ИНТЕРВЮ НА РУМЕН АТАНАСОВ С ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР НА БФПС Г-ЖА ТАНЯ БОГОМИЛОВА И ГЛАВНИЯ МЕНИДЖЪР НА НАЦИОНАЛНИТЕ ОТБОРИ Г-Н КРИСТИЯН МИНКОВСКИ


d180d183d0bcd0b5d0bd-d0b0d182d0b0d0bdd0b0d181d0bed0b211ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР НА БФПС Г-ЖА ТАНЯ БОГОМИЛОВА И ГЛАВНИЯ МЕНИДЖЪР НА НАЦИОНАЛНИТЕ ОТБОРИ Г-Н КРИСТИЯН МИНКОВСКИ БЯХА ЛЮБЕЗНИ ДА СЕ СРЕЩНАТ И КОМЕНТИРАТ БЪЛГАРСКОТО ПЛУВАНЕ С ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР РУМЕН АТАНАСОВ

Румен Атанасов/Р.А/Г-жо Богомилова,г-н Минковски добре дошли в Пловдив и благодаря ви за интервюто.

Таня Богомилова/Т.Б/-Добре заварили.Това е първото интервю което давам за вашия сайт.

Р.А-Така е!Бихте ли накратко разказали за изминалата състезателна 2015/2016 г.

Т.Б-Успешна от рекорди и класирания и труднаот администриране.Както заявихме на Отчетно-изборната конференция през пролетта ще работим по нов начин.Управителния съвет и Техническия комитет извършват промени и Наредбата за първенствата с които искаме да изведем родното плуване на по-високи позиции.Там където му е мястото.Като цяло годината беше трудна от финансова гледна точка поради нарасналите разходи за подготовка и провеждане на състезания,за лагерите на националния отбор,за наемите на спортните бази и изникналите текущи плащания.

Кристиян Минковски/К.М/-През годината имаме отлично представяне на няколко наши състезатели-сребърния медал на 200 м.бътерфлай на Антъни Иванов на Европейското първенство за младежи в Унгария и финалът му на 100 м.,двата финала на Нина Рангелова на 100 и 200 м.св.ст.на Европейското първенство в Лондон през м.май,доброто представяне на нашите олимпийци в Рио ,бронзовия медал на Калоян Братанов на КОМЕН-а в Малта,силното представяне на нашите състезатели на Мултинейшънса в София с 1 златен,3 сребърни и 2 бронзови медали и на Балканиадата във Волос където станахме 4-ти при девойките и 5-ти при младежите и 5-ти в крайното отборно класиране като спечелихме 7 златни,2 сребърни и 5 бронзови медали и….за съжаление имаше и състезания където очаквахме много повече.но това е нашето плуване.Прекрасни състезатели, работещи с много талантливи траеньори ,изобилие от  национални рекорди и неотговаряща на желанието ни спортна база-басеини,зали за подготовка.

Т.Б Имаме желание да участваме във всички големи състезания и го правим,но ограниченията във финансово естество ни пречат.Министерството на младежта и спорта също е лимитирано в рамките на парите за спорта от държавния бюджет,но винаги сме били изслушвани и подпомагани при необходимост.

Р.А Засега само Никола Димитров обяви края на своята състезателна кариера.Да очакваме ли и други състезатели?

К.М Засега няма такива индикации.По-неприятното за плуването ни е заминаването на много наши таланти в чужбина заедно с родителите си.Но така ще бъде.Свободно движение в Европейския съюз.За съжаление някои деца от тях спират да плуват там и това ни ограничава кадрово.

Р.А Да,но от чужбина идват и непознати досега плувци-Калоян Братанов,Александра Антонов,Камелия Стойменова и др.

К.М Винаги ги сме ги посрещали с радост и сме им осигурявали най-доброто за тях.

Р.А Направихте революционна промяна във вътрешния календар.Отборните шампионати през март на 50 м.басеин.Отлично попадение което искрено адмирирам.

Т.Б Да,така се връщаме към времето когато се провеждаше Купата на България на голям басеин и на която имаше винаги високи постижения.

К.М Вие най-добре следите световния плувен свят и знаете,че големите плувни нации правят най-силните си постижения именно по това време.

Р.А Да!Прав сте,но те са основно през април-В.Британия,Русия,Германия.Само Испания прави своята квалификация през март.

Т.Б През април има двата Мултинейшънса и още много други състезания и затова ще видим как ще се наложат нещата.

Р.А Все си спомням думите на покойния бате Гришо/Григор Лазов/по време на Европейското първенство през 1985 г.в София на което той беше диктор,а аз бях  рекордер.Гледайки състезанията и стартовете на Таня на стартовите блокчета той  ми казваше“Тези германки ще бият нашата Таня само по килограми“И наистина Таня стоеше с фигура на манекенка сред мощните фигури с огромен гръден кош на източногерманките и румънките……/Тук г-жа Богомилова се усмихва леко изчервена/.А сега на въпроса.Кога ще приемем голямо състезание и у нас?

К.М Много ни с иска да го направимЗасега започнахме с Мултинейшънса и Първия открит шампионат на България.

Р.А/леко заядливо/Е,да де,но чуждестранното присъствие беше доста постно.Ето една Румъния събира доста силни състезатели на техния ОУПЪН.

Т.Б Изпратихме над 20 покани до плувните федерации ,но времето на провеждане на нашия шампионат съвпада с много натоварен календар в Европа.

Р.А/заядливо/ Не разбирам защо ТК остави витиеватото“най-добри постижения за възрастта“до 12 г..Което си е скрито водене на национални рекорди.Най-добре е да няма никакви параметри за да се сре това натоварващо и изтощаващо децата гонене на рекорди.Освен това предложих да се провежда ДЕТСКА ОЛИМПИАДА през юли на мястото на националните шампионати за рибки, делфинчета и деца след предварителни квалификационни регионални фестивали във Варна,София и Сандански?

К.М-Интересно предложение!Може да се помисли върху провеждането му.Такава Детска олимпиада в Европа няма,но ще видим.Що се отнася до „най-добрите времена“ трябва да се съобразяваме с мнението на треньорска общност и това на родителите за изяви на техните състезатели и деца.

Т.Б Парите винаги не достигат за нашите желания.И ние искаме да изпращаме повече наши състезатели на големи първенства,но…Такива са възможностите ни

К.М Депозирана е в ММС“ Четиригодишна програма за развитие на българското плуване“в която са посочени финансовите параметри,обемите и интензивността на подготовка.Има изготвен списък на проектонационалите“Проект Токио 2020″,който е отворена система  за допълване или отпадане.

Р.А Вече има публикуван Вътрешен календар на БФПС за 2017 с много повече състезания от тази година.Не закъсняваме ли с Международния календар?

Т.Б Благодарим на клубовете и спонсорите за обогатяване на спортния ни календар.ние се стремим да подпомогнем логистично всяка изява с електронна уредба,излъчване LIVE в сайта на БФПС на състезанията и др.подкрепа.

Р.А /силно заядливо/Не съм възхитен от обновяването на Официалния сайт на Федерацията.Има големи периоди на пълно затишие …..

Т.Б Стараем се да го правим,но често сме затрупани с огромна организационна работа-документи,преписки,докладни и др.

К.М Що се отнася до Международния календар ,той е готов в Проект още преди месец и е изпратен в ММС за доуточняване на финансовата рамка.

Т.Б За съжаление оставката на Министерския съвет и очаквания Служебен кабинет ще ни забави.Което много ни тревожи и се опитваме да научим някакво развитие от там.

Р.А Промяната която върши БФПС в Наредбите за Първенствата е много необходима и имате цялата подкрепа на сайта ни.Има няколко решения на ТК които не ме радват,но все пак началото е поставено.Сигурен съм,че го правите за доброто на българското плуване.Ще има периос на преболедуване.Не е тайна,че аз бях яростен критикуващ и не съм го крил никога ,на въвеждането от ТК на „входни времена“за малките възрасти.В последствие установих,че съм бъркал.И все пак трябва ли на републикански първенства да идват деца които не могат да покрият тези лимите.Треньорите знаят възможностите им и въпреки това ги водят на състезанията.Вероятно под натиска на родителите?

К.М Много комплицирана ситуация.Въвеждането на тези времена беше имено затова-да няма разочаровани и плачещи деца които губят правото да не участват в турнирите.Но все пак става дума за деца-болни към момента на старта,или с проблеми от семейно естство,или нещо друго.Същевременно разбираме и колегите-треньори и най-вече амбициозните родители.Опитваме се да намерим баланс на интересите.Но винаги ще има недоволни.

Р.А Преди векове“ Кралят-Слънце“Луи XIV беше казал „Когато назнача някой винаги има един доволен и куп недоволни“И за решенията на УС и на ТК е така и ще бъде занапред.Живеем за хубаво или за лошо в демокрация и време на социалните мрежи.Виждам и чета за непрестанни атаки срещу работата на БФПС.Как реагирате на тях?

Т.Б Със спокойствие и разум.И все пак е неприятно когато подлагат на критика почти всяко решение.

Р.А Специално проверих,че всички разходи по вашето пътуване заедно с г-н Минковски до Уиндзор се поемат от ФИНА и  бюджета на БФПС няма да бъде ощетен с нито стотинка. Г-жо Богомилова,г-н Минковски!Благодаря ви за интервюто.Желая ви да продължите реформата на българското плуване като имате подкрепата на най-четения у нас и чужбина специализиран сайт за плуване.Пожелаваме ви от името на целия редакционен екип леко пътуване и успешно представяне на Нина,Антъни и Любомир в Уиндзор.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: