-СЛУХОВЕ,СЛУХОВЕ……..-коментар на АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ


konkeew_1

ceco-boreco-1024x576

        Носели се слухове за премахване на рекордите в малките възрасти. Верно ли „БЕ”?Не се премахват, а отново ще ги наричат „Най-добро постижение“. И регионалните „селски“ турнири са пак разбрани–недоразбрани. Просто ще трябва да се прочете по-внимателно новата наредба. Нека изчакаме  УС и ще стане ясно всичко относно промените.

          Интересното  в случая са мотивите:„Защото  децата масово били изцеждани като лимони, „избухвали“ в детските възрасти, преуморявали се, плачели и като минели в юношеската възраст се отказвали.

   Тук, масло в огъня налива и моя събеседник по НЕТА – Р. Атанасов, който вади статистическа информация, която наистина показва, че има такава тенденция на отказване след силната детска възраст, но в никакъв случай не може да покаже, защо това се случва!

     Изцеждането ли е виновно или друга причина!?“.

       И ето  повратният момент, в който „мъдри” родители, роднини и в определени случаи с мълчаливото съгласие на треньора,   нанасят енергопопълващи корекции върху  организма и самочувствието на детето.  Да, точно – „с един куршум- два заека“. Но възгорделият  се ловец ще ви каже даже, че в торбата са повече от два чифта дълги уши.

       Тук вече така наречените „вредители” започват възстановяването. И то кой както го разбира, кой с каквито средства може  и кой докъдето „съвестта” му  го кара да се чувства спокоен и удовлетворен.  

    Началото на това явление едва ли е положила някой човек, за които всъщност  плуването е нещо доста далечно, но пък нарежда и родителите покорно възстановяват 9, 10-годишни. С какво? Най-елементарното са аминокиселини и всякакви продукти от  магазините за добавки. Без много-много да се замислят младият организъм наистина ли има нужда да се добавя това!!!

       Всичко е  за радост на собствениците  на  магазините за фитнес -добавки и с горди усмихнати селфита на деца и рода.

        Някой извикал“ Еврика“ . „Можем още да измъкнем от младото детско тяло. То има скрита функционалност за дълги години напред, само трябва да добавим катализатор в горивото и лабораторията ще заработи като реактивен двигател“. Забравяйки, че предозирането също е вредно освен с това ,че нарушава баланса в организма.Но и със създадения навик всичко да идва наготово отвън, а не да се произвежда  от него, родителите дават понеже и“ другите давали“.

          Четохте ли за Дара Торес? А ,да ви направи впечатление, дали се споменава за хормона на разтежа, който по недоказана информация  се дава на деца у нас.А  доставката не е никаква трудност. 

        Но дали  детето на дадени родител  е същото като другите или щом сме на една възраст всички сме еднакви?

Тя, Природата, е съвършена и си знае кое, кога и по колко, но ние ще я надхитрим, ще си вземем заем. Но заемът  за съжаление винаги е обвързан с лихва .И не сме по-умни от Природата!!!

          Да ,ама не. Има деца, които много бързо свикват с водата и напредват, откроявайки се от другите още при началното обучение и това е добре известен  и описан в литературата факт .Не само в плуването, а и в другите спортове.

     Такива деца много бързо заемат  лидерските позиции било на регионални, било на републикански изяви. Дори да ги грабнат  „Садистите“ според Бруно вероятността да оцелеят е твърде висока.

         По друг начин стои въпроса с други деца, които постигат резултати с много труд. При тях  вероятността да се получи „преуморяване, изцеждане, претоварване“ е по-голяма и зависи от знанията и уменията на треньора. При опитен треньор те са добре защитени. При майстор могат да са напълно спокойни, че нещата при тях ще се случват. Най-несигурно обаче остава положението при масата, която е след 8-16 място. Там в желанието за по-добър резултат могат да се случват какви ли не неща, защото при повечето от тях се нарушават принципи в спортната тренировка. А желание за резултати не липсват.

         Вярно е че треньорите са наясно с късата спортна активност и затова разчитат на по-високи тренировъчни въздействия за повишаване на стойността на резултата. Но също така е вярно и че такива натоварвания  могат да се поемат от подготвените (себеотдадени и амбицирани) деца. Другите просто клинчат или правят това, което споделя Бруно. „Тренировката в плуването е трудна и монотонна работа,  в която физическото усилие не е единствена съставляваща. Емоционалното изразходване,загубата на концентрация и психическата умора  са доста трудни за преодоляване от децата, особено ако зададените плувания не са по техните възможности“.

     Всеки се въодушевява, ако разбере, че дадена  тренировка е  на Фелпс, ,но колко се замислят за това, дали те имат физическите данни да изпълнят като него тренировката за да получат планирания резултат.            Много често принципите на последователност и постепенност се пренебрегват и това носи незабележими негативи главно върху качеството в тренировъчния процес, а понякога води и до травми.                   Емоционалната слабост и психическата умора също са сериозни фактори за напускането на спорта в зоната на 14-16 години.Също както и споменатите в коментарите кандидатствания и допълнителни курсове свързани с бъдещи образователни цели.

    Проверете в интервютата на колко години най-бързият българин на 100 м.св.ст е взел първия си медал“ Интересно, кой ще намери официални данни за посочените възрасти от Австралия Канада, Франция и плуват ли те 200 делфин, 400 съчетано и 1500 м кроул. Румен Атанасов казва,че имало много китайци и корейци със силни резултати. Не са ли тези данни от състезания на отделни провинции. Наскоро ви информирах за 11 годишна китайка която покрива новите нормативи на БФПС за форуми от високо ниво и то за жени, а у нас – нъц.

     Но ние виждаме резултатите и на регионално състезание. Но да отбележим обаче, че това 11-годишно китайче впоследствие ще изчезне и ще дойдат други имена .Но китайци –бол. При нас обаче такова развитие не ни върши работа.Понеже се топим ,а циганите се увеличават, и ислямизират.

      Много хора пренебрегват треньора Борис Божилов- Бруно. По точно, недооценяват потенциала в него и затова обяснението за *Лелките* и *Садистите* изглежда толкова логично. В никакъв случай той не може да влезе в категорията на *Садистите*  защото придобитите знания от курсове, семинари и непрекъснатото търсене на полезна информация поставят много бариери и затова той няма как да изпада в крайности.              Освен че, колкото повече научаваш, разбираш колко не знаеш, то новите знания способстват за формиране на ограничения, които предпазват най-малкото да не се вършат глупости. От друга страна той работи със състезател, с който се познават много добре. Състезателят обаче много слуша -“ къде ще иде“. Я, да беше чуждо дете, веднага излизат много допълнителни ограничения.

     Това е едно от нещата, които липсват при *Лелките* и *Садистите*. За тези които имат забележка относно академичното образование не съм казвал но държа да уточня . Ноевия ковчег е построен от аматьори, а Титаник от професионалисти.

    На вашето внимание предоставям и факта ,че  трима от четиримата германски въздушни асове от Втората световна война с над 250 спечелени въздушни победи са попаднали в редовете на  Луфтваффе след завършване на пилотски курсове . При съветските асове с над 50 победи съотношението е 5 от 7.

   За илюстриране ще използвам името на Петър Божилов, но не така, както го използваха на онова събрание от което имаме пълен запис .Или в дискусията на Г.Кандиларов с Бруно относно обществената поръчка за 100 бакса.Г-н адвокатът демонстрира класа в познанията на материята свързана с обществените поръчки. Но когато изведнъж в дискусия за обществена поръчка намесва името на сина на опонента, който няма никаква връзка със спора ,аз го възприемам като размахване на пръст.

    Апропо ,когато си с такива възгледи, как направи грешка или да записвайки в условието за отдалеченост – 300м , защото „нашите“ искаха 30 м. а за „Прованса“ е удобно 3000м.

И така, ако например аз имам състезател и с него решим да подобрим рекорда на П.Божилов на 400м св.ст., то подготовката трябва да започне много отдалече. Понеже постижението на Петър е сериозно.

   Ако съм от *Садистите* ще кажа: Пепи при своята подготовка например е плувал 8х100 по 58 сек. Ние ще плуваме тези 8х100 по 57,5 за да получим по добър резултат. За да осъществим това първо тоя момък трябва да може да ги плува по-толкова, да има ако не по-добра, то поне същата основа като Петър. Ще трябва и много работа, за да се държи убеден юнака през целия период, че всичко върви добре, прогрес има, правилно изпълняваме плануваните обеми и покриваме междинните критерии от плана. През цялото време имаме положителна ежедневна нагласа за тренировката и още много други неща които всички знаят, но не контролират в тренировъчния процес .И едва тогава можем да очакваме, че плуването ще завърши с подобрен рекорд.

    Всички виждат, че аз „товаря“моя състезател и казват тоя е от *Садистите* . Ако нямам достатъчно знания или самият състезател не подава вярна информация към мен или неочаквано се намеси „вредителят“ и започне да дава указания, много лесно може да се стигне до отрицателен резултат.

    Затова комуникацията между треньор и състезател е много важен елемент наравно с уменията на треньора да реагира адекватно в различни непредвидени ситуации.

    Ако обаче съм от *Лелките* и реша сега да натоварвам, то първо трябва да съм сигурен, че освен добрата база още гори пламъка в дадения момък. Защото докато сме работили за едно или друго качество, конкуренцията е отишла напред .И момъкът си мисли, че вече няма как да ги настигне. Или така е свикнал с комфорта на плуване при тренировките, че вече няма сила, която да го накара да излезе от него.               Все едно обикновено да пътуваш Русе – Главница с  Нисан Кашкай и изведнъж да ти остане единствената възможност това да стане с Ферари 430. Ако седя в единия край на басейна и давам умни съвети и това е цялата ми комуникация с момъка, той никога няма да избухне.

       Успешното представяне зависи от различни фактори, а не само дали си при *Лелките* или *Садистите*. Изказвано е мнението, че „вредителят” си избира „садиста” и вероятно това е най-често срещания вариант. Тогава „вредителят” да не се оплаква от собствените си предизвикани грешки и накрая „садистът” да му е виновен. Сами си избирате „най-квалифицираните”, дето ви осигуряват тренировки . Защото такива си търсите за бързи победи.

На сегашния етап по-голям интерес обаче представлява ;

Решение 6.1  За следващото заседание на УС Председателят на БФПС, Ген. Секретар  и правният съветник адв. Г.Кандиларов да изготвят подробен доклад-справка за активността на ПК „Омега 01“, в последните три години с изводи за правомерност/неправомерност на тази активност  и резултатите от заключенията от приключилите проверки на компетентните органи.”

     Няма лошо федерацията да следи и да се информира за делата, в които е намесено името й. Но когато си го постави като цел, за да унищожи и смачка единствения дръзнал открито да критикува и да изказва мнение като използва допустимите  инструменти в една демокрация-това вече прилича на преследване. На притискане в ъгъла! На сплашване“ И още нещо: ПК Омега 01 е равно на  Борис Божилов.  Много странно и притеснително изглеждат нещата, когато управата на една федерация вижда в лицето на един критикуващ и търсещ истината цял един клуб.Отново сталинския принцип-„има човек-има проблем,няма човек-няма проблем“АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ  ПП.На Сашо Конкеев заради критиката към главния редактор налагам глоба от 30% върху хонорара му от 400 лева .

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: