БУДАПЕЩА 2017-САЩ СРЕЩУ ОСТАНАЛИТЕ-коментар на АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ


         

СЕНЗАЦИЯТА КАНАДА

  Традиционно късия кроул за мъже и жени предизвиква голям интерес . Дисциплини със над 100 годишна история, предложили  многократно уникалнни изживявания, при преодоляването на дистанцията за време отвъд  въобразимия праг на човешките възможности.

    На 100м кроул топ 100 за сезона  се затваря на 49,5 при това с наличието на редица дубли(14) и трипъли(6) във времената. Тук имаме  19 американци ,8 австралийци,10-ма руснаци   ,7  италианци;6- ма бразилци ,5-ма японци и по трима унгарци и французи.С новия ни рекорд , „посочения“ (понеже тези ,които са вадили кръста не са случайни) Александър Николов  се позиционира около 45- 50 място при наличието на повече от  двама представителя на  Китай и Германия. С постижение от 48,68 има цели шест състезателя, както и четирима със 49,47. Дори атлетиката, като царица на спортовете, трудно ще предложи такава конкуренция. Друго е футбула, там новина е кой бек от „Ц“ група ще се възстанови и т.н.т.

     Листата се води от Дънкан Скот(47,90) и Камерон Макевой(47,91) пред  Нейтън Едриън(47,96) И Кейлъб  Дресел 47,97), но само резултатите на американците са от края на юни. Резултатите  на останалите лидери са от април и май .Така ,че неизвестните започват да се трупат и то най вече свързани с това кой  как е построил своята подготовка и ще успее ли да покаже нещо по-добро на световното. Да си припомним и кой е последния световен шампион и наистина ли китайския тигър ще направи изненадващ скок.

Първите осем са събрани в 0,33 сек ,но и атаки от дълбочина е задължително да се предвидят. Най-вероятно съдбата на медалите ще се реши в рамките на 0,05 сек с времена между 47,90-47,95. Това колко милиметра са от дължината на басейна ,питаме едни господа които раздават субсидиите в спорта включително и футбола?

  Както и на Олимпиадата ,плуване на 50 м.св.ст. от около 21,40 ч  ще определи кой ще „гризне „златото пред камерите. Отново британец е водач с 21,32 и това е Бен Прауд.  И пак американците са с най-„свежите“ времена ,но това не дава пълната картина .Защото  както казахме времената на конкуренцията са основно от май и април. Освен двамата бразилци Бруну Фратуш(21,70) и голямата „Кума- Лиса“ Сезар Шиельо (21,79),впечетление прави присъствието на поляка Павел Юрасек(21,68) и руснака Евгений Седов(21,74), който подпомага Владимир Морозов(21,44). Направиха руснаците промени  преди четири години в организацията и може би на това Световно ще се потвърди ,че са на прав път. Докато ние ще броим мухите и ще разчитаме талантите, подкрепяни от техните родители и треньори,  да свършат щялата работа .А за снимката естествено ще сме най-отпред.

На стоте метра при жените в първата десетка на топ 100 забелязваме  четири австралийки. И докато  Сара Хьощром/Швеция/е „далеч“ напред ,то атакуващата върха формация на австралийките се разбива от едно „ново“ име от Мичиган -Малъри Камерфорд (52,81). Някой може би са я забелязали във Уиндзор на 25м. Басейн, когато стана 5 –та на 200 свободен или помнят ,че плува в сериите на 4х 100 както в смесената така и кроуловата щафета.Не трябва да забравяме и черната перла Симон Манюел/САЩ/ както и Раноми Кромовиджойо/Холандия/. Лютата битка обаче ще бъде между Малори и Бронте Кембъл и как ще се разпределят медалите, ще разберем на финала в Будапеща. Дали обаче  олимпийските  шампионки няма отново да покажат равен резултат. Ще влезнат  ли сред първите 16 Рикако Икей/Япония/  и Шарлот Боне/Франция/ и къде ще се класира  Цу Менхюи/Китай/ ще е изключително интересно. 42 финала ще наблюдаваме на това първенство и гаранция за изключителната атрактивност ни дава плътността на резултатите както и 6-те дубъла и  6-те трипъла в топ 100 при жените.   

    Умопомрачителна е конкуренцията на 50 м кроул при жените. Има 77 състезателки между 25,02 -25,50. Дистанцията се плува за 25,38 от седем състезателки. Това е почти една цяла серия която плува наравно. Тук Сара е отново напред , но след нея е истинска битка.Битка в която датчанки и холандки бранят водещата позиция на европейските спринтьорки от  американката Симон Манюел(24,27) ,Бронте Кембъл(24,56),Шейна Джак/Австралия/(24,66) и  16 годишната японка Рикако Икей(24,48).А между 2-то и 22-то място разликата е( 24,13 – 24,95)т.е само 0,82 сек.

Топ 100 се затваря от 16 годишната Катрин Дъглас с време 25,50 . През ноември 2016 тя подобри 34 годишния рекорд на Дара Торес на 50 ярда. Така сега най-стария рекорд в листата за 13-14 годишни девойки на САЩ е  рекорда на Кейти Хоф на 400 съчетато от 2004.

АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: