския регион, Западна Европа, Африка и Азия се смесват по един изключителен начин за да оформят кулинарното богатство на тази малка и слабо позната южноамериканска страна.Кухня Гайаны Отличителна черта на местната кухня е, че тя е доста пикантна, особено когато се приготвят специалитети от месо. Тъй като голяма част от местните жители са индийци, една от най-предпочитаните подправки в страната е къри. То е известно със  своя силен вкус и аромат. Придава на всяка гозба характерен наситен вкус. Едно от най-традиционните ястия, които местните жители поставят на трапезата е ориз с грах. То е доста популярно в Карибския регион и е едно от традиционните ястия в много островни държави като Търкс и Кайкос например. Ориз с грах може да се сервира като основно ястие или като гарнитура към месни специалитети. Кухнята на Гаяна е доста разнообразна, а месото присъства много често на трапезата. Местните жители изявяват предпочитания към козе, агнешко, риба и морски дарове, но най-консумирано е пилешкото. То може да бъде приготвено по различни начини, но най-често се сервира пържено, което е типично за китайската кухня. Най-популярните зеленчуци са картофите. В Гаяна разнообразието от плодове значително превишава това на зеленчуците. Банани, папая, манго, кокосови орехи, цитруси и много други видове тропически плодове присъстват в ежедневието на местните жители под формата на плодови салати, гарнитури към ястия, фрешове, пълнеж на различни видове сладкиши, взаимствани от западноевропейската кухня и дори в супи. Типичен европейски елемент е голямото разнообразие от хляб и други тестени храни.

Резултат с изображение за саудитска арабия знаме   САУДИТСКА АРАБИЯ

Bandera e Himno Nacional de Arabia Saudita – Flag and National …Резултат с изображение за саудитска арабия карта

                                  УАХАБИТСКО КРАЛСТВО  САУДИТСКА АРАБИЯ

     Резултат с изображение за саудитска арабия карта Саудитското кралство е разположено в Югозападна Азия.То има площ от 1,9 -2,2 млн.кв.км.и граници от 4400 км.със 7 държави.Половината от тях не са регулирани с договори понеже пресичат пустините на полуострова.Бреговата линия с Арабския/Персийски /залив и Червено море е над 2600 км.Саудитска Арабия е втората по-големина арабска държава след Алжир.Населението и е над 25 млн,д,от които 20% са чужденци.Столица Ер Риад,парична единица-саудитски риал.Резултат с изображение за саудитска арабия карта

       Страната заема 80 % от територията на Арабския полуостров .Поради пустинните територии площта не е точно определена и само границата с Йемен е регламентирана с договор от 2000 г.Централните части на страната са заети от пустинята ал  Руба ал Кхали/Руб ел Хали/ оградена с полупустини.На север се намира платото Uitzicht over Nadjd.Неджд, отделено от крайбрежната низина Тихама с планинкста верига Хеджаз.В югозпадния ъгъл се намират Йеменските планини с най-висока точка Джебел Суда –над 3000 м.Източните райони са напълно пустинни с пясъчните Нефуди и глиненестата ал Хамид.

      Климатът е тропичен с огромни денонощни температурни амплитуди-от 0 до 50 градуса .В пустините има места където не е падал дъжд от 50 г.Най-много вали на югозапад –до 400 мм.

     Т ериторията на кралството е била населявана с езически бедуински племена .Около 570 г.се ражда в Мека пророка Мохамед бин Абдулла който създава през VII век нова монотеистична религия-исляма.През VIII век Резултат с изображение за НадждМохамед бин Адел Уахаб създава стегната воеено мобилизираща доктрина-уахабизма която бързо пуска корени сред бедуинските племена.Започва ожесточена битка със шиитите и битовяи ислям.През 1765 г.Резултат с изображение за Надждсаудитските уахабити налагат своята власт в целия Надж,а в 1801 г.са разрушени в Кербала мавзолея  на Хюсеин бин Али и други светини на шиитите.

       През 1902 г.Свързано изображениеАбдел Азиз завзема Риад,а между 1913-1926 г.той налага своята власт над Свързано изображениеНадж/зелено/ и Хиджаз/жълто/ и се обявява за техен крал. От 1932 г.вече има кралство Саудитска Арабия.Обявява се за пазител на светите местаСвързано изображение/1925 г.Мека/ BakiМекаСвързано изображение ‘1933 г.Мека/и medinaМедина.След обявяването на Турция за република и прогонването на последния султан на Османската империя саидитските крале са титуловани халифи/пазители/През 1938 г.е открито първото нефтено находище Уахабитите-саудити налагат строги правила –забраняват употребата на алкохол и тютюн.Налагат скромно облекло вкл.носенето на златни украшения.Жените носят фередже,косите на мъжете са къси.Забраняват се слушането на музика,танците,демостративен плач на публично място вкл,и оплакването на погребения,Саудитските джамии са скромни,в аскетичен стил.Има морална полцоя която следи за спазването на уахабитските закони.

       След смърта на основателя на Саудитска Арабия крал Абдел Азиз Свързано изображениепрез 1953 г.страната се ръководи отСвързано изображение неговите синове катосе отличава крал Фахд който управлява 23 г. Резултат с изображение за Фахд бин Абдул АзисКрал Фахд е 9-тия син от 36 –те синове на Основателя.Саудитска Арабия е една от двете държави в света/заедно с Лихтенщайн/която носи името на управляващата династия.Цялото саудитско семейство  е 25 000 души.През 2004 г.за първи път в историята на кралството всички момчета на държавата тръгват задължително на училище.Саудитска Арабия подпомага войните на арабските държави срещу Израел и налага петролно ембарго през 70-те години.По време на Ирано-Иракската война през 80-те години Ирак получава над 25 млрд.щатски долара помощ.Изгражда се Кралска печатница,над 1500 джамии,210 ислямски центъра,2000 училища за момчета,Личното богатство на покойния Фахд се оценява на 30 млрд.долара.

       Наследилият го втори негов синKing Abdullah bin Abdul al-Saud January 2007.jpg крал Абдула/2005 г. започва изграждането на най-голямия в света  индустриален център на брега на Червено море с инвестиции от близо 60 млрд.долара!!!Пристанището му ще е по-голямо от това в Ротердам.най-голямото в света в момента.

       Населението на кралството е близо 28 млн.д,от които над 5 млн.д.нямат саудитско гражданство/Индия,Пакистан,Бангладеш,Афганистан/.Има над 400 племена,но едва 10% от тях все още са номадки/движещи се/.Децата до 14 г.са 38%,а над 65 г.са 3% от хората.Средната възраст е 22 г./за България-44 г.Средна продължителност На живота 72 г./най-високата в арабския свят/.Демографския прираст е 21 промила /за България е – 5 промила/Саудитката ражда средно по 4 деца.Над 90 % са араби и 10% афроазиатци.Офциален език-арабски.Момичетата до 14 г.ходят на училище,но има и близо 5000 студентки.Медицинското обслужване е напълно безплатно.Много интересен е факта,че над 45 % от браковете се разтрогват до 3 г.от сключването им. Омъжените саудитки носят никаб извън дома си.Свързано изображение Свързано изображение

       По брутен вътрешен продукт страната е 17-тата икономическа сила в света.Икономиката е свързана с нефта.Тя притежава 25 % от световните запаси на суровината/36 млрд.т./ и е най-големия износител.Нефтът осигурява над 75%от бюджетните приходи и в добива му са заето над 5 млн.чуждестранни работници.Добивът на нефт е 430 млн.т годишно или 9 млн.барела/156 л/дневно,а се изнасят 390 млн.т или 7,5 млн.барела дневно.Произвежда се 140 млрд.квтч електроенергия/за България-45 млрд./.има предприятия за нефтопреработка,цимент,сода каустик,хартия,текстил,ремонтират се кораби и самолети.

        Обработваемата земя е едва 2 % от страната.В земеделието се отглеждат пшеница/2 млн.т/,ечемик,домати,пъпеши,фурми,цитруси,овце,бройлери и др.

      Страната е една от 7-те държави в света ев която атеизма се наказва със смърт.

10 неща абсолютно забранени в Саудитска Арабия

Масджид ал-Харам (в превод от арабски – Забранената джамия) е главният мюсюлмански храм и най-голям по размери в света. Той е разположен в град Мека, в западната част на Саудитска Арабия, на около 100 км от Червено море. Храмът е център за поклонничество за мюсюлманите, докато влизането в него на немюсюлмани е забранено. Датата на основаване на града не е известна с точност. За пръв път той е споменат от Птолемей под името Макораба.

Забранената джамия Масджид ал-Харам

Забранената джамия Масджид ал-Харам

Джамията ал-Харам се намира в самия център на Мека. Във вътрешния двор на храма се намира Кааба (в превод от арабски – Куб). Кааба е мюсюлманска светиня под формата на кубична постройка. Височината й е 15 метра, а дължината и ширината са съответно 10 и 12 метра. Ъглите й са разположени по посоките на света. Кааба е изготвена от гранит и е покрита с тъкан, а вътре в нея има помещение. Тя служи като ориентир, към който обръщат лицето си мюсюлманите от цял свят по време на молитва.

Забранената джамия Масджид ал-Харам

Забранената джамия Масджид ал-Харам

Строителството на първата джамия около Кааба е започнало през 638 г., а съществуващата джамия е известна от 1570 г. За времето на своето съществуване тя нееднократно е престроявана, така че от първоначалната постройка е останало твърде малко. Първоначално Забранената джамия е имала шест минарета, но когато до Синята джамия в Истанбул са построени също шест минарета, имамът на Мека определя това като светотатство, тъй като нито една джамия по света не може да се равнява с Кааба. Тогава султанът Ахмед нарежда да се построи седмо минаре. За последен път Забранената джамия е реконструирана в края на 80-те години на миналия век, когато към нея е построен огромен корпус с две минарета. Именно в този корпус сега се намира главният вход – портата на крал Фахд. В момента Масджид ал-Харам е огромно съоръжение с площ над 300 хиляди кв. метра. Минаретата са девет и височината им достига 95 метра. Към вътрешността водят четири порти, като освен тях има още 44 други входа. В сградата действат 7 ескалатора, а въздухът в помещенията се освежава с климатици. Предвидени са специални помещения за молитви, които са разделени на мъжки и женски.

Забранената джамия Масджид ал-Харам

Забранената джамия Масджид ал-Харам

Масджид ал-Харам може да побере до 700 хиляди души, въпреки че в такъв случай вярващите се покатерват дори и по покривите на постройките. Поклоненията в Мека (Хадж) са печално известни с трагични случаи. Ежегодно при тях загиват десетки и дори стотици поклонници. А през 1979 г. джамията ал-Харам, заедно с 6000 души, намиращи се там в този момент, бе окупиран от група от 500 екстремисти. Главатарят им настояваше да не се продава петрол на САЩ и да бъде свалена управляващата в страната династия. В резултат на терористичния акт загинаха 200 екстремисти и 250 заложници.

Забранената джамия Масджид ал-Харам

Забранената джамия Масджид ал-Харам

Сега в Мека постоянно живеят около 1,5 милиона жители. Недвижимото имущество в Мека към днешна дата е най-скъпото в цял свят – един квадратен метър струва средно 90 000 долара.

Забранената джамия Масджид ал-Харам

Забранената джамия Масджид ал-Харам

   В Саудитска Арабия Коранът е върховният закон и всеки съдия трябва да го тълкува консервативно. Реално не съществуват писани закони, за което и да било от изброените в тази статия забранени неща, а някои от тях дори не са споменати в Корана. Основното правило е, че всяко нещо, за което се подозира, че отклонява хората от исляма, е забранено. Вижте няколко примера за забраните в Саудитска Арабия, които ще ви изумят.

Червеният цвят на Свети Валентин

10 неща абсолютно забранени в Саудитска Арабия

На всеки 14-ти февруари в Саудитска Арабия се повтаря един и същ сценарий – във всички магазини за цветя и подаръци изчезват червените рози, както и всички предмети с форма на сърце, а на ученичките се забранява да носят каквото и да било с червен цвят – дори шал. Целта на забраната е да се подтиснат каквито и да било желания за празнуване.

Междуполови срещи в молове и ресторанти

10 неща абсолютно забранени в Саудитска Арабия

В много молове в  Саудитска Арабия се допускат само семейства. Под семейство се разбира или само жени, непридружени от мъж, или мъж, придружен от жени. Охраната на мола не би допуснала мъж или група мъже да влязат, освен ако с тях няма и жена. В ресторантите обикновено има две отделения – едно за семействата и едно за мъжете, с които няма жена. В Макдоналдс, пък, има две опашки, отново подчинени на гореспоменатата логика.

Кината

10 неща абсолютно забранени в Саудитска Арабия

Кината са забранени в Саудитска Арабия. Според моралната полиция, кината предоставят възможност на мъжете и жените да се смесват безконтролно, което би могло да доведе до неморални извънбрачни актове. По тази причина много от местните жители пътуват до Бахрейн, за да ходят на кино и да пият алкохол.

Свинското

10 неща абсолютно забранени в Саудитска Арабия

В Саудитска Арабия е забранено да се яде свинско месо. Нещо повече, тук дори е забранено да се внася свинско месо. Според ислямската религия всяка храна, която влиза в страната, трябва да е „халал“ – позволена от религията. Смята се, че внасянето на свинско месо осквернява територията на страната, в която се намират двете свещени за мюсюлманите джамии.

Музикалните училища

10 неща абсолютно забранени в Саудитска Арабия

Музиката не е забранена в Саудитска Арабия, но музикалните училища са. Според повечето религиозни хора ислямът забранява музиката и по тази причина на много обществени места тя не е желана. Въпреки това тук се развива богата ундърграунд култура, изобилстваща от рок банди и концерти, скрити далеч от очите на религиозните организации.

Жените и спорта

10 неща абсолютно забранени в Саудитска Арабия

За известен период са били разрешени фитнес салоните за жени, докато Религиозната полиция не ги забранява завинаги. В женските училища и университети няма физическо възпитание, което е и причина за липса на професионален женски спорт. Международния олимпийски комитет заплаши Саудитска Арабия с наказание за това, че никога не е изпращала жени спортистки, в отговор на което Саудитският олимпийски комитет изпрати две момичета, едното от които е израсло и тренирало в САЩ.

Всички други богове

10 неща абсолютно забранени в Саудитска Арабия

В Саудитска Арабия е незаконно да демонстрираш религиозна принадлежност, различна от исляма. Забраната се простира дори върху лични вещи като Библията, например, както и символите на християнството, като кръстове и разпятия. Всичко това се прави с цел да се ограничи разпространението на чуждите религиозни идеи сред мюсюлманите.

Работещите жени

10 неща абсолютно забранени в Саудитска Арабия

На жените не се позволява да работят голяма част от традиционно мъжките професии. Повечето жени работят в сферата на образованието и здравеопазването. Съществуват компании, които си позволяват да наемат жени, като едно от изискванията е те да покриват лицето си, докато са на работа.

Жените и пътуването

10 неща абсолютно забранени в Саудитска Арабия

В Саудитска Арабия жените не могат да пътуват сами, без специално пълномощно. Забраната важи за всички жени до 45 години. Много мъже дават пълна свобода на жените си да пътуват и да напускат страната, но по-религиозните виждат в това опасност от неморални действия и затова не позволяват на жените да напускат къщата, да не говорим за страната.

Жените зад кормилото

10 неща абсолютно забранени в Саудитска Арабия

На жените в Саудитска Арабия е забранено да шофират. Ако мъжът няма възможност да закара жена си на работа или където и да било другаде, той трябва да наеме шофьор. Причината за тази забрана е да се ограничи самостоятелното излизане на жените, както и евентуалното откриване на лицето по време на шофирането.

    НЕЩАТА ЗАБРАНЕНИ ЗА ЖЕНИТЕ

1. Всички жени, включително и чужденките, трябва да носят чернa абая. Те трябва да са покрити от главата до петите.

Ако отворът около очите е твърде широк, те трябва да засенчват тази част с прозрачен текстил. Те нямат право още да носят цветна абая, така че да не привличат вниманието на мъжете.
2. Жените съставляват само 5% от работната сила в Саудитска Арабия и им е разрешено да работят само отделно от мъжете. Тази страна има най-нисък процент на жените в работната група.

Министерството на труда, Ислямската религиозна полицейска служба, и мъжките граждани се противопоставят на правителството, когато то поддържа идеята за увеличаване на възможностите за заетост на жените.
3. Докато на жените им било забранено да шофират, сега те могат да го правят (но с ограничения).

Причината за тази забрана е, че тя може да доведе до „западен начин на живот“ и „ерозията на традиционните ценности.“
4. Трима млади мъже са депортирани, защото са „прекалено“ красиви и могат да предизвикат прегрешения у жените.

5. Ислямските полицейски сили, назначени от държавата, следват жените навсякъде – като сянка – и контролират дали те действат според шериата или не.

6. Докато преди жените са могли да работят като касиерки, сега фетва го забранява, защото това означава, че жените ще бъдат в една и съща стая с мъже, с които нямат връзка, което е срещу шериата.

7. Ако една жена си вземе такси без надзор от роднина от мъжки пол, тя се разглежда като неморална.

Жените също нямат право да карат колело.
8. Жените нямат право да седят в кафене без „семейството.“ Да не говорим за това да сядат сами. На жените не се разрешава да поръчват готова храна от заведения за бързо хранене, ако касата не е разделена.

Йорданско-американска бизнесдама е арестувана, затова, че седи в кафене с бизнес партньор от мъжки пол, и осъдена на затвор. Единственото място, където се допускат мъже и жени да седят заедно, е частта, която е отделена със завеса. Когато тази жена е осъдена, първото нещо, което чува от съдията е: „Ти съгреши и ще гориш в ада!“
9. Не е позволено на двойка, на която й престои брак да се вижда по между си. Майката на мъжа минава първа, вижда булката и ако я хареса, я „моли да я вземе“.

Дори не им се разрешава да се сгодяват, излизат на среща или флиртуват.
10. Саудитска Арабия строи градове, в които само жени ще имат право да работят, за да се включат повече жени в работната сила.

Един град, в който не се допуска дори и мъжката муха

11. До скоро жените нямат право на глас и не могат да се кандидатират за изборите.

За щастие, те гласуват за първи път на изборите в края на 2015.
12. Саудитска Арабия е единствената страна, която не изпраща женски спортисти на Олимпиадата до Олимпийските игри в Лондон през 2012 година.

Атлетката се класира на последно място, но все пак – на Олимпиадата има женски спортист от всяка страна за първи път в историята!
13. В някои части на страната обрязването на жените все още е задължително.

14. Почти мъчение за една жена е да се храни на обществено място: тя трябва да яде под покривалото си.
Ето защо някои от ресторантите имат отделни семейни секции. Мъжките сервитьори не се допускат в тези секции. Те извикват клиентите през сгъваеми екрани и мъжете от семейството отиват да вземат храната и напитките, така че жените да могат просто да свалят своите абаи и ядат и пият, както го правим всички ние – нормално.
15. В съда показанията на две жени са равни на това на един мъж.

Предимно жените могат да дават показания в личните дела, когато няма мъжки свидетели. Техните показания са по-скоро невалидни, дори и в случаите на изнасилване.
16. Жените, които са прекалено уплашени от Ислямската религиозна полиция да излизат сами, трябва да имат разрешение от съпрузите или бащите си, за да напуснат страната.

17. Рияд е единственият град, където жените могат да използват обществен транспорт. Но все пак има отделни секции за мъже и жени.

Жените се качват в автобуса през отделна врата и пътуват в тази част, която е предназначена за тях.
18. Киното е забранено в продължение на 30 години, но стига до Рияд за първи път. Жените не били допускани да гледат филмите, които мъжете и девойките до 10 години имат възможност да наблюдават.

19. Един от най-известните мюфтии на страната заявява, че излагането на двете очи е възбуждащо и затова жените трябва да носят специални воали, излагайки само едното око.

Същият човек забранява на жените да носят грим.
20. Жените имат право да ходят в университет, но те трябва да бъдат разделени от мъжете. Ако професорът е мъж, те могат да следват лекцията само с видео / аудио система.

21. В случай на развод или овдовяване на жените се дава попечителството над сина й само преди той да навърши 7, а над дъщеря й – преди тя да е навършила 9.

След тези възрасти, упражняването на родителските права се дава на бащата или семейството на бащата. Освен това, една жена получава издръжка от бившия си съпруг само за три месеца.
22. Жените нямат право да бъдат съдии в съда или да имат някаква друга висока правителствена работа.

23. В Саудитска Арабия, ако една жена не прави кафе за съпруга си, това е основание за развод.

24. Жените не могат да отварят банкови сметки на името на децата си без разрешението на съпруга си.

Те всъщност не могат да отидат в банка, без мъж, който ги придружава. Ето защо има специални клонове, където жените служители помагат на жените клиенти.
25. Въпреки че не е забранено на жените да работят, има някои условия, на които жената трябва да отговаря, за да бъде в състояние да си намери работа.

1. Жената трябва да се нуждае от пари, за да живее.
2. Работното място трябва да бъде само за жени: мъже и жени не трябва да си взаимодействат.
3. Работеща жена не бива да пренебрегва задълженията си у дома.
4. Работата не може да изисква от жената да пътува, без да бъде придружена от мъжете, с които тя е свързана.
5. Изисква се разрешението на съпруга, за да може жената да работи.
26. Върховният съд осъжда 19-годишна жена през 2006 г. на 200 камшици и 6 месеца затвор за полов акт с мъж, след като тя е нападната и изнасилена от 7 мъже.

27. На жена лекар не е позволено да лекува пациенти от мъжки пол; но лекар от мъжки пол може да лекува пациенти жени, в зависимост от семейството и близките на жената.

Всички ние сме чули в новините за 24-годишто момиче, което почина от разрив на сърцето, след като в продължение на 2 часа на докторите от мъжки пол не им беше разрешено да я лекуват.
Свидетелите твърдят, че властите не позволяват лечение, защото пациентката не е била покрита правилно и защото мъжете не се допускат там, където се намират жените.

 ЛЮБОПИТНО 

Без съмнение Саудитска Арабия има какво да покаже на своите посетители. Ако сте склонни да се откъснете за малко от луксозните хотели и традиционните туристически атракции, на едва 254 км от град Ат-Таиф можете да видите нещо изключително – кратерът Al Wahbah. Това е кратер във вулканичната област Harrat Kishb, намираща се в западната част на Саудитска Арабия.

Кратерът Al Wahbah

Кратерът Al Wahbah

Теориите за образуването на Al Wahbah са най-общо казано две. Дълго време се е вярвало, че кратерът е възникнал вследствие на удар от метеорит, тъй като видът му силно наподобява този на други кратери, образувани от метеорити. На по-късен етап обаче повечето геолози стигат до заключението, че причината за неговото съществуване е вулканична дейност. В подкрепа на тази теория е и фактът, че кратерът е заобиколен от огромна територия изстинала лава. Смята се, че Al Wahbah се е появил след мощен взрив в земните недра, причинен от сблъсъка на магмения поток в източник на подземни води. В резултат на това във въздуха изригва колосално количество пръст, оставяйки след себе си кратера, който съществува и до днес. Със своите близо 2 км ширина и над 240 метра дълбочина, независимо от произхода си, той е една от най-впечатляващите природни забележителности на планетата.

Кратерът Al Wahbah

Кратерът Al Wahbah

Кратерът Al Wahbah

Интересен и красив сам по себе си, гигантският кратер  Al Wahbah крие в центъра си и огромно находище на сол. Дъното му е покрито с бели кристали натриев фосфат. В допълнение на това, забележителна е и зелената растителност в периметъра на кратера. Докато пустинята навсякъде в околността е суха и безплодна, Al Wahbah е дом за множество палмови храсти и дървета.

Кратерът Al Wahbah

Кратерът Al Wahbah

Спускането до дъното на кратера отнема не повече от час. Въпреки че слизането надолу не е особено тежко, пътеката на места е доста стръмна и опасна. Ето защо е необходимо да сте много внимателни и да бъдете с подходящи обувки. Тъй като мобилните мрежи нямат покритие в областта на кратера (с изключение на някои от по-високите хълмове) е силно препоръчително да се движите в групи поне по трима.

Кратерът Al Wahbah

Кратерът Al Wahbah

Изгревите тук са удивителни и районът около кратера често се превръща в място за изграждане на палаткови лагери. Ако сте решили да прекарате една нощ тук, не пропускайте да си вземете матрак. Трудно ще ви бъде да спите върху твърдата земна повърхност от вулканична пепел. Спалният чувал и дебелите дрехи също ще са ви крайно необходими, тъй като дори през лятото температурите през нощта могат да паднат до 10 градуса по Целзий. Ветровете също могат да бъдат доста студени. През деня обаче е горещо, а слънцето е силно, така че не забравяйте слънцезащитния крем и пийте много вода.

Кратерът Al Wahbah

Кратерът Al Wahbah днес е територия, защитена от Националната комисия за опазване на дивата природа и развитие (NCWCD), отговаряща за разработването и изпълнението на планове за природата в Саудитска Арабия.

Advertisements

Коментари са забранени.

%d bloggers like this: