-обновява се-ГЛАЗГОУ 2018-с РУМЕН АТАНАСОВ и АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВАко публикациите и снимките са ви харесали може да напишете едно „Браво, Румка“, а ако не -да изсъскате „Ти си кротал“.

10/08 06,30 ч.Олекна ми.Нещата се разминаха.Защо ли?

Ето един еврейски виц за пояснение.“На Моше предстояло да съобщи за неприятен,но завързан случай със загуба на много пари в многолюдната фамилия.Понеже част от родата му била в Америка и при това много любопитна Моше се чудел как да спести от дългата телеграма с обяснения.И той написал“Започвайте да се притеснявате.Подробностите-после!““

     Поводът беше нашето неуместно коментиране и погрешно залитане за работата на Официоза на БФПС и притесненията ни,че е излязъл в заслужен отдих.

    Не..е…ее..жив е той,жив е!И продължава да мачка и тероризира омаломощената от четене на новините му плувна аудитория.Как беше-„като багер-колци на розови домати“.Кога е била подложена  тя на такова информационно пресиране.Браво на новата секретарка Диди ,която с изящен стил подава информации за размишления.

     Като цяло сайта на  БФПС,нарече от нас гальовно Официоз,е новото медийно чудовище в родното ни плуването.

   Добре е,че в него се слага и балсам на чувствата и преживяванията на читателите които чакат медали и финални класирания на плувци,скачачи и любимите на Б.Б-Б синхронистки.Самият израз „почетно класиране“,самото пояснение“ценен опит“и изящното“силно плуване „при места в долната част или най-ниската на класирането показва как Федерацията ни се грижи за психологическия комфорт и мисловен уют на Общността.

     То и за това тя/бел.ред.-Общността/ни заряза и се премести виртуално в Официозът.

  Продължаваме да следим дали БФПС ще обяви неправомерно за нов национален рекорд при мъжете след като състезанието на отговаря на Наредбата и регламента за поставяне на национални рекорди и дали ще пренебрегне собствените си правила.Да видим дали във Федерацията могат да четат  или карат през просото.Както досега -ако мине?Няма как да мине!

  И тук очаквам на пощата ми да се появи гневно писмо, породено от биологично напрежение на организма свързано с Луната, с изрази като“Ти си леопардов смок,аспида,индийска кобра,мамуши,коралова червейница,птеродактил…..съмнявам се дали знае какво е това и…..какво ли не“

    Другият плувен сайт на Професионалистите продължава да насипва и пълни шадравана на чувствата с обясненията на Плувецът и Треньорът защо работата не е станала.Ами ,не е!След толкова интервюта“Целта ни е финал и там медал“…толкова.Измъкната от арсенала  е и позабравената Презокеанска  тежка артилерия която на моменти се опитва да подскаже истината.Но …. плахо ,за да не и отнемат трибуната.А ,преекспонирането на състезатели, които плуват за чужда държава едва ли ще ги накара да сложат шапката с трикольора ни.Изборът им да я представляват  вместо България едва ли е направен насила.

    Флагманът на Опозицията на Б.Б-Б продължава да се люшка в спокойни води.Критичния стил и назидателния тон ,наситен с документи и километрични разсъждения , отдавна е преминал в запас и сега се залага на размишленията за отлагането на световно известни маратони“Вромос-Стомопло“ и на дебати „Защо  водни спортове с равни по брой клубове и състезатели пътуват из Европа,а нашите плувци порят водите на „Диана“и в най-добрия случай на Ниш и Дедеагач“.

И с това се изчерпва цялата родна информационна стена за плуването.Малко.

    Забравих за нас.Ами ние сме почти аут .

И така какво се случи през последния ден в Глазгоу?

50m BUTTERFLY WOMEN – FINAL Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° на LEN.

Фаворитката Сара Хьощром/Швец/взе категорично злато-четвърто и е новата стара кралица на Европа.Любопитното е,че на нея и върви на Европейски първенства.С 25,16 тя накара 

Свързано изображение

нейния приятел Йохан Скейрус да я аплодира от трибуната.Среброто остана за Емили Бекман/Дан/-25,72 която доста щастливо се промъкна след провала на част от фаворитките.Трета е Кимбърли Байс/Белгия/-25,76-вече „бая мома-29 г.“и с име четено и по двете телевизии неправилно.За информация на Евроспорт Белгия е триезична държава,но най-използвани са холандски и френски.Третият е немският.И понеже Ким е от фламандската/холандска/общност изговарянето на името и е „Байс“.Голям провал за американката Елейна Шмидке/Герм/която реши от миналата година да се състезава за прародината си поради по-малката конкуренция.Шмидке се готвеше за сребро,а остана четвърта.А момата с мъжка подстрижка Мелани Еник/Фран/която не крие“десните си убеждения „на нежния фронт е едва 5-та.А мъката на понаедрялата Раноми Кромовиджойо е видима-шеста.

 50m FREESTYLE MEN – FINALСнимка на LEN.

   Без изненада .Фаворитите взеха своето-злато за Бен Прауд/В.Брит/-21,34 който е неофициалния крал след титлата и на Комъуелта,сребро за Кристиян Голомеев/Гър/-21,44 и отлична подготовка в Америка и бронз за поредния излюпен адзур Андрея Вергани/Ита/-21,68.Само Владимир Морозов не успя на целия шампионат-и сега четвърти.Нещо не му върви на големи шампионати.Все пука гуми на финала.Любопитно е петото място на Симонас Билис.Литовците имат силна школа,но от времето на Раймундас Мажуолис не са имали елитен кроулист в късите дистанции.А произнасянето на името на Йеше Пютц/Хол/от мрънкащите веселяци по БНТ направо ме хвърли в оркестъра.Все пак уцелиха част от буквите.

50m BREASTSTROKE WOMEN – FINALСнимка на LEN.

  Красавица си е шампионката Юлия Ефимова/Рус/-29,81.С тези езерни очи….направо изпиват мъжете.То и затова Никита Лобинцев напъва да се женят,но Юлката брани моминството си.Нали помните“Ергенлък ,мамо-пашалък,моминство,мамо-везирство“ .Втора е Имоджън Кларк/В.Брит/-30,34 и радост за публиката която снощи беше доста превъзбудена.И най-вече децата.Бронз за Ариана Кастилиони/Ита/-30,41. Рута Мейлутите/Лит/остана без медал и явно има проблем с точния треньор и място.След напускането на Джон Рууд,поел Ирландия,тя се завърна в Литва,а след това пое при Дейв Сало в Калифорния.

100m BUTTERFLY MEN – FINALСнимка на LEN.

   Отдавна следя за шампионът Пиеро Кодия/Ита/-50,64,но никога не съм и предполагал,че на 29 г.ще се развихри.И то в 8-ми коридор.Плуването му беше извън полезрението на асовете в средните коридори,пък и 23,42 на 50-те метра си беше едно безумие.

    Такова гледахме и по дразнещите стопове по Евроспорт между стартовете,където едни малоумници се возеха на местата на навигаторите и надаваха кански писъци.Тогава със замах отивах на далече по-цивилизованата БНТ HD.Не зная дали това е политика на спортния канал да отблъсква зрителите си или да ги дразни.Но със сигурност не ги привлича след като гледаме такива „шоу програми“.

   Втори остана Меди Метеля/Фран/-52,24 който се озърташе така страхливо на почетната стълбичка,като че ли имаше чувство,че някой роботърговец ще го окове и от там на кораба“Амистад“.

  Като кажа кораба все още се чудя на Сашо Конкеев как може да не се страхува да лети със своя скърцащ,пардон свистящ самолет ЛЗ 3003 на 5500 м.,а се бои зверски да стъпи на корабна палуба или в най-добрия случай да си натопи краката в морето.

  А третия Джеймс Гай -51,42б се поклащаше в ритъма на италианския химн.Странно,но и Милак-четвърти и суперветерана Чех-осми не се бяха трогнали от провала си.

 200m BACKSTROKE WOMEN – FINALСнимка на LEN.

  Не бях обръщал внимание на изненадващата шампионка Маргерита Панциера/Ита/,но и времето-2,06,18 и очите и бяха респектиращи.А и приятелят и Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат с изображение за margherita panziera simone ruffini Симоне Руфини към който тя изпрати послание“Тиамо“има мъжествено-мутрински облик на ММ бияч.

Колко странно предизвикателство са жените!Нали помните за кулминационния момент и тавана?

    Сребърната Дария Устинова/Рус/-2,07,12 беше толкова ядосана,че водата около нея се отдръпваше страхливо.Трета е Каталин Буриан/Унг/-2,07,43 която трябваше да запълне изненадващата липса на Катинка Хосу.Дали „Айръна“си отива?А двете германки Граф и Мензинк с нищо не доказаха за оттласкването от дъното на маншафта.

400m INDIVIDUAL MEDLEY MEN – FINALСнимка на LEN.

  Изстраданата победа за 30-годишният Давид Верасто/Унг/-4,10,65 над Макс Личфилд/В.Брит/-4,11,00 толкова го въодушеви,че той започна да прави триумфални обиколки на басеина като римски гладиатор и прегръщаше наред състезателките и съдийките.Добре,че не посегна към мъжете от кеф!Британецът гледаше като отровен и сигурно са му пилили мозъка в съблекалнята за загубата.Трети тихомълком се изниза каталунеца Жоан Понс/Исп/-4.14.25 който трябваше да замаже заедно с брусистката Джесика Вал унизително слабото представяне на иберийците.Явно дните на главния треньор Фред Вернюкс изтичат.Очаквах повече от Йоханес Хинце/Герм/,но от Индианаполис 2017 той върви надолу.

400m FREESTYLE WOMEN – FINALСнимка на LEN.

   Симона Куадарела/Ита/грабна под носа трета титла -4,03,35 ,а на трибуната нейния треньор Кристиян Миното с фасон на калабрийски пират беснееше .Носът беше на новата унгарска звезда Айна Кешей/така е правилното произнасяне,а не както юнаците по БНТ -Ана Кесели./-4,03,57 и нов европейски рекорд за девойки.

     Впрочем и при тези рекорди има голям хаос и безпринципно обявяване.Така както с възрастовите в българското плуване където се обявяват грешни времена без да мигне окото на Федерацията.Или мига,ама“ако мине“.И тук няма да мине ,докато не качите главния редактор на парахода за Буенос Айрес за да може да си бъбрим с приказливия Ботко.Помня го като млад треньор,дошъл в Пловдив ,с буйна коса и напет от неговите момичета Антоанета Френкева,Росица Биволарска,Боян Савов още Борисов и др.И още тогава той си беше невъзмутим бъбривец.

    С трето място се окичи Холи Хибът/В.Брит/-4,05,01 застигната,но не и задмината от Анна Егорова/Рус/която третира при Филип Лука с парите на тати.А Сара Кьолер/Герм/доказа,че немския отбор изригна и загасна.

4 X 100m MEDLEY RELAY MEN – FINALСнимка на LEN.

Британците заслужено грабнаха титлата като Пайл трябваше само да заърши гърба.Оттам Пийти,Гай и Скот „чудовищно като галеон който мачка водорасли като цигарени хартии“взеха златото-3,30,44.Сборная Русия -3,32,03 спука гумата на бруста при изненадващо гипсирания Антон Чупков който вероятно е  плувал с тесни бански и на делфина при Егор Куимов.След Коротишкин руснаците нямат силен състезател. Трета е Германия-3,33,62 победила едва изненадата Литва.Изненада липсата на финала на Италия,но те се изциганиха да пуснат втория си отбор в сериите и останаха 9-ти.

4 X 100m MEDLEY RELAY WOMEN – FINALСнимка на LEN.

  Домакините бяха оставили за десерт британска победа при жените,но претърпяха пълен провал.Шампионки е Русия-3,54,22 където Фесикова остъпи втора,но от там Ефимова,Чимрова и хубавицата Каменева смазаха конкуренцията.Втора остана Дания-3,56,69 след сензационно плуване на последен пост на Перниле Блум-51,77 и трета е Великобритания-3,56,91.Някъде назад потънаха холандките,италианките,французойките и на дъното глътнаха вода маджарките.

   Е, ACTA ET FABULA.Ако някой е засегнат-прощаваме му.

   РУМЕН АТАНАСОВ И АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ/снимки/

 

09/08 06,30 ч.Е…..тъкмо похвалихме Официозът на БФПС,че се е разпъргавил и той взе че запецна.Схвана се и спря да бълва новини.Така -до септември.Еми, заслужен отдих!Преумори се!Кога е писал толкова много за да го докара до мускулна треска.Но лидерството му вече е неотменно видно от Плутон.Нито ние,нито Професионалистите,нито Опозиционния Фейсбук на Б.Б-Б можем да си поемаме дъх при такова свирепо писане.И то с чувство и без правописни грешки.Е,по някой път от бързане,подчертаваме-от бързане,изпращат някой град в друга Галактика,но не може да се знаят всички космически пространства от новия технически екип.

  И все пак друго си беше когато инфото го пишеше ексгенералната секретарка.Със замах,със жар,атрактивно и с подразбиране.Но това вече е минало!

    Минало ли писах?То,Сашо Конкеев който пише голям разбор на нашето представяне на Европейското ми вика“Румка!Защо в Официоза не е сменена визията на мелодраматичната страница „За нас-Управа“?“Какво да му отговоря на човек който се рее като харпия във въздуха и панически се бои от водата.Дори е бил направил опит да стъпи на палубата на миночистач на мароканския ВМФ,но палубата била много жежка и той се отказал.

    Радостното е,че Б.Б-Б бил носил на шега защото бях останал с друго впечатление.Лошото е,че само той качва публикациите от сайта и то само тези които в които не се шегуваме с него.Ето,тази той няма да качи?Другите ги прескача за сметка на кой какво носел на врата!

    Б.Б-Б твърди,че можел това.Само да не те хване жена ти.Но ти няма да признаваш…

Снимка на LEN..Браво,Бруно!Ама ти си носел и шега!Вече ще знам.А сега опитай така Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° на LEN.

  Интересно е,че се появи дебат в Мрежата за носенето на синджирчета с кръст,ланци,часовници,стетоскопи,водомери,апарати за кръвно и какво ли не още.И то от състезател.Предлагаме му да си коментира собственото представяне,а да не гледа в паницата на другите.Прехвърлянето на разочарованието  не е верния път .Защото пътя от „Осанна“до „Разпни го“е много къс и трънлив.Има време да се доказва в голямото плуване,а не да гледа кой какво носел.За това си има съдии.

  И така какво се случи вчера във финалите?

   800 м.св.ст.мъже .Снимка на LEN.Много интересно е състоянието на Грегорио Палтриниери/Ита/.Отслабнал,блед,измъчена физиономия.Този юнак е определено болен,а го мъчат да плува.Самото Европейско не е нещо особено като ценностно развитие и можеше да бъде спестено на видимо нездрав състеазател.Шампионът Михайло Романчук/Укр/-7,42,96 се утвърди като лидер при стайерите на Европа,но в Токио ще има ужасяваща конкуренция.Грегорио взе среброто,а трети остана Флориан Велброк/Гер/.Дали немското плуване преживя катарзиса от първото десетилетие на Милениума/само за БФПС-Новото хилядолетие е отбелязано за първи път на Маркизките острови.Те са в Тихия океан,а а не са част от Додоканезите или Цикладите в Егейско море/.Изненада отпадането от финала на Виктор Йоханшон/Швец/,както и попадането в него на Марин Могич/Хърв/което си е голяма изненада.

 100 м.св.ст.жениСнимка на LEN. Сара Хьощром /Швец/продължава наказателната си ,но самотна експедиция в Глазгоу.С 52,93 тя взе златото с лекота.

    Сензационно от финала изхвърча олимпийската шампионка на 50 м.Перниле Блум/Дания/която се опитва да се прави на филмовата звезда  Емилия Кларк от“Игра на тронове“.Резултат с изображение за BLUME, PernilleСвързано изображение 

 Сара беше подкрепяна от трибуната от гаджето си Йохан Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат с изображение за sarah sjostrom boyfriend.Среброто остана за Фемке Хиймшкерк/Хол/-53,23 ,а трета  и разочарована бе тайната лидерка Шарлот Боне/Фран/.Французойките са добре подготвени националния треньор Лионел Ортер,но както и при мъжете е видимо изоставането от световния елит.Само за 2-3 години страховия френски мъжки кроул изхвърча през канала.Все пак две французойки/с Мати Ватей,а не Вател както произнася Коментаторът на Евроспорт/си е постижение за финал.Любопитно е,че ветеранката-хубавица Федерика Пелегрини продължава да радва ценителите на красотата с участие само на щафетите и на 100 м.св.ст.Британците си имат вече Фрия Андерсън и бързо забравиха Франческа Халсал.

  50 м.бруст-мъже.Снимка на LEN. Змеят ,татуиран като папуас , Снимка на LEN.Адам Пийти/В.Брит/е новия стар шампион на Европа-26.09.Наистина е станал квадратен и е безумно силен,но в Токио няма да има 50-тачка и трябва да помисли за напиращите младоци от Китай,Япония и САЩ.На континента той няма конкуренция и все пак видя зор със сребърния Фабио Скоцоли/Ита/-26,79 който обаче е на 30 г.Трети остана Питър Стивънс/Словения/-27,06 което идва да покаже постната композиция в тази дисциплина.

   За информация на Ветеранът-коментатор от Евроспорт Питър не е роден в Америка,а в Крань /Словения/.И понеже баща му Ендрю,който при това е британец се е влюбил в мама Снежана, той взел,че се родил на словенска земя.Нека Професионалистите да уведомят за това своето аверче.Иначе наистина е студент в Тенеси от 2015 г.,но не е американец.

  Появата на Чаба Силад/Сърб/във финала е събитие за 28 годишния унгарец от Бачка/Воеводина/.Той остана верен на Сърбия въпреки,че го примамваха да замине за Маджарско.Следя и юнаците-коментатори по БНТ HD където напъните с произнасянето на имената са титанични.Така и с името на Чаба Силад,който звъчеше звънко от момците като Каба Силаджи.Браво!Уникални сте!Ще се прехвърлям само при вас за да ви гледам,но и слушам.Отново твърдя,че е необходимо да се привличат като съкоментатори авторитетни журналисти като Николай Кръстев които имат с какво да заинтригуват зрителите.

    А за главния редактор „Стига нявга народа…..“Е,не е сиромах,ама ако БФПС го цани за водач за Аржентина мога и да се навия да им дам възрастовите рекорди.Ако трябва да ме качат на един параход за Монтевидео/град, който Сашо Конкеев е виждал на картичка/и от там-пеш с делегацията до устието на Рио де ла Плата/Само за БФПС-това е голям естуар на две реки Парана и Уругвай.Естуар е речно фуниевидно устие,Фуния е битово пластмасово пособия за наливане на вино,ракия,шарлан,спирт и др.в бутилки/.

    Иначе поздравления и за двамата коментатори които без запъване и с лекота произнасят името на Фабиан Швингеншльогъл/Герм/.

   200 м.гръб.мъже .-Снимка на LEN.Световния шампион Евгений Рилов/Рус/продължава да твори чудеса-1,53,36/нов европейски рекорд/и златен медал.След сензационното/или наложеното?/отпадане на Клим Колесников за сметка на Григорий Тарасевич ,Женя нямаше равностоен противник.Говори се,че Колесников ще пропусне Младежката Олимпиада в Буенос Айрес.Сребърният Радослав Кавецки/Пол/се смъкна едно стъпала след титлата му в Лондон 2016-1,56,07.Трети е абсолютната изненада симпатягата Матео Рестиво/Итал/който е пълен анонимник,но взе бронз.

    Ето как и главния редактор ,може също анонимно,да седне на държавната ясла и да хапне,да пийне по пътя към Буенос Айрес./Само за БФПС -това е мегаполис и столица на Аржентина.Името му идва от испанското „чист въздух“и метафорично.Метафора е термин,който……Е …..я вижте в интернет.Та името е било  опорочено от изграждането  на над 200 кланици за говеждо месо през началото на 20-тия век./Мога да заведа малката ни ,но сплетена делегация в някой магазин за да си вземем прясно говеждо месо и с Ботко да изпечем шашлик.Но затова трябва главния редактор да преплава Океана,а не да го преплува.

   Фамозния Григорий Тарасевич/Рус/остана едва шести и явно парите на татко за живот в Америка не са били основно средство за представяне.Последен остана Уго Гонзалес/Исп/-младежко страшилище/тях да пиша“чудовище“,но това не е вече наше ноу-хау/в този стил.

200 м.съчетано.жениОгромна радост за Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° на LEN. залязващата Катинка Хосу/Унг/-шампионка с 2,10,17.Тя надали ще устиска още 2 години до Токио където ще бъде на 31.На 150-тия метър след бруста прясната мома Катинка изпусна парата и само слабия кроул на брусистката Илария Кузинато/Ита/я остави на върха.Илария е втора с 2,10,25 и е с 10 години по-млада.

   То и Сашо Конкеев е по-стар от мен,но упорито държи две сергии на пазар „Чародейка“в Русе и една на пазар“Чаталджа“във Варна.А, защо във Варна след като той има огромна боязън от солената вода.Това само жена му Катя може да каже?И затова всичките му места за продажби са до чешмичките.

    Истински шок за публиката и за Шибон О,Конър /В.Брит/беше измъкнатия бронзов медал от ветеранката Мария Уголова/Швейц/с 0,02 сек.заради гърба.

    Впрочем Александър Конкеев ви обърна внимание още преди шампионата,че швейцарците не са онзи майтапчийски отбор който го вадеха с прът от водата,а са сериозна селекция тренирани от Генадий Турецки.Е,ако и Сашо си припомни,че трябва да почерпи след като вземе парите от 10-те тона кайсии предадени за преработка в консервния комбинат в Силистра……Но той все забравя покрай тези индо-турски сериали ,които гледа прегърнал възглавницата на семейното канапе до подмърчащата от безконечната мелодрама Катя.

     Шампионката на 400-те метра Фантин Лесафр остана пета,а новотуркинята Зейнеп Гюнеш/бившата украинка Виктория Солнцева/,и тя избрала парите пред родината си, е едва шеста.

   4 х 100 м.св.ст смесена- Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° на LEN. Тук“ петлите“ ме опровергаха-шампиони в състав Жереми Стравиус,Меди Метеля,Мари Ватей и Шарлот Боне пред Холания и Русия.

08/08 06,30 ч.

 Бруно,Бруно.Какво не им харесваш на момичетата?Снимка на LEN. Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° на LEN.

И въпреки,че не носиш на шега ,опитай се да направиш това Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° на LEN.,така Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° на LEN. или онова Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° на LEN..и най-вече така Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° на LEN.

08/08 06,30 ч.Боже!Какво му става на Официоза на БФПС.Той бълва съобщения на всеки 3 минути.Тези хора не спят ли?Не можем да насмогнем да им четем публикациите,написани със стилистична мощ,разкрепостено майсторство и поетично вдъхновение.

   Не…е…еее.Това не е онази Федерация, пишеща смръщени,сиви и препънати съобщения.Това е нещо ново .Тя е истинска Аврора ,изгряла с фанфари,заря и без подгъната от тънки мезета и изстудена бира  софра от притеснени домакини.

    БФПС се е преродила духовно и вече твърдо е начело сред медиите за плуване и водни спортове.И често,често ни минава мисълта да свием знамената до по-добри времена.

     При такава „чудовищна“конкуренция ние изглеждаме като бедното циганче което подсмърча на кооперативния пазар пред сергията с банани.А Сашо Конкеев го гледа усмихнат и с топъл поглед от сергия номер 7 на 2-ра линия на пазара „Чародейка“в Русе.Може да го намерите до чешмичката която ненадейно протече макар и с вода със съмнителен цвят.

    Ах,как се влюбихме в тази поетична дума“чудовище“.Досега не знаехме,че има такова феноменално емоционално въздействие .Като фадрома която мачка пластмасови бидони от манастирска туршия.

     Вече упоменахме,че редакцията научи имената на вторите ни участници за Буенос Айрес от град на запад от арменския град Гюмри.И за по-лесно ориентиране на 2165 км.от либийския оазис Сидра на североизток.

    Интересно как се реши това след като УС е в заслужена ваканция .По-скоро намирисва на еднолично решение в приятелска компания.

    Горим от страст да прочетем  отново на пощата  разлютено читателско съскане“Ти си кротал,мрежест малайски питон,каспийски сив смок,плюеща черна мамба,тайпан „и какво ли не .Научаваме от наши приятели нови интересни неща за съскането ……

    И дали затихна свадата около водача на отбора?

     Жалко,че БФПС не приема така нужната компромисна фигура като Главния редактор ,който успя да научи и гуарани-езика на едно от 4-те индиански племена в Аржентина .И така да го видим как ще се справи Ботко, когато го заговорят в хотела или на летището на ланфрада/езика на уличните банди в Буенос Айрес/ или на араукано-гуарани на улицата или пазара.Иначе испанският му е перфектен ,но това е недостатъчно.

   Тук нашият въздушен ас и съредактор на сайта Сашо Конкеев предлага да извози делегацията на своя ЛЗ 3003 не за 1400 US на човек ,а за 800 и за едно черпене в лобибара от водача.Така БФПС ще може да спести пари.

    ФИНАЛИТЕ НА 7 АВГУСТ 

    1500 м.св.ст.жени.Снимка на LEN. Както започнаха ,така и завършиха-злато за Симона Куадарелла/Ита/-15,51,61,сребро за Сара Кьолер/Герм/-15,57,85 и бронз за Айня Кешей/Унг/-16,03,22.Останалите момичета се стараеха,но…Залата беше позадрямала.Иначе 1500 м.ни е любимата дисциплина особено в малък басеин.

50 м.бътерфлай -мъже.Снимка на LEN. Ако някой се съмнявал кой ще спечели това няма да е истински познавач.Андрий Ховоров/Укр/си беше основен претендент и стана убедителен шампион-22,48 с огромна преднина пред втория Бен Прауд/В.Брит/-22,78.Британците и досега не могат да проумеят кой и защо ги прекара на 4х 100 м.в сериите когато решиха да не пуснат Дънкън Скот и Бен Прауд.И останаха валат.Трети е Олег Костин/Рус/-22,97 което е нов федерален рекорд.Кристиян Голомеев/Гър/е четвърти и от обучението му с САЩ има полза.Да видим ефекта му и върху Антъни и Любомир от есента!

100 м.гръб.жениСнимка на LEN. Анастасия Фесикова-бивша Зуева/Рус/отново ни изненада и е шампионка с 59,19. Снимка на LEN.Мама Настя възкръсна в басеина след като роди,а и Сергей Фесиков и помага много с памперсите без да е обявил дали ще се отказва.Сребърната Джорджа Дейвис/В.Брит/-59,36 е последната от британската гръбна армада останала след напускането на Елизабет Симъндс.Изглеждаше разочарована и гледаше с притворена радост по време на награждаването.

   Тук е момента да обсъдим коментаторите по БНТ HD.Стараят се момчетата,но имат сериозни проблеми при изчитането и произнасянето на имената.Нещо което вече почти го няма при Ветеранът от Евроспорт.Почти!

  Трета завърши изненадващо Карлота Зофкова/Ита/-59,61 за сметка на претендиращата за медали Мие Нилсен/Дан/.А Катинка Хосу…..Прясната мома лети към края на кариерата си?Или ще получи ново вдъхновение покрай някой мъжкар?

  Истината е,че Кати не трябваше да участва в Глазгоу както направи Мирея Белмонте.

     Въобще при жените силно емоционално въздействие оказва края на връзките.Те започват да мразят,докато мъжете забравят.

   Но медала има и друга страна.Жените могат в кулминационния момент да кажат“Иване!Таванът е за боядисване!“.Абе,жени.Страст и задължения!

   И само като си представя,че отново на пощата ни ще се чуе познатото изригване“Ти си тигрова змия,кралска кобра,клюнеста морска змия,бумсланг,южноамериканска гърмяща змия,птицечовка….“Откъде ли се сети за този архаичен вид, който се еволюционна връзка между птица и бозайник.За птицечовката пиша,а не за съскането и  възпитанието……Ех, когато нещата не вървят виновен е Румката?

200 м.бруст.жениСнимка на LEN. Юлия Ефимова/Рус/показва огромно самочувствие гарнирано с перфектен маникюр в червено със азурени отенъци и педикюр в сиво-зеленикаво.През цялата дистанция тя се забавляваше под погледа на мама Вера и татко Андрей които странно защо изглеждат по-стари и от мен.Златото с 2,21,31 бе постигнато с лекота,но догодина в Кванджу я чакат тежки битки.Освен ако реши да не се отдаде най-после на търпеливия и добродушен гигант Никита Лобинцев и дори да роди.А след това идва края в Токио 2020.Сребърната Снимка на LEN.Джесика Вал/Исп/-2,23,02 е вече на 30 г.и това вероятно е края.Вече споменахме,че испанския отбор е пълен въздух без Белмонте,а и много застаряващ.Трета остана шумноакламираната от пресметливата шотландска публика Моли Реншоу/В.Брит/-2,23,43.Изненадващата шампионка на Обединеното кралство Кейти Мас дори не беше включена в отбора.А световната рекордьорка Рики Педерсен/Дан/след 2013 г.я кара на мускули и осребрява по състезания сензационния си и много подозрителен световен рекорд от 2,19,11 в Барселона на Световното.

200 м.св.ст-мъже-Снимка на LEN. Една от най-равностойните и непредсказуеми дисциплини,но с доста безлични участници.след като за фаворит се спрягаше Данас Рапшис/Литва/…..Закономерно шампион стана Дънкън Скот/В.Брит/-1,45,34 –Снимка на LEN. момчето с детско лице въпреки неговите 21 г.Противно на нашето очакване той се представи по-силно от Комънуелта където остана трети.Рапшис остана със сребро -1,46,07,но нямаше вид на затрогнат.Трети остана Михаил Довгалюк/Рус/-1,46,15 заменил мистериозно отсъстващия лидер на Сборная Александър Красних.Главният треньор Сергей Чепик измънка с 1/3 уста,че е контузен….Ама  да видим тази контузия.Провал за нашия фаворит Джеймс Гай/Б.Брит/-едва четвърти.И той се прави на своя прославен сънародник с две нули пред никнейма си и дори си беше пуснал брада за да не го разпознават.Сега е обръснат,но явно ще залага за в бъдеще на делфина.

    Тук е мястото да напомним за изненадващото решение на Британската федерация да не участваш плувци в Буенос Айрес.Така,че ако БФПС желае можем да пишем на наши членове на ISSA как можем да вземем квотата на Обединеното кралство от 8 състезатели.Тогава няма да има хапливи коментари „Защо заминава Киро,а не Атанас“и Защо Марин няма да го води?“Ще се отвори място и за главния редактор.Защо г-н Бердиев да си дава парите след като можем да заминем седнал на  държавна ясла в авиона.

   4 х 200 м.св.ст.жениСнимка на LEN. Шампионките от Великобритания бяха на косъм да загубят,но накрая ги измъкна Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° на LEN. Фрия Андерсън с 1,56,00 и общо-7,51,65.Среброто на Русия-7,52,87 беше максимума на момичетата .Третата Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° на LEN. Арина Опьонишева/така се произнася правилно името  и нека Професионалистите да уведомят тяхното аверче Ветеранът да не се мъчи по друг начин да оригиналничи/учи в САЩ заедно с друго момиче от 1999 г.и звезда от девическото плуване Мария Асташкина задържа първото място.Накрая обаче сензацията Анастасия Гуженкова се предаде и те загубихаПък и мистерията около контузията на лидерката Вероника Андрусенко-бивша Попова подобно на тази на Красних продължава да“съмнясва“.Трета е Германия-7.53.76 надделяла над Франция и Испания.А славната Унгария се отказа от чуастие след като Хосу не пожела да участва .

 

07/08 16,30 ч.Сега е необходимо всички да застанем зад нашите състезатели и да ги подкрепим.Те имат нужда не от състрадание ,а от истинска солидарност.Това са нашите хора.Други нямаме.Те са ценност на фона на обезлюдяваща и застаряваща България.

    Габриела,Антъни,Любо,Лъчо-кураж!Това е само едно състезание.Кой крив,кой прав-това не е важно.Съхранете вярата си.Ние не ви упрекваме за резултатите.Ние не ви съдим или укоряваме.Ние само се опитваме да бъдем ваши съратници и да ви предпазим и от излишна еуфория ,и от ненужно отчаяние.

Какво се случи в сериите днес?

 100 м.св.ст-жени-Отпаднаха като трети номера Берил Гастадело/Фра/и Розалия Насретдинова/Рус/.Интерсно е отпадането на Ирина Пикинер/Украй/която е шампионка на плуването с плавници.Отказали са участие Раноми Кромовиджойо и Аника Брюн/Герм/.

  50 м.бруст-мъже-Аут от 16-те са Джеймс Уилби/В.Брит/,Гедриус Титениус/Литв/,Иля Хоменко и Олег Костин/Рус/и Лука Пицини/Ита/

200 м.съчетано-жени– Дебют на Юлия Ефимова на голямо състезание с 11-то време.Няма да видим на полуфиналите Хана Майли и Аби Ууд/В.Брит/,Евелин Верасто/Унг/,Сара Франачески/Ита/

200 м.гръб-мъже-Сензационно отпаднаха Клим Колесников за сметка на Рилов и Тарасевич,а също и неявилият се Данас Раптис/Лит/.

07/08 06,30 ч.Продължават предпазливите и доста сълзливи коментари около представянето на нашите състезатели в Глазгоу.

Много любопитен ще бъде отчета на водача, който разбира се няма да прочетете в Официоза на БФПС,защото няма кой да го напише?Ако Антъни беше взел медал…..Щяхме да четем Епос ,съперничащ на Ода за Тор или достоен за продължение на Рамаяна.,но сега всичко ще се размине с пресилена възторженост в някоя друга медия за водата.

   Иначе представянето на четиримата ни състезатели е очакваното.Доста назад сме дори от европейското плуване.А друго едва ли сме очаквали.

   Не биваше в стартовете преди шампионата да се взимат и да се дават интервюта с обещания за медали за които беше повече от ясно ,че няма как да се случат.Но огромната аудитория на плуването в социалните мрежи ревеше „Осанна!“.А знаето колко малък е пътя до“Разпни го“.За радост плувната общност е сред най-интелигентните в спорта и такъв рязък обрат на чувствата трудно би се случил.

   Седмица преди началото на Европейското предупреждавахме за излишна еуфория около плуването на Антъни Иванов и факта,че ще плува в нова среда и заедно със състезатели с по 10-тина години по-големи от него и прегоряли в психологическите битки преди стартовете.Надъхването беше добро,но последвалите оправдания след финала не са  убедителни.

   Просто класирането  му след 25 години сред 8-те финалисти е отлично постижение на фона на бедното ни,бедно и изстрадало за пари плуване.

    Сега ще чакаме определянето на отбора ни за Буенос Айрес.И тук ще има семейна драма не само за състезателите ни,но и за водача.Е ,последният засега е ясен-Ботко Трендафилов,но каква атмосфера ще има в отбора след неуместното изригване на Йордан Янчев в социалната мрежа в подкрепа на Божидар Граматиков ?Само можем да гадаем.Да,най-вероятно Янчев и Диана Петкова ще са част от четиримата на които имаме право.

Кои ще са другите двама-задължително девойка и младеж.Петър Божилов,Йосиф Миладинов,Иван Алмаджиев,Божидара Орленко,Василики Кадоглу,Йоана Димова и Калоян Братанов при който ситуацията се променя след като стана младежки шампион на САЩ.Ще следим развръзката…

200m BUTTERFLY WOMEN – FINALСнимка на LEN.

Лют финал с всевъзможен изход.При липсата на имащата психологични проблеми?олимпийска и световна шампионка Мирея Белмонте,на фаворитката Катинка Хосу която страда? от депресия след развода си и при наличието на преминалата зенита си за годината шампионка на Комъуелта Алис Томъс се предполагаше,че някоя друга мома ще стане шампионка.Доста изненадващо палавата хубавица Богларка Капаш/Унг/грабна златото с 2,07,13.И нищо ,че нейното поредно гадже гърбиста Адам Телегди е анонимник в голямото плуване в Глазгоу.Втора остана Светлана Чимрова/Рус/-2,07,33.Поздравления за Коментаторът който произнесе най-после правилно името и.Идването на щурвала на Сборная на ветерана Сергей Чепик катапултира отбора и той жъне плодовете на подготовката си.Само,че руснаците обикаляха света,докато ние се въртяхме по Балканите и в периферията на големите турнири.Света най-после успя да се докажа като голяма състезателка.Трета остана Алис Томъс/В.Брит/-2,07,42 която беше сложила короната предварителни и дори плува с нея.Четвърта остана европейската шампионка от 2016 Франциска Хентке/Гер/спрягана и тя за шампионка.

100m BACKSTROKE MEN – FINALСнимка на LEN.

Руски триумф на Климент Колесников-52,52 и Евгений Рилов-52,73.Като цяло центъра на този стил е извън Европа,но с идването на Клим и възраждането на Женя нещата за янките и китайците се спичат за Токио.Останалите финалиссти си знаеха дережето и не се и опитваха на чудеса.Бронзът взе за второ поредно първенство Апостолос Христу/Гърц/-53,71 надвил накрая изненадата Роберт Глинца/Рум/.Двамата германци във финала не показаха особена класа още повече ,че са по на 25-30 г.Щеше да е интересно участието на Даниел Мартин,но той се готви за Буенос Айрес за битката с Колесников.

200m FREESTYLE WOMEN – FINALСнимка на LEN.

И тук доста постничка продукция на дисциплина в която попадането на европейка на голям световен форум ще е събитие.При отсъствието на Фран Пелегрини и Катинка Хосу-толкова.Шампионка е Шарлот Боне/Фран/-1,54,95 спечелила убедително срещу залязващата Фемке Хиймшкерк/Хол/-1,56,72 и суперизненадата Анастасия Гуженкова/Рус/-1,56,77.Докато мама Фемке си има занимание в къщи-малката Манон,то Анастасия направо се сюрпризира.Тя беше европейска шампионка за девойки в Познан 2013 на 200 м.делфин и след това изчезна.До миналата зима когато се завърна.Провал за двете британки Илионор Фолкнър и особено Холи Хибът.И много разочароващо плуване на Мелани Коста/Исп/Като цяло целия испански отбор тотално издиша. 

200m BREASTSTROKE MEN – FINALСнимка на LEN.

  Тотален успех на световния шампион Антон Чупков /Рус/-2,06,80 и европейски рекорд.Той напълно потопи надеждата на домакините вторият Джеймс Уилби-2,08,39 и вече бившия европейски шампион Рос Мърдок-2,08,55 останал четвърти.Лука Пицини/Итал/-2,08,54 грабна с 0,01 сек.бронза.Нямаше го Марко Кох/Герм/който води война с Германската федерация.

200m INDIVIDUAL MEDLEY MEN – FINALСнимка на LEN.

  Титлата на Жереми Депланш/Швей/-1,57,04 не е изненада.През зимата той показа голям възход и грабна златото закономерно.По-слабо от очакваното се представи сребърния Филип Хайнц/Герм/-1,57,83 който имаше с близо 1,3 сек.по-добър резултат за годината.Трети е Макс Личфилд/В.Брит/-1,57,96 .А шампионът от 2016 г.Андреас Вазайос/Гър/разочарова на 5-тото място. Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° на LEN.

06/08 06,30 ч

Започваме коментара на третия ден със смесени чувства.Посещенията на сайта ни имат дневен рекорд-4338 кликвания от 1775 читатели от 47 държави.Доста от САЩ и някое пиленце от Великобритания.Освен това след 25 години имаме финалист-Антъни Иванов-пак е бътерфлая след Денислав Калчев.

  Прекалената еуфория около нашия състезател и шумотевицата с участието му,подклаждана с обилни интервюта от самия него за медал ,създаде една измамна среда сред любителите.Огромната част от тях не са наясно с разположението на европейските плувци и с техните реални възможности .Оценяваме патриотизма,на който големи радетели сме и ние.

    Но още първата ни среща на екрана с Антъни ни направи впечатления доста наедрялата му фигура.Явно е пораснал .

   Сашо Конкеев ще направи специален коментар за представянето на нашия лидер.

  Ето и мнението на Вальо Балкански.“Антъни тръгва на 50 точно , колкото на сериите миналата година, и по-бавно на 100. Заякването действа по този начин, но би трябвало да увеличи скоростта на 50 и 100. На 200 ефекта е този, водорасли. Тръгването трябва да компенсира, но…. Системата е крива, старите разбирания на нашите треньори пречат. От кога казвам, изгониха Суров и работят с допотопни средства и методи, от средата на 80-те и началото на 90-те.

    Сега ще четем в мрежата „Браво!“,но в много случаи с приповдигнат патос.Истината е,че Антъни нямаше изчистена тактика на плуване.а действаше по-пътя на „проба-грешка“.В полуфинала той тръгна прекалено бавно и само късмета го изкара във финала.На финала,ненадейно реши да гони Милак и беше трети на 100 -те метра,но накрая…..Дали е лично негово решение или тактика на треньора му не знаем.Но е видно,че Антъни трябва да срещне ново предивикателство,нов наставник,нова система на подготовка поради видимото зацикляне тази година-първата при мъжете.Толкова по-въпроса“Защо?“

   Бихме искали да чуем и мненията на нашите читатели,но при тях е водещо“Да не разберат от Федерацията,че сме му писали,че тогава……“А тя не си поплюва и питайте за това Б.Б-Б.

ФИНАЛИ –

 1500 М.СВ.СТ-МЪЖЕСнимка на LEN.

-Доста гротескна ситуация се получи в тази дисциплина.Абсолютния доминатор ,превърнал се в терминатор,Грегорио Палтриниери/Ита/се появи на старта видимо отслабнал,с доста измъчена физиономия и счупено настроение.Оказа се,че е имал висока температура през нощта и само усилие на волята го отвела на старта.Плувал е с близо 38 о температура.Защо все пак е участвал?Това никой не може да каже.Грегорио тренира близо 2 месеца в Австралия при Мак Хортън и не е ясен ефекта от това.Освен това двамата ергени доста повилняха по Сидни и срещнаха доста нежни златотърсачки.И доста от силиците на Грег са изхвърчали през комина.Резултат с изображение за gregorio paltrinieri girlfriend Какво ли си е мислела неговата приятелка Летиция Руоли-23 годишна студентка по медицина от Модена.Но резултата е бронз-14,42,85 или на 8 сек,.от рекорда му.

Доста претенциозно е да се говори за ренесанс на немското плуване,но шампион е Флориан Велброк/Герм/-14,36,15.Той поведе след 850-тия метър и изненадващо удържа на атаките на  сребърения медал Михайло Романчук/Украйна/-14,36,86.На последните 50 м.украинеца нямаше сили да натисне.Провали се водача след двете серии Дамиен Жоли/Франция/останал едва 6-ти.

100 М.СВ.СТ-МЪЖЕ-Снимка на LEN.

   И тук имаше драма с ненадейното отпадане след сериите на Владимир Морозов.Изигра му лоша шега подценяването на съотборниците му-четвъртия от шампионата на Русия-анонимника Владислав Гринев/така е правилно,а не Гриньов както се мъчи да изговаря Коментаторът / и вечно несигурния Данила Изотов,който винаги преди големите изпитания рухва психически.Така както на полуфинала.Но Морозов излетя от палубата и сам не вярваше какво се случи сутринта завчера.Шампион стана Алесандро Мирези/Ита/-48,01 който не е непознато име.Той е европейски младежки шампион от 2016 г.Втори остана Дънкън Скот/В.Брит/-48,23 с титла от по-важния за него Комънуелт 2018,а трети е карибския Меди Метеля/Франц/-48,24.Дотам я докара знаменитата школа на петлите в кроула да разчитат на мартиниканец.Сензацията Гринев остана четвърти,но този юнак гледаше ошашавен и не знаеше къде се намира след чудото.Голям провал за европейския шампион от 2016 г.Лука Дото,а хърватина Блашкович си беше екзотика с мускетарската брадичка.Пък и е адаш на Б.Б-Б.

100 М.БРУСТ-ЖЕНИ-Снимка на LEN.

Шампионката Юлия Ефимова/Рус/-1,05,53 определено се забавляваше с нейната съперничка сребърната Рута Мейлутите/Литв/-1,06,26.Юлия която ми се струва доста поостаряла в лице/най-предпазливо тълкувано/няма сериозна конкуренция,но вече е на 26 г.и е повече от 8 години в голямото плуване.Няма и достойна заместничка в Сборная защото като такива се извървяха поне дузина момичета.Освен това Никита Лобинцев който се спряга за официалното и гадже напъва да се женят.Юлката е уплашена от загубването на моминската и свобода/ама ,термин измъдрих?/и се ослушва.Впрочем така и не се разбра защо я няма на Европейското прясната булка Вероника Андрусенко-бивша Попова.Главния треньор Сергей Чепик твърди,че Вера е контузена,но злите езици говорят за друга контузия.Тук само мама и тати могат да предположат различни варианти на поражение по и на тялото….Дори има цял древен картинен епос на контузията.

    Битката между рускинята и литовката освен,че е спортна,е и политическа.Литва е беше най-отявлената радетелка за отделяне от бившия СССР и жителите и са прихванали синдрома на омразата към всичко руско.Все пак Рута е много интелигентно и възпитано момиче-вече на 21 г.и никога не си е позволила поведение както Лили Кинг.Помните как зашеметена от победата си на Олимпиадата в Рио тя най-просташки отказа да поздрави Ефимова заради допингскандала около руския отбор.Доста мистериозно трета стана Ариана Кастилиони/Ита/-1,06,54 измамила на последните 20 м.ветеранката Джесика Вал/Исп/.

50 М.ГРЪБ-ЖЕНИ-Снимка на LEN.

Доста застарява плуването особено в спринтовите дистанции.Тук шампионката Джорджа Дейвис/В.Брит/-2923 и втората Анастасия Фесикова-екс Зуева/Рус/-27,31 са по на 28 г.А Настя е и мама.Трета остана мулатката Мимоза Джалоу/Фин/-27,70 чийто баща е от Гамбия и се е появил в Суоми с цялото си величие.Така,че омаял майка и-финландка и им още 3-ма братя и една сестра.Иди,че разбирай какво търсят жените?Изненадващо една от фаворитките Берил Гастадело/Фран/остана едва 5-та въпреки,че тренира близо 3 месеца в САЩ специално за шампионата.

 200 М.БЪТЕРФЛАЙ-МЪЖЕСнимка на LEN.

    Истински демон е Кристоф Милак/Унг/станал шампион с неверояно леко плуване-1,52,79.Какво ли им е на американците които се чудят кой ще хвърлят с бой срещу него в Токио.Много любопитен е сребърния Тамаш Кендереши/Унг/-1,54,36.Засега времето му бяга ,но кой знае след 2 години когато ще е на 28 какво ще се случи и дали няма да скрои шапка на Милак.Пък и Чех който ще бъде в Токио на 35 г,да не реши да посегне към техните места.А и Бицо-техен съотборник прехвърлил се от гърба.Трети изненадващо стана Федерико Бурдисо/Ита/-1,55,97 спечелил сребро в Хелсинки.Той плува 200 м-те метра насериозно едва от тази година ,а и е само на 17 г.Най-разочарован е европейския шампион от 2016 г.Виктор Бромер/Дан/заел подножието-четвърти.

4 Х 200 М.СВ.СТ.МЪЖЕ-Снимка на LEN.

Трябваше им на британците тази победа след откровеното им самопрекарване на 4 х100 м.Те спечелиха с 7.05,32 със силни втори-Дънкън Скот-1,45,48 и четвърти-Джеймс Гай-1,45,60 постове.Русия взе среброто-7,06,66 на фона на поразнебитения състав след мистериозното отсъствие на лидера им Александър Красних за което се говори с пълна уста за контузия,а с половин за друго….Трета е Италия-7.07.58 като и тук го няма вечно контузения Габриеле Дети.А и целия състав са пълни анонимници.Изненадващо едва четвърта е Германия за която предвиждахме медал,но първия пост Вирлинг не е типичен средняк и свърши дизела след 170 -тия метър.

Лавината от посещения са сайта ни се разраства-над 3500 посещения вчера-04.08 .

Не сме предполагали,че имаме толкова много читатели интересуващи се от плуване  различно от стартовете на техните деца.Явно образователния ни стремеж за по-широк хоризонт на интереси дава резултат.

Какво се случи през квалификациите днес?

Любомир Епитропов плува за 2,14,20 серията на 200 м.бруст.Като време -добро,дори много,но за България.В Европа той остана едва 27 -ми от 32 участници.Доста назад.Доста!

   От останалите серии имаше интересни отпадания.

   200 м.съчетано мъже няма да видим на полуфиналите Дънкън Скот/В.Брит/останал трети от британците заедно с европейския младежки шампион Томъс Дийн/В.Брит/.отпаднаха от 16-те и четиримата турци както и гръцката звезда Апостолос Папастамос.

200 м.делфин жени Аут е Жужана Якабош-Петрова/Унг/останала трета от унгарките както и Илария Бианки/Ита/и Шарлът Аткинсън/В.Брит/

100 м.гръб мъже Отпаднаха Григорий Тарасевич/Рус/-трети руснак,тримата поляци и отново четиримата турци.

200 м.св.ст жени Няма да видим по-нагоре Кейтрин Гринслейд/В.Брит/,Ирина Кривоногова/Русия/и Аника Брюн/Германия/останали като трети.Отпаднаха и трите датчанки.

200 м.бруст мъже Отпаднаха Иля Хоменко/Рус/,Михаил Доринов/Рус/като трети и четвърти в Сборная и Яник Кайзер/Швейц/.

Бруно,Бруно…какво не им харесваш на момичетата-синхронистки.Хайде опитай се ,ти да го направиш….

Снимка на LEN. или това Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° на LEN. или товаСнимка на LEN. и най-вече така Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° на LEN.

05/08 06,30 ч Традиционно много читатели следят първенството.За двата дни над 7500 посещения на сайта ни.Само нашата медия и водещият пост във Фейсбук за българско плуване“Плуване и водна топка без цензура“на Б.Б-Б  отразяват шампионата изцяло и без патриотарски залитания.

    Истината е,че само Антъни Иванов има потенциал за голямото плуване.Останалите ни състезатели се представят според очакванията-нито повече ,нито по-малко.

    На басеина в Глазгоу продължава да витае скука.Явно домакинската публика е прекалено възпитана и изглеждаща академично.Само някоя спорадична проява на британците и най-вече на шотландските състезатели може да повиши настроението.Нещо витае над басеина.Нещо се мъти.Да видим….

    Плуването на Антъни Иванов във втората серия на 200 м.делфин се оказа доста тежко.В началото той вървеше 5-6,но на след 270 м.увеличи тягата.Доста силни са противниците му във финала.Двамата унгарци Милак и Кендереши са недостижими,а за бронза той ще спори с най-вече с датчанина Бромер и Джеймс Гай.

    Притеснително е избухването на Максим Шемберев/Азърбайджан,който е етнически украинец и европейски младежки шампион на 400 м.съчетано и който също реши да“прави бизнес“с името на родината си.Максим,чийто баща е наш читател от Украйна, е бил 20 дни на подготовка в Бургас с отбора на „Бриз“.

  Впрочем доста украинци зарязаха страната си към Турция и Азърбайджан.Без да изпадам в патриотизъм смятам,че Антъни ще заеме 5-6 място на финала довечера.

Мнение на внезапно появилият се от о-в Мавриций-Вальо Балкански 

   „При Антъни застоя е видим. За пореден път не можа да направи финален спринт на 200 м.. А допреди две години беше известен с това. Много тежки последни 50 за пореден път на 200. Дано да е планувано всичко, оптимума да дойде на финала. Но видимо тежко. 1.55.5 дойде на 75% от Роза Георгиева и 25% от въодушевлението от смяната на треньора. Дано направи 1.54 на финала„. 

 ФИНАЛИ

 800 М.СВ.СТ-ЖЕНИСнимка на LEN.Във финала плуваха най-добрите 8 момичета-стайерки в момента в Европа.Има поява на нови имена които едва ли ще устискат до Токио.Тази дисциплина отдавна се е изплъзнала от европейски ръце и на Олимпиадата нищо чудно да има само една-две европейки във финала.Симона Куадарела/Ита/наистина плува чудесно-8,16,35 ,а и нейния треньор изглеждаше доста заплашително с екзотичната си физиономия.Среброто за Айня Кешей/Унг/ не е последното за сезона.17-годишната унгарка започна с 8,50 за да стигне до 8,21,91.Ще я видим и в Буенос Айрес.Трета остана изненадата Анна Егорова/Русия/-8,24,61.Сборная не е имала от времето на СССР силна състезателка в тази дисциплина.Анна стана шампионка на Федерацията ,но прекара цяла година във Франция при Филип Лука за подготовка. Разочароваха фаворитките Сара Кьолер/Герм/и европейската шампионка от 2016 г.Богларка Капаш/Унг/.Да припомня,че я нямаше Мирея Белмонте която има психологически проблеми с мотивацията.

 100 М.БРУСТ-МЪЖЕ-

Снимка на LEN.

Двойна британска победа на фаворита Адам Пийти-57,00/нов световен рекорд/и Джеймс Уилби-58,54. Снимка на LEN.Пийти изглежда почти квадратен и е качил още тегло от Комънуелта.Странна конструкция на тялото с огромни бицепси и бебешко лице.Трети и четвърти са Антон Чупков-58,96 и Кирил Пригода/Русия/.В лицето на Чупков/21 г./руснаците намериха нужният им брусист за поне един олимпийски цикъл,а Пригода пък си има мая-баща му е знаменития кроулист Генадий Пригода,а майка му е световната шампионка на бруст от Пърт 1991 г.Елена Волкова.Ветеранът Фабио Скоцоли/Ита/на 30 г.нямаше сили да се пребори за медал.А хваления от коментаторът Чаба Силад/Сърбия.който е етнически унгарец от Бачка/Войводина/изпя лебедовата си песен.

 100 М.БЪТЕРФЛАЙ-ЖЕНИ– Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° на LEN. Рутинна победа на Сара Хьощром/Швец/-56,13 със завидна лекота.Вече на 25 г.шведката е спечелила всичко възможно и не се вижда как някой в Европа ще я победи.Среброто взе Светлана Чимрова/Русия/-57,30.Ако Коментаторът на Евроспорт реши нека да провери,че името и се чете Чимрова,а не натякваното Химрова.Трета остана изненадата Елена ди Лидо/Итал/-57.58 която някак неочаквано се промъкна сред фаворитките за сметка на своята сънародничка Илария Бианки.Доста сензационно е отпадането на шампионката на 200 м.от Комъуелта Алис Томъс и на Шарлът Аткинсън и двете от Великобритания.

 50 М.ГРЪБ-МЪЖЕ

Снимка на LEN.

Нов световен рекорд на Климент Колесников/Русия/-24,00 и шампионска титла.Московчанинът се развива удивително и го чака ново преживяване в Буенос Айрес.Среброто и бронза останаха сензационно за Роберт Глинца/Румъния/-24,55 и американеца Шон Райън/Ирландия/-24,64.Второ разочарование за Владимир Морозов останал четвърти и отпаднал от полуфинала на 100 м.св.ст за сметка на сензацията Владислав Гринев който остана едва четвърти на шампионата на Русия,но единствен отиде на финала на дисциплината днес.

 50 М.СВ.СТ-ЖЕНИСнимка на LEN. Епичен дуел спечелен от Сара Хьощром/Швец/-23,74 над Перниле Блум/Дания/-24,75.Трета остана доста натежалата Раноми Кромовиджойо/Холандия/-24,21 спечелила бронза в битка с Мария Каменева/Рус/.Изненада попадането във финала на Рута Мейлутите-останала последна.

 4 Х 200 М.СВ.СТ.СМЕСЕНАСнимка на LEN.  За първи път в историята на плуването се проведе тази дисциплина.Приумиците на ФИНА и ЛЕН за атрактивност вземат гротескни размери и не му се вижда края от нови и нови щафети.

 

04/08 13,30 ч.Завършиха квалификациите от втория ден.

  Закономерно чакахме плуването на Антъни Иванов да ни донесе надежда.Той е на полуфинал на 200 м.делфин с 1,56,33 с пето време.Сред 16-те са всички най-добри с изключение на британската надежда Джейкъб Питърс.Да видим какви противници ще се паднат на Ант на полуфинала.Отпадат Бенче Бицо и Ласло Чех като трети и четвърти сред унгарците.

  Габриела Георгиева з ае 32-ро място с 29,58 на 50 м.гръб.Сред полуфиналистките ги няма Люси Хоуп/В.Британия/като трета британка,Теса Фермайлен/Холандия/също трета,Полина Егорова-трета,Ekaterina Avramova/Turkiye/-едва 29-та и декласираната европейска шампионка за девойки от Нетания Каролине Пилхач/Австрия/.

На 100 м.св.ст-мъже-сензационно ще отсъства Владимир Морозов/Русия/останал трети сред братушките поради изненадващото завръщане на двукратния световен младежки шампион Иван Гирев и на продобилия голямо самочувствие Данила Изотов.Това стана след като вчера британците се изциганиха на сериите на 4 х 100 м.св.ст,и скочиха без Бен Прауд и Дънкън Скот.И бяха наказани с едва 9-то време и поднесоха титлата на тепсия на Сборная.Не се появи на старт и Кристиян Голомеев/както и Йеше Пютц/Холандия/.

На 100 м.бруст-жени извън полуфинала са Йена Лаукайнен/Финл/,Тес Схитен/Холан/,Клоуи Тътън/В.Брит/,Зейнеп Гюнеш/Турц-бивша Виктория Солнцева/и др.

   ФИНАЛИ ДОВЕЧЕРА-19,00 Ч.-

 800 М.СВ.СТ-ЖЕНИ

 100 М.БРУСТ-МЪЖЕ

 100 М.БЪТЕРФЛАЙ-ЖЕНИ

 50 М.ГРЪБ-МЪЖЕ

 50 М.СВ.СТ-ЖЕНИ

 4 Х 200 М.СВ.СТ.СМЕСЕНА

 

04/0806,00 ч.Доста скучна атмосфера на басеина в Глазгоу.Шотландците не проявяват особен интерес и най-вече ентусиазъм.Има спорадични аплодисменти при появата на британските състезатели гарнирани с освирквания към руснаците. Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° на LEN. Басеинът изглежда доста прихлупен и някакси подтискащ.Има опит за шоу с горящите огньове при представянето,но….Скучно….

      Две български телевизии отразяват шампионата-Евроспорт и БНТ HD.Ветеранът-коментатор по Евроспорт отново има проблем при изчитането на имената,но той е особено сложен при двамата коментатори в националния канал-единият от които е бивш плувец.Особено при оповестяване на щафетите.Според мен и двете редакции не са достатъчно подготвени и се разчита на“импровизация на полигона“.Отделно,че по време на плуванията се правят някакви прогнози които се разбиват на пух и прах.Например при съчетаното при жените се изказваха от Ветеранът някакви съждения за силата на момичетата в определени стилове които бяха доста произволни.Младоците-ентусиасти по БНТ имат значителни пропуски в в знания за миналото.Липсва и при двете телевизии любопитния момент и цялата информация се свежда до четене от служебния монитор за предишното европейско.Заключението ми е ,че и двете телевизии нямат нужната подкрепа и от измпровизация от обща култура.Можеха да се привлекат като консултанти известни журналисти като Николай Кръстев който има най-задълбочена и същевременно най-обширна плувна култура.Добре е  Професионалистите които са приятели с Ветеранът на Евроспорт да го посъветват да се подготвя предварително при изчитане на имената.

  Нашето начало беше много разочароващо.Не че сме се надявали на дори полуфинал,но 38-40 място идва прекалено от 55 участника като поне 10 от тях едва завършваха.

 ФИНАЛИ-19,00 ч.

400 м.съчетано-ж– Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° на LEN. Златото на Фантин Лесафр/Фран/-4,34,17 е малка изненада на фона на традициите на жените.Да,тук Ветеранът е прав като посочва,че това е прецедент на женското плуване на петлите.Те никога не са имали медал,камо ли златен в съчетаното.Фантин е вече на 27 г.и според мен това и е лебедовата песен,Иначе има доста привлекателно излъчване и особен чар в погледа.Нейно гадже е кроулиста Клеман Миньон който е с 2 години по-малък от нея.. Илария Кузинато/Ита/-4,35,05 беше водачка на европейската ранглиста 4,34,65 и някакси радостта и беше доста приповдигната. Бронзът на Хана Майли/В.Брит/-4,35,34 е малка изненада.30-годишната шотландка плуваше пред родна публика,но фокуса на годината беше Комънуелта през април.Според мен пика на формата на целия британски отбор е отминал през пролетта и сега я карат на мускули.Доказателство е провала на фаворитката Ейми Уилмът останала едва четвърта.Да не забравяме,че на шампионата я няма Мирея Белмонте,а Катинка Хосу ще плува само в 3 дисциплини.Прави силно впечатление застаряването на световното и европейско плуване.Особено при жените-близо 1/3 от тях са по на 27-30 г.Нещо което за България е изключено.Забелязвам и застой в развитието на Аня Цревар/а не Кревар на коментатора/от Сърбия.

400 м.св.ст-м.-Снимка на LEN.За първи път ми се случва да наблюдавам толкова безличен финал.Участниците бяха от втория ешалон в дисциплината.Нямаше ги Джеймс Гай,Александър Красних/доста мистериозно заболяване в последния момент??/,Доменико Ачеренца/а не Акеренза/-Итал/провалил се в сериите,Данас Рапсис/Лит/,Габриеле Детти/Ита/-постоянно контузен,Вячеслав Андрусенко/Рус/който също го няма заедно с съмнителното отсъствие на жена му Вероника Попова-Андрусенко и още луп звезди в дисциплината.Шампион стана Михайло Романчук/Укр/-3,45,18 който подобри с 3 сек.постижението си за годината.Той е европейски младежки шампион от Дордрехт 2014 г.на 800 м.Втори остана Хенрик Кристиянсен/Нор/-3,47.07 който е от същата генерация-21-22 годишни бивши младежки звезди.Той учи и тренира във Флорида и поддържа високо ниво вече 4-та година.Бронз за изненадата Хенрик Мюлайтнер/Гер/-3,47,18.Немците правят опити да се изтласкат от дъното на което са затънали от Олимпиадата в Лондон 2012.Да, на Европейското младежко в Хелсинки 2018 те взеха цели 9 сребърни медала,но е по-важно дали те ще се развият до Токио 2020 или ще се размият.Четвърти остана Феликс Аубьок/Австрия/който според мен можеше да се постарае певече.Феликс замина за САЩ и цяла година се кри-беше на 33 място в европейската ранглиста!!!.

4 х 100 м.св.ст-ж.Снимка на LEN.Шампионки станаха най-малко очакваните момичета от Франция-3.34.65 и благодарение на мощния втори пост на суперфаворитката Шантал Боне-52,20.Битката на финала на Берил Гастадело която е чиста спринтьорка на 50 м.кроул и гръб беше епична,но трениращата от година в САЩ устиска с воля златото. Снимка на LEN.Сребърните от Холандия-3,34,77 изглеждат преминали отдавна зенита си.С мама Фемке Хийшкерк/31 г./,понатежалата 28 г.мома Раноми Кромовиджойо,с откровената гърбистка Кира Тусейн която е американка с холандски паспорт и с анонимната Ким Буш-толкова.Холандките имат сериозен проблем с поколенията особено след изненадващото отказване на Мариц Стинберхен която се спрягаше за новата им звезда. Снимка на LEN.Третите от Дания разчитаха на мощната Перниле Блум на първи пост-52,83 и някакси я добутаха за медала.Провал за рускините които бяха в много необичаен състав -Каменева и Опьонишева/и тук имаше цирк с четене на името и от двете телевизии/,но без Андрусенко,Насретдинова,Клеванович/,а със Саламатина и съчетанистката Виктория Андреева.Изненада появята на Швейцария на 6-тото място с две рускини -Саша Турецки-дъщеря на Генадий Турецки/треньор на Александър Попов/и Мария Уголкова.В отбора бяха оше Нина Кост която е германка със швейцарско гражданство и Ноеми Жирарде.

4 х 100 м.св.ст-м.Снимка на LEN.Русия спечели убедително титлата 3,12,23 с гърбиста Евгений Рилов на първи пост-48,62.Неговото разпознаваемо плуване с прави ръце го доведе до 48,62, което е сензационно добро за него.Рилов дори няма официален старт през годината на тази дистанция.Руснаците имат проблем с поколенията и това прозира от интервюто на новият им старши треньор Сергей Чепик.Накрая Климент Колесников който се спряга за новата руска надежда за Токио едвам устиска на напора на развихрилия се Мирези. Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° на LEN. Сребърната Италия-3,12,90 загуби не заради Ведраре и Дзадзери,а поради Лука Дотто на първи пост ,неуспял да вземе преднина за която беше пуснат. Снимка на LEN.Трета е изненадата Полша-3,14,20 която се промъкна тихомълком между разпалените унгарци,холандци и елини в битката за бронза.

РУМЕН АТАНАСОВ

03.08 14,00 ч.Започна Европейското първенство в шотландския мегаполис Глазгоу.в него е видима битката между двете доминанти-В.Британия и Руската федерация и втория ешалон-Унгария,Италия,Франция,Германия,Холандия и др.България участва с 4-ма състезатели.

   Сутринта на 100 м.бруст двамата ни представители Лъчезар Шумков и Любомир Епитропов се представиха разочароващо и се класираха 40 и 38-ми от 55 състезатели.

Имаше и няколко изненади в сериите.

Отпаднаха  за финала на 400 м.съчетано-ж-Алесия Полиери/Итал/,Зейнеп Гюнеш/Турц/и Барбора Завадова/Чех/,на 400 м.св.ст-м.Доменико Ачеренца/Ита/,Стивън Милн и Джей Лелиът/В.Брит/ и Давид Обри/Фран/,,

за полуфиналите на 50 м.св.ст-ж.-суперсензационно Фрия Андерсън/В.Брит/,Мимоза Джалоу/Финл/ и Юлия Хитрая/Белар/,на 50 м.гръб-м.-Давид Гамбург/Изр/и Николаос Софианидис/Гър/,100 м.делфин-ж.-Евелин Верасто/Унг/,Емили Лардж/Б.Брит/и Полина Егорова/Рус/,на 100 м.бруст-м.-Йоханес Скагиус/Швец/и Лука Пицини/Ита/,на 800 м.св.ст.-ж.-на Диана Дураеш/Порт/и Селина Ридер/Гер/, в щафетата 4 х 100 м.св.ст-ж.-на Швеция и в щафетата 4 х 100 м.св.ст-м.сензационно на Великобритания,Франция и донякъде на Швеция.

   РУМЕН АТАНАСОВ

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: