Тъмна Индия или Чуки-пуки-коментар на АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ


               Тъмна Индия или Чуки-пуки                                                    

                                АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ

/за едър план-кликнете върху диаграмите/

          Някой твърди ,че спортното разузнаване у нас е „тъмна Индия „за българските фенове на плуването. В същото време няма ясна изразена позиция от „специалистите „ на тази тема. Никога не сме виждали каквото и да е било мнение от работещи в държавните структори. Те стоят в сянка и гледат авторитетно. Така, за държавната политиката свързана с този и другите водни спортове, се разбира само от уста на уста.Наистина ли е „тъмна Индия“ това как се готвят нашите съседи или страните от ЕС, а и страните извън  Европа.

       Публикуването на ранглиста преди Балканиадата има за задача да покаже ,че „Индия не е толкова тъмна страна“ но само за тези които имат желание да научат нещо за нея.Надяваме се сега да бъдат избегнати коментари от рода –„този състезател е напълно непознат“ които видяхме по време на олимпиадата в Рио. Непознат , а в същото време шампион от Комъуелта/игрите на Британската общност/ или шампионата на централна Америка и карибските страни/CCAN/. За шампионите на Азия и Тихоокеания няма да се надяваме въобще някой да ги следи и познава.

          Проведе се шампионата на Китай на който в много от плуванията се явяват сериозни заявки както за Индианополис така и за близкото бъдеще.На 200м св.ст.момичето   Ванг Джингцуо (2004) плува под нашия национален рекорд за жени и е във финалната серия в Кингдао.  Ако бе участвала в Рио- влиза сред първите 16 . Финалът се затваря от Янг Юнксуан (2005) с 1 ,58,68.!!!!!

         Точно това което направихме за първи път тази година- ДОП шампионат на 50м с участието на всички състезатели над 13г. Така събрахме всички наши изявени състезатели на едно място.Министърката,макар и служебна, видя нашите състезатели в битка за разпределение на местата в общата класация.Много малко спортове събират над 500 участника на едно състезание. Сериите бяха равностойни а резултатите с добра плътност.

         Не пропускаме и един много важен факт който преди нямаше как да се случи. Много от  по-малките участници имат възможност да видят плуването на изявените наши състезатели. Както и самите тях на живо което се явява сериозна допълнителна мотивация.Така все по-малко ще говорим ,че трудно се намират мотивирани деца.Вярно е ,че социалните медии предлагат  много възможности които размиват целите.Дори в Русия един депутат от Думата предложи да се ограничи достъпа на лица под 14г в националните плувни шампионати. Сега това е повод за широка обществена дискусия. Но е и вярно ,че само силно мотивираните и фокусираните успяват.( https://www.youtube.com/watch?v=BIRBQUXAZms&index=1&list=PLSgy-gJ-dkS9icIsgh26VlNUBf-sCtOqy)

         Може да се върнете назад и да видите изявите на днешни „звезди“ участвали да речем в „България търси талант“ и да усетите тяхната решимост  и целенасоченост. От друга страна е вярно ,че трудно се намират треньори ,които в тези условия ,успешно мотивират децата. Социалните мрежи са не само в България и затова не е редно да търсим вина в децата а в умението да ги водим към една или друга цел.     

        След като стана ясно ,че басейн „Диана“ в София е домакин на Балканиада 2017 по плуване разбрахме по неофициален път за правилното решение на БФПС за участие с пълен състав. След 2010 ,когато Варна бе домакин на Балканиадата, отново имаме възможността да покажем добро представяне пред родна публика. И ще бъде много, ама много голям пропуск, Федерацията да пропусне да покани всички бивши и потенциални бъдеши министри и ръководители на високи постове.              Вероятното добро представяне на това състезание е добра възможност те да се запознаят  отблизо с плуването, с неговите достижения и проблеми на фона на останалите наши съседи.   

      С голяма доза вероятност можем да кажем ,че в сайта сме запознати с вероятните фаворити- поименно и техните възможности в отделните дисциплини.              За тези които смятат ,че е „Тъмна Индия „спортното разузнаване в плуването предлагаме да се запознават редовно с актуализираните световни и балкански ранглисти ,периодично публикувани от Румен Атанасов и Александър Конкеев/

         За Балканиада 2017 вече сме готови с листата, което ще даде ценна информация

          Разбирам ,че е трудно да се запомнят имената на толкова много спортисти особенно изгряващи. От друга страна .За да може да не се изненадваме на призови класирания от относително неизвестни имена  четете ранглистите, подготвени с много труд и часове ровене в нета. Такива неща големите медии включително и водещата у нас  не обичат да правят.

           Всички говореха за уникалното плуване на китайката Йе Шивен на олимпиадата в Лондон 2012. Малко обаче знаят ,че тази състезателка e в челото на 400м съчетано за 13,14,15 и 16 годишни девойки.А също и е носителка на световните рекордите за 14 и 16 годишни.На по-късата дистанция 200м съчетано Йе Шивен  е с най-добри времена за 14,15,16 годишни в света.

       Трудно е да се научи ,че Фелпс държи най- добрите времена за 15,16,17,18 годишни на 200 м делфин ,но на 100м той е най-добър само при 18 годишните.

      Или че има разлика между  Ли Ху Йон/2000 г./ Ли Хю Йьон/2001 г./ на 400м свободен стил.И ,че  те не са китайци, а корейци. При това са най-бързите по рекорди  сред 14 и 15 годишните юноши. Едва след тях Иън Торп държи най-добрите времена при 16,17,18 годишните.

        По тези причини ние се стараем да ви запознаем с плуването в много от страните по света с отделни публикации. С  постиженията на техните изявени състезатели, както и да ви запознаем със самите страни,тяхната история и икономика.Надяваме се .че ви е интерно.

      Сега обаче ще ви предложа един по различен поглед към WORLD SWIMMING AGE GROUP RANKING 2016  съставяни от моя колега Р.Атанасов.

     При този преглед на резултатите се забелязва един много интересен факт. Оказва се ,че оше в началните години българското детско плуване е изоставащо. До сега говорехме ,че там стоим доста добре.

     Да, наистина има противоречие .То идва след прегледа  при 9,10,11 годишните момчета .Нашите времена са конкурентни, но тези времена се постигат при много бърз растеж изразен чрез голяма стръмност на кривата в тази зона в почти всички дисциплини. При бърз растеж е логично след това да има застой и последвало отказване при голям процент от състезателите.В случая обаче се забелязва едно спиране на определена разлика от водещите времена и така оформеното изоставане се запазва и през следващите години.

        Така отново се сещаме за началното обучение където нашия редактор Вальо Балкански отдавна повдигна въпроса „Кой и как обучава и работи по различни програми“. За мен графичното представяне на  постиженията недвусмислено показва ,че една от възможностите да се увеличи конкурентноспособността на българското плуване е повишаване качеството на началното обучение. Така ,че пред ръководството на БФПС стои ясната отговорност да реализират тази възможност чрез увеличаване на контрола върху началното обучение. Това може да стане при съвместни усилия с МФВС за усъвършенстване на критериите при одобряване на проектите за начално обучение. А защо не и с ангажиране на завършващите НСА в този сектор където парите са“най-много“.

       Млади специалисти със знания, малко или много, ще повишат качеството. Остава само да се намери формата на нормативната база така ,че да няма конфронтация между стари и млади а от тяхното коопериране да спечелят обучаемите .Съответно и плувните клубове като потенциални потребители след така поставеното начало.

      Едно е да си добър състезател с рекорди и титли ,но съвсем друго е да създадеш нормативна уредба ,която да работи.И  то добре! А още по трудно е да променяш уредбата така ,че тя да повишава своята ефективност.

    Както се говори напоследък, президент Тръмп може да e успешен финансист но в политиката определено не се ориентира много добре. Съществува разлика между сегашните ръководители и времето когато те се състезаваха. В славните времена за плуването ръководството на БФПС правеше и невъзможното. Но не излизаше с празни ръце от кабинетите на властта.

          Но да се върнем към фактите. Ето ги споменатите 200м свободен за момичета

При 100м дистанция тенденцията е доста ясна

Ясно се вижда как догонваме в началото но в последствие в годините не можем да наваксаме изоставането.

Ето и как това се повтаря при момичетата в спринтовата дисциплина.

Много интересно е разпределението по нации на световните рекорди по възрасти

Каква е ситуацията в дисциплитните на нашите изявени състезатели. Например 200 м бътерфлай.

           Ясно се вижда ,че в началото се движим почти успоредно на световните стандарти , т.е. недогонваме. Това дава възможност в последствие да се реализира една сходимост довеждаща до силното сближаване към 18. Точно това се имаше в предвид с коментара за грамотно водене на състезател което се демонстрира при Антъни Иванов.

      Сходство забелязваме и при Калина Николаева .И само неприятното отстраняване от участието и  при 11-годишните вероятно е попречило да се наблюдава осезаема сходимост.И то  още сега когато тя е на 13 г..

     Дисциплината 400 съчетано направо обръща характера на кривата начертана от сестрите Георгия и Василики Кадоглу. При правилно превеждане през коварните 13,14,15 години ще имаме състезателка със класа сравнима с тази на А.Иванов.                Успее ли Антон Гиляревский  да постигне с Калина това ще подсили нашето основание за съмнение ,че неточно е избран ръководителя на център Варна.

      След възраждането на  В.Кадоглу и огромната роля за създаването на клуб „Астери“ извеждането на състезателка до високо ниво ще е поредната сериозна крачка на този човек в неговата възходяща треньорска кариера.

             Положително влияние ще окаже и  конкуренцията между К.Николаева и В.Кадоглу. Съществува обаче основание за съмнение ,че отново ще се повтори сценария  при който Г.Кадоглу умишлено бягаше от дисциплините на М.Николова.     Тогава тя също се  ориентира към 800м св.ст..Силната конкуренция винаги дава положителни резултати.

        При П.Божилов имаме подобна ситуация. Там обаче властелините са от друга плувна сила.

      С последните си изяви Петър показва ,че се движи в правилна посока и с нужната увереност. Възниква обаче въпроса за финансирането след като завърши училище защото в тези дисциплини са нужни години за да стигнеш елита. Явно е , че може дали обаче ще се реализира зависи от много фактори.

   Поради малката сходимост е нужен по-голям период от време за да влезе Петър в зоната на сериозните времена. Говорим за времена сред мъжете. Много труд упорство и целеустерменост ще са му нужни за да успее . Демокрацията дава правото ,но както се вижда у нас властимащите ги е страх дори и от правата.

     „Никога не плащай със свободата на Словото, не я унижавай и не я превръщай в разменна монета за някакво съмнително спокойствие или кратковременна слава.Защото който плаща със Свободата си, е роб, роб безусловен“.АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: