ТЕ ПИТАТ,НИЕ ОТГОВАРЯМЕ-коментар на АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ


Защо е толкова колеблив авторитета на управляващите?-коментар на АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ

Затова има много причини и те най-вече са подвластни на самите управляващи.

 • След идването им на власт ,което започна с едно протестно писмо, https://mobile.sportal.bg/news.php?id=277584

  • С това писмо до главния орган на БФПС, ние, състезателите от националния отбор по плуване, искаме писмено да изразим възмущението и несъгласието си по повод една от точките, които ще се обсъждат на Управителния Съвет . Именно освобождаването от длъжност на гл. тр. г-н Веселин Суров. Обезпокоени сме от тази внезапна и непредизвестена промяна в ръководството на националния отбор. Смятаме, че мотивите са безоснователни и нямат ясно заявени агрументи. Една такава голяма промяна в състава на отбора безсъмнено ще има негативни ефекти върху повечето от състезателите………..Ние не сме разменна монета, която няма право на глас. Напротив смятаме,че точно ние сме хората, които трябва да кажем дали сме задоволени от работата на треньора или не. Постиженията нарастват с всяко изминало състезание, затова няма две мнения по въпроса, резултатите и класиранията говорят сами по себе си. Също така има и подрастващи, които да тръгнат по нашия път и да се готвят за едно достойно представяне на ОИ през 2016. Разбира се, има страшно много работа, която трябва да се свърши през това време. Г-н Суров е един от малкото хора, които могат да я свършат качествено, защото има достатъчно натрупан опит и знае нуждите на всеки един от състезателите си.

  От Националният отбор:

  С уважение:

  Никола Димитров
  Петър Сухарев
  Петя Димова
  Михаил Качаунов
  Динко Гешев
  Александър Николов
  Лъчезар Шумков
  Любомир Алексиев
  Мартин Бацанов
  Стефан Георгиев
  Кристиан Кръстев
  Кристиян Божилов
  Венцислав Айдарски
  Нина Рангелова

  вероятно забравено , редица елитни състезатели смениха трикольора – Михаил Александров, Екатерина Аврамова ,вероятно Йосиф Миладинов а за Кристиян Голомеев е  от ясно по ясно. Всички те са имали нужда от подкрепа в труден момент от тяхното развитие , кой по-вече кой по-малко, но не са я получили. Кой каквото и да ти говори в крайна сметка става въпрос за……. Та ,такива са фактите.

 •        Няма що- сдружение с Цел Чл.10/2/ -Утвърждаване и запазване националния и международен престиж на българското плуване;. Според тях така е най-правилно да постигат така записаната цел в устава.Но според подписалите писмото – „Личните интереси на някои хора не са по-важни пред прогреса на националния отбор и развитието на качествени състезатели, които могат да покажат на света, че в България има плувци от висока класа. Смятаме, че приоритет на БФПС и в частност на УС е развитието на българското плуване!“ – факти от 2010!!!

 •     Когато един управленец обижда, сърди се, тропа с крак, роптае крещи по коридорите и заплашва, изпаднал в дива безпомощност, дори конфликтолозите ще признаят ,че това издава „меринджейска“ немощ, плод на бели полета в подготовката. Така се отдалечаваме от  успешния менижър.Ако добавим и факта,че винаги крайния потърпевщ се оказва спортиста ,т.е. в 90% от случайте това са непълнолетни граждани на РБ спокойно установяваме ,че се действа подобно на терористите или „наглите“ които винаги се целят в най-незащитените.Това сдружение на равноправни членове ли е или ОПГ ?

 •        Репресията над инакомислещите е издигната в култ и затова сме цял ден в нета с цигарка и кафенце в ръка. Знаем ,че са сред първите ни читатели.Някой смятат ,че строят, в който са възпитани и моделирани тези управници безвъзвратно си е отишъл през 89, но явно не е така, а и Северна корея е добро потвърждение.Когато се пита – къде са тези и тези обществени пари, се отговаря : „Ти да мълчиш“ или“ Я ела да ти обясНим ,но не пред всички“.Това разбира се не е от вчера – Резултат с изображение за нина рангелова„ Дори искаха да ме наказват, а уж живеем в демократична държава, където хората имат свобода на словото“ –https://mobile.sportal.bg/news.php?id=287296

 • ПР, маркетинг, няма! . Затова и трудно попада плуването в новините. Много по- страшното е обаче ,че бяха проспа ни моментите на оформяне на спортните редакции в различните телевизионни медии. Колективните спортове като футбол,волейбол и баскет имат силни позиции там. Не говорим за двете медии за които новината за победата на тенис на Б. Борисов е много по-важна от завършека на многоетапното колоездачно състезание Джиро д’Италия и то стотното му издание понеже при тях спорта това е футбол. Затова и синхронистките пускат клипове за да покажат що е то синхронно плуване. Обективността на телевизиите е в отпуск когато стане дума за големите им рекламодатели. Всяка редакция обаче се втурва да отразява изявите на гимнастичките. Да ,но това положение е резултат на много труд от страна на техния председател, която както знаете ще влезе без ред при всеки кмет на населено място където има зала за гимнастика. Да не говорим за залите за волейбол и баскет които имат съизмерими разходи с плуването, но хората се бориха за тях и то не само от позицията да напълним собствения джоб.

 • Направихме елегантен намек, как се появяват на спортните първенства ръководните лица. Показахме как това прави Резултат с изображение за camelia potec inotрумънката Корнелия Потек. Сега ви обръщаме внимание на това как го правиРезултат с изображение за vladimir salnikov Салников. Когато не уважаваш спортната изява няма как да те уважават и участниците в нея и няма как авторитета ти да е на ниво.

 •    Удобно е забравена ясно формулираната от Български морски сговор цел Чл.10/3/ Във взаимодействие с държавата, общините и други организации да работи за увеличаване социалната значимост и разширяване на международния престиж на плувните спортове. Взаимодействие с държавата не е само връзка с ММС а с общините – заявки за републикански първенства. С колко други министерства ,освен ММС, се работи за да говорим за взаимодействие с държавата. За министерството на правосъдието ни е ясно. Ние визираме  като организация  извършваща  дейност в обществена полза кои са проектите в обществена полза в които федерацията има водеща роля. Докато се разпределяше баницата между собственици , концесионери и наематели руския капитал дойде и направи комплекси в Камчия и Кранево като последния го ползвахте за подготовка преди  Рио, не базата на НСБ . Сега там коридора е 40 евро. На линка aqualife-sport.com (забележете колко отбора по плуване са минали през центъра)може да се види какво трябваше да постигне сдружението за да може да има постъпления в рездела- собствени средства.Сега там се гради закрит басейн и хидродинамичен канал а ние пак ще сме гости и ще си плащаме .Салников следи как се развива строителството а визитите на Резултат с изображение за александр попов википедияАл.Попов за мастер класове допълнително повишават класата на центъра. Докато ние залагахме до известно време на Чучулигово но явно това е било непечеливш избор ,ясен дори и на децата и техните родители без да са „специалисти“. Явната липса на визия за какво трябва да работи сдружението като стратегическа цел  и най-вече какъв план се следва за нейната реализация ни доведе до сегашното незавидно положение. Другата година парите отпуснати от държавата ще са още по-малко и тогава ще бъде хем страшно хем интересно, кой кого. Както казва един уважаван от нас господин – ако не могат да се осигурят средствата ,значи някой не си разбира от работата.

 • Липсата на хоризонт във виждането за развитие на водните спортове, като материална обезпеченост, все повече ще тормози членовете на сдружението въпреки ново изградените обекти. Не е направено нищо по внедряването на иновативните технологии в новите обекти така ,че те да повишат своята устойчивост на колебанието на цените на сервизните дейности комбинирани с намаляването на членската маса поради демографския срив.

 • Кой уважава сдружение което не спазва собствените си правила и устав. Не коментираме факта ,че по една или друга причина нормативните документи които се издават падат при съдебни спорове въпреки брилянтния адвокат на сдружението. Сами си генерират проблемите и после се сърдят ,че ги мъкнат по разни инстанции.Трудно е да се осъзнае , че негативните явления са резултат предимно на „меринджейска“ грешка.

 • Явно делегатите на отделните клубове смятат ,че няма какво да се прави от ръководството и тяхната работа е да упражняват властта и затова им я дадоха ей така без нищо. Самият факт ,че няма визия както във ръководството така и във членовете е много показателен. Когато нямате визия какво да правите и как да изглежда вашия мандат,какви цели ще си поставите. Когато демонстрирате ,че единствените ви цели са по-дълго да останете на власт и затова сте способни да направите всякакви компромиси какво уважение очаквате. Това е показателно ,че няма принципи и ще подкрепяте всяка безпринципност стига това да ви отърва.

          Когато едно дете на 11 години бе спряно от официални стартове за една година и чинно си спази процедурата  зависеща от едно човешко-  „да“ – мълчахте.Сега когато същата наказваща фигура реве ,че е онеправдана понеже покрила норматив но извън обявените срокове сте съгласни да бъде променен принципа. Ако ви сравним с американската федерация това е равносилно тя да допускане до международно участие  състезател  не участвал в квалификацията на която се определя състава за този форум. Поради всичко това съществува  разлика между вашия авторитет като федерация и този на американската. От това постоянно пренебрегване на принципите авторитета ви е на това ниво. Как така се допуска състезателки да бъдат изпращани на международни форуми и те да не се явяват на предварително заявените дисциплини. И то само нашите представителки  и то винаги от един и същ отбор и то по няколко пъти. Наистина ли смятате ,че действията ви кореспондират с  Чл.10/2/ Утвърждаване и запазване националния и международен престиж на българското плуване. Гробно мълчание защото истината боли.

 • Някой да е чул за мерки за повишаване на конкурентно-способността на Българското плуване и намесване в борбата за разпределяне на местата в челната 16 -тица. Няма и да чуете защото за да се направи това се изисква мноого труд. Бързият поглед към целите в  плана на федерацията показва:

 • следвайки програмите за ЕП, СП и ОИ, да намерим място сред първите 20 на света по постижения, като етапно развитие до ОИ`2016 г.

 • 2013-СП 50м басейн – един/два финала и два/три полуфинала

 • 2014-ЕП 50м басейн – два/три финала и четири/пет полуфинала

 • 2015-СП 50м басейн – евентуално поне един медал, два/три финала и четири/пет полуфинала

 • 2016-ЕП – два/три медала, четири/пет финала и четири/пет полуфинала

 • ОИ – две/три класирания до 6то място, един/два медала и няколко финала.

Това даже не са и цели защото цел без план как да се реализира си остава едно добро пожелание.Да това са старите а как изглеждат новите? Дори и да са по-реални при липсата на план са си пак добри пожелания но ММС за пожелания пари не дава.

 • Те с едни рекорди не могат да се справят а ние говорим за 4 годишен план и стратегия как той да бъде максимално ефективен. Когато са пренебрегнати няколко рекорда за 17 годишни младежи и особенно тези които по една или друга причина са променили флага под който се се състезават  се изисква акуратност и прецизност. Когато имаме 17 годишна девойка на олимпийската стълбичка и то два пъти прецизността и обективността са наложителни. Как тук изплува от дълбините на забравата един толкова интересен факт за 17 годишната Резултат с изображение за Антоанета ФренкеваАнтоанета Френкева.  Това отсъствие на прецизност ,акуратност и обективност е потвърждение за пренебрежително отношение към самите състезатели което дори и пълните аматьори не си го позволяват  а „мериндЖейте“ смятат ,че има какво да дадат още.

 • Дълбоко се съмняваме ,че има човек свързан с плуването в България който да няма респект от постиженията на Г-жа Таня Богомилова но постоянните издънки на останалите управленци не повишават авторитета и сред членовете на сдружението.Когато е извършена промяна във възрастовите групи  е редно и рекордите да се актуализират. Това е голяма по обем работа за да се потвърди един резултат. При условие ,че сме свикнали всичко да ни идва на готово и ние да го препишем от нета няма хора които да се нагърбят с тази работа и резултата го виждаме всички. Оскърбително е за всички плувци постигнали върхови постижения в отделните възрасти и дисциплини да не получат признание и минутка позакъсняло почитание от младите  макар и след години. Всички те го заслужават още повече ,че в повечето случай говорим само за 3-4 години назад.

Отнасяйте се с другите така както искате да се отнасят с вас .

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: