СЛЕД „УБУНТО“-приказка с продължение от АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ


   Отмина още едно Европейско първенство . Този път руските плувци се представят много добре.С 26 медала от които 10 златни това европейско е доста успешно за руския отбор – най-доброто представяне за цялата история на Сборная. Някои от щафетите не бяха спечелени  поради липсата на ярки фигури или е друга причината . Освен това Владимир Морозов не можа да се качи на подиума в индивидуалните дисциплини. За отговор на всички тези въпроси и твърдения четете интервютата на главния треньор Сергей Генадиевич Чепик  дадено след завършване на шампионата.Накрая даже има и доста важна информация за предстоящите форуми в Корея и Япония. 

https://rsport.ria.ru/interview/20180809/1140254712.html

https://rsport.ria.ru/aquatics/20180809/1140260119.html

https://www.sport-express.ru/swimming/news/sergey-chepik-rossii-bylo-principialno-obygrat-velikobritaniyu-1444119/

Дай боже да видим и ние такова интервю и от нашия национален треньор.Сори менажер.

   Напомнихме ,че преди време имаше промени в руското плуване и ето резултата.Някой даже забелязаха ,че Колесников като трети не участва на 200м. Приетите правила се спазват дори и да влияят върху класирането. При тези факти с колко пункта скача авторитета на Всерусийската федерация. Няма нужда да се отговаря ,дори и децата в смесените групи в детската градина знаят отговора . Но дали той съвпада с този на колещите и бесещите при нас  никак ама никак не е ясно.За тях Лимасол е в Португалия. 

   Относно  мнението на коментиращите журналисти,че британското женско плуване“ нямало супер звезда“ ние считаме  огнената Фрия Андерсон за такава. На два пъти тя измъква златото от съперниците ,но като че ли никой не отчита ,че тя е европейска и световна шампионка в кроула при девойките. Определено в  Глазгоу бяхме свидетели на раждането на нова звезда в британското женско плуване.Колко ще свети не е ясно, но категорично  с  този характер на боец няма да е за кратко.

     Дънкан Скот не по- малко заслужава нашето внимание защото направи впечатляващо представяне.След златото на 100 м св.стил от Игрите на британската общност , тук в Глазгоу той изненада конкуренцията на 200 м. В Австралия бе над Чад ле Кло и Кайл Чалмърс , окичили се със сребърните медали. Тук пред родна публика  с постжение от  1:45,34 записа победа над Рапшис  и то с по-добро време от това на победителя от Голд Коуст и Токио, където вървят Тихоокеанските игри.

    С 22 медала от които 6 златни Италия направи страхотно европейско първенство. Имаше и доста изненадващи шампиони .С по 4 златни медала Унгария и Франция заемат  четвърто и пето място . Точно толкова злато има и „световната сила Швеция” благодарение на Сара Шощрьом. Така говореха преди няколко месеца у нас по известен спортен канал.  Надявам се ,че двата медала на Швейцария не стреснаха нашите читатели след като преди първенството обърнахме внимание към представянето на плувците от  тази страна.

Както анонсира „Румката” ви предлагаме някой уточнения към плуването в делфина на 200 м.

В рамките на реализирането на основната ни цел да увеличим броя на интересуващите се от  развитието на световното плуване ние използвахме засиления интерес към  200м бътерфлай и на два пъти ви запознахме с основните претенденти за влизане във финала и разпределение на  отличията.

В предишната публикация https://swimrecords.wordpress.com/2018/07/19/%D1%83%D0%B1%D1%83%D0%BD%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D0%B5/ казахме доста неща за тези които умеят да четат между редовете.

     Както тогава така и сега съм убеден ,че нашият представител Антъни Иванов имаше реалните възможности( включително и подготовка) не само да е в тройката но и да спори за среброто. Много от индикациите ме караха да вярвам ,че едно плуване около 1:54 ,30 е напълно реално. Вижда се ,че  Кендереши с подобен резултат стана  втори. В същото време В.Бромер и Л.Кронен заеха 4-то място с време което Антъни Иванов показа на подборните серии – 1:56.33 което  показва добрата подготовка. Не рядко обаче се е случвало, подготвен състезател, да не успее да реализира  своите възможности и то не само поради липсата на късмет.Видяхме на 100 м. как Чех и Милак плуваха със секунда над своите най-добри времена, за Чех е разбираемо, но Милак…. Всеки спортист на високо ниво би трябвало да е подготвен за такова стечение на обстоятелствата и да знае верния път за действие и преминаване през кризисните ситуации.

    Както споделихме единадесет състезателя бяха събрани в „пресечната точка”  –  1:56,28 ~ 1:56,93. Всеки един от тях се движеше по собствен път към успеха. Оказа се ,че италианците най-вярно са тълкували междинните резултати и успяха да изведат Бурдисо до стълбичката.Пиеро Кодия е шампион на 100м. Майстори са италианските треньори. Дори при доброто представяне на французойките италианците измъкнаха доста титли. Явно са уцелили „ваксата”.

    Видяхме нашето момиче  как подобри личните си резултати и реализира забележително класиране. Фенове,съотборници,състезатели  и треньори са щастливи  и изричайки „браво” се радват на успеха.Така се прави и еталона се казва Габриела Георгиева. При нея няма министър който да казва –“Ти трябва да отидеш Шот майка ти много добре тА тренира“.

   Дали има бавно или бързо тръгване , как да се пазим от проблем с екипировката, показват ли наличието на умора междинните времена от трите плувания и колко контроли трябва да премине състезател за да се отстранят навреме грешки в подготовката са въпроси които стоят пред треньорския екип и той  трябва да се справя с тях.

Само на нас ли ни прави впечатление ,че голям процент от нашите състезатели при своето участие на големи форуми плуват над личните си резултати. Защо се получава така? Ще даде ли някой смислено обяснение или затова управата се напълни с адвокати? Вече 31 години преход  и през всяка една от тях  на 24 май отчитаме успехи. В резултат първи по  неграмотност в ЕС с 41%.

  Можем да покажем няколко разбивки от плувания на Антъни Иванов не само от Будапеща и Глазгоу и всеки може да направи свои изводи/за едър план натиснете върху графиките/.

 За нас обаче е ясно едно. Налице е много добро представяне  и това ,че някой детайли са убягнали в никаква степен не трябва да предизвиква разочарование от представянето на таланта ни Антъни Иванов.Както казва Сергей Генадиевич – времето не винаги работи за нас.

 За коментиращите от „държавната тАлАвизия” държим да уточним ,че Антъни Иванов освен амбициите имаше добра подготовка и реална възможност да застане на почетната сълбичка.

С резултът си от Будапеща 2017, тук в Глазгоу това щеше да е факт.Тръгването в Глазгоу е точно колкото това в Будапеща при рекордното плуване.  След цяла година усърден труд се очаква  резултат потвърждаващ прогреса.

     Както коментира и П.Стойчев, понякога  се случва да не можеш да демонстрираш прогреса като резултат от твоя труд. Това си е част от спорта.Не винаги се отдава  да се покаже прогреса на необходимото състезание.Видяхме как Скот и Гай избягаха на 200 м св.стил. За това беше вече писано от нас преди време „ Но да видим как ще се развие „надхитрянето” през следващите седмици и на подборните серии в Глазгоу”.

    Дали схема на подготовка  с повече  контроли,както това направи Ф.Бурдисо, добър старт и подводно, които на няколко състезателя им убягнаха в отговорния старт или лична консултация при проф.  В. Селуянов  биха довели до положителен ефект е отново работа която трябва да бъде изпипана от  треньорския екип при подготовката за такъв форум.

Единствения който присъства във финала ,но не бе представен от нашия преглед е Максим Шемберев  от Азербейджан. Роден в Киев той се изявява в съчетаното, но през 2017 вече като азърбайджанец  печели 4 златни медала на Ислямските игри в Баку, но забележете в кои дисциплини  – 200 делфин, 400 съчетано, 1500 св.стил и 800м св.стил.Не  всички обърнаха внимание ,че той стана 5-ти на 400 съчетано.В Глазгоу пропусна супер комбинацията. Както казват –„Найс, а?”.

   Класиралите се във финалната осмица на 200 делфин са все от сой и ние разглеждаме представянето на нашето  момче като временна неудача, която може да бъде преодоляна с  едно мигване. Дето се вика още утре.Имаше спортисти на които дори подобрение на личния резултат с 2 секунди не можа да осигури качване на стълбичката и те останаха в подножието на 4-та позиция. Плуването обаче продължава, Тихоокеанските игри са вече в ход, а Корея 2019 и Токио 2020 са все по близо.

Интересни са коментарите по утвърдените медии. И там, както в плувната централа не обичат правилата  или не ги спазват когато не им изнася.От пост във Фейса веднага решиха ,че новината за рекорд не е фалшива. Нищо ,че правилата за поставяне на рекорд  се знаят и всички са чели и знаят за формулировката, която упорито не се променя. Та ,какво казвате за авторитета бранен с онова „чудовищно” наказание. А да….. разбрахме така се гради.

 Ударенията при имената в руския и българския не са еднакви. Когато се готвят за такъв форум телевизионните журналисти  да бяхапрочели някой протокол от руския шампионат или този на Беларус. За да видят имената изписани на кирилица, дето са я измислили Климент Охридски и Наум Преславски.  Да не говорим  за протоколи от Естония ,Литва  или Украйна където тече езикова реформа. А и френския не ни е на висота.

   Някои журналисти даже не познават утвърдени имена в плуването и за това коментара ,който течеше нямаше нищо общо с излъчваната картина .А кой е белгиец и кой беларусин това не е от значение.

    За да имаме добър коментар не е достатъчно да четеш участниците,а да произнасяш правилно имената и коя страна представляват, богатата  езикова култура и познания прочетени вчера в нета. За да си в помощ на зрителя ти трябва ; добра подготовка за всяка дисциплина и серия ,както и завладяващ тембър ,комбинативност, поглед върху хода  и усет за самото състезание,кой е във форма и реакция при атака по дистанцията. Да не говорим за прогноза на победителите.  АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: