-ОТ СТРАТОСФЕРАТА ЩЕ ГЛЕДАМЕ ЛИ БЕЗПОМОЩНО ЗЕМЯТА?-втора част-коментар на РУМЕН АТАНАСОВ и АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ


d180d183d0bcd0b5d0bd-d0b0d182d0b0d0bdd0b0d181d0bed0b211konkeew_1  Леко позаспало,да не кажа по-силна дума, е нашето плувно воинство.Извършва се наистина сериозна промяна в родното ни плуване,а се чува дори паднал лист хартия.Толкова е тихо,подозрително тихо,дори бихме казали -оглушително тихо.БФПС правилно се стреми да коригира много от наслоените и тежащи като котва остарели и спъващи правила и постановки.Решенията на ТК с протокол 2 и тези на УС с протокол 6 от 13.10.2016 са интересно четиво.Извън вътрешноте захапване на един софийски клуб ,което прилича на лична вендета, има много ценни и правилни неща.Безкрайно радващо е въвеждането на две ДОП през март 2017 г.на 50 м.басеин 

 1. ДОП- провежда се в две състезания на 50м басейн в 3 дни по приложена програма, съгласно приетия Вътрешен спортен календар за съответната година. Право на участие в първото състезание имат „Деца“ и „Юноши и девойки младша възраст“. Право на участие във второто състезание имат състезатели от възрастова група „Юноши и девойки старша възраст“ и „Мъже и жени“. Отборите се състоят от максимум 12 състезателя от пол за всяко от състезанията. Всеки състезател има право на 4 дисциплини. Всеки отбор има право на 3 участника от пол във всяка дисциплина и по един отбор в щафета. Крайното отборно класиране се определя на база сбора от точки от двете състезания.

   Спортния календар се обогатява с две безценни състезания.На първото ще участват родените 2003-2005 г.,а на второто 2002 и по-големи.

   И тук възниква първия куриоз.Редица клубове категорично не са съгласни състезателките от Малкия шампионат-Вася Кадоглу.Станислава Сарандева,Алекс Антонов,Калина Стоименова,Мишел Захариева,Гергана Стоянова,Виктория Тодорова и др.да участват в Голямия понеже видите ли“ГОЛЕМИТЕ ЩЕ ЛИ ДА СЕ ОТКАЖАТ!!!! ако ги бият„Кои големи?В световното плуване и 13-14  годишни стават олимпийски шампионки,а у нас били заплаха за по-големите?????Не мога да повярвам на този довод.Ами да се откажат след като ги бият децата и младшата.Толкова им е подготовката.Средновековно мислене което явно БФПС не толерира,но се опитва да угоди на всички.Грешно,опасно сбъркано е да не допуснете талантите на България да имат още едно състезание.Състезанията през март много ми напомнят на Купата на БФП преди Промените на която сегашните ръководители на Федерацията се подвизаваха като състезатели.

   Правилно е решението да се въведат  А и Б финали на ДЛОП за старша и по-големи.Така се дава възможност на състезател да се реабилитира след пропуск в серията.Особено ценно е решението за Б финал което ни доближава да европейските стандарти.

   Следващия казус който е многосмислен е 

  ХІІ. ПОСТАВЯНЕ НА НАЦИОНАЛНИ  РЕКОРДИ

  1. Национални рекорди на 25м и 50м басейни се поставят в стиловете и дистанциите, включени в програмите на ФИНА за провеждане на Световни първенства, за възрастите „МЛАДША”, „СТАРША” и „МЪЖЕ и ЖЕНИ”. За останалите възрастови групи ще бъдат регистрирани най-добри постижения за възрастта.

  2. Състезатели, поставили национални рекорди в официални състезания от календарите на БФПС, ЛЕН, ФИНА и др. континентални първенства, следва да са редовно картотекирани в БФПС български граждани.

   Национални рекорди поставени извън календара на БФПС се зачитат единствено, когато са регистрирани в първенства от календара на ЛЕН, ФИНА и др. континентални първенства и е представен до 10 дни след състезанието официален протокол или линк към състезанието, в което е постигнат резултата.

    Първо питане към ТК и УС.Какво значи- „най-добри постижения за възрастта“.Защо ги въвеждате?Това е скрита форма на запазване на повторното безумното пришпорване от треньори и родители на крехките създания за рекорди.Нали знаете,че Нов УС в следващите години отново ще върне рекордите за делфини и рибки.За да се хареса !!Грешно,порочно грешно е дори да има такива стремления като най-добри постижения за възрастта„.Знаете,че най-много рекорди досега падаха именно в тези възрасти.Заличете ги за да избегнете двусмислието и капана който си поставяте.

   Второ  питане към ТК и УСНационални рекорди поставени извън календара на БФПС се зачитат единствено, когато са регистрирани в първенства от календара на ЛЕН, ФИНА и др. „континентални първенства„.Многократно питахме БФПС какво значи за тях“ др.континентални първенства„.Глухо мълчание!!Този локум беше въведен за да могат да се признават Задокеанските рекорди на Нина Рангелова.Поставяни на турнири в САЩ които не бяха „др.континентални първенства“.Но бяха признавани на минутата.

   За  ТК към БФПС трябва да е ясно –КОНТИНЕНТАЛНИ ПЪРВЕНСТВА СА ПАНАМЕРИКАНСКИТЕ ИГРИ,ШАМПИОНАТА НА ЮЖНА АМЕРИКА,АФРИКАНСКИТЕ ИГРИ,АФРИКАНСКИЯ ШАМПИОНАТ,АЗИАТСКИТЕ ИГРИ,АЗИАТСКИЯ ШАМПИОНАТ.Така както Европейския шампионат или Европейските игри.А не турнирите в Орландо,Меса,Далас и др.Пълно недомислие!

    Обръщам се към ТК на БФПС и към главния мениджър на националните отбори.Или сменете формулировката или елате един час при мен за да кажат моите 12 класници кое е Континентално първенство.

    Следващия архаизъм е 

   Дисциплини за провеждане на Държавните първенства на 50 м. басейн

    

   Дисциплини:

   Златна рибка

   Весел делфин

   Деца

   Юн.и дев. младша в-т

   Юн.и дев. старша в-т

   Мъже и жени

    

    

    

    

    

    

   м

   ж

   м

   ж

   м

   ж

    

    

     50 м св. стил

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

    

   100 м св. стил

    

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

    

   200 м св. стил

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

    

   400 м св. стил

      

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

    

   800 м св. стил

          

   х

    

   х

   х

   х

    

   1500 м св. стил

        

   х

    

   х

    

   х

   х

    

     50 м гръб

   х

      

   x

   x

   x

   х

   х

   х

    

   100 м гръб

    

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

    

   200 м гръб

      

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

    

     50 м бътерфлай

   х

      

   x

   x

   x

   х

   х

   х

    

   100 м бътерфлай

    

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

    

   200 м бътерфлай

        

   х

   х

   х

   х

   х

   х

    

     50 м бруст

   х

      

   x

   x

   x

   х

   х

   х

    

   100 м бруст

    

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

    

   200 м бруст

      

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

    

   100 м съчетано

                    

    

   200 м съчетано

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

    

   400 м съчетано

        

   х

   х

   х

   х

   х

   х

    

   4х50 м св. стил

   х

   х

                

    

   4х100 м св. стил

      

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

    

   4х100 м св. стил  микс(2мъже/2жени)

                

   х

   х

    

   4х200 м св. стил

        

   x

   x

   х

   х

   х

   х

    

   4х50 м смесена

   х

   х

                

    

   4х100 м смесена

      

   х

   х

   х

   х

   х

   х

   х

    

   4х100 м смесена микс (2 мъже/2 жени)

                

   х

   х

    

   4х50 м смесена микс (2 мъже/2 жени)

                    

    

   Маратон   5 км

                

   х

   х

    

   Дълбоко сбъркано е схващането да няма 50 м.в гърба,бруста и делфина при децата и делфините .В САЩ те са във всяко състезание за тези възрасти и категорично ги няма при старшата и по-големите.Но явно ние сме прави,а американците са сбъркали в преценката си???Нека ТК да преразгледа този момент и да коригира този непонятен факт.

      Друг е въпросът защо отстъпихте и отново ще има национални шампионати за рибки и делфинчета.Така я караме от 1000 години,а и с измисленитенай-добри постижения за възрастта„на практика пак ще я караме постарому.И нищо няма да се промени.Пак ще гоним точки за парите на ММС,пак ще подобряваме най-добри постижения за възрастта“ и пак ще гледаме плуването ни безпомощно от стратосферата.

    ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАЗМИШЛЕНИЕ-Стратосферата е втория слой на атмосферата който е на 30-50 км.над Земята.В него температурите се запазват до -30-40 градуса ,а и дори се повишават поради озоновия слой там.

    ЗАДАЧА КЪМ ЧИТАТЕЛКИТЕ МИ И ОСОБЕНО КЪМ ЕДНА КРАСАВИЦА,КОЯТО ОТНОВО СПРЯ ДА МИ ПИШЕ „Каква е ролята на озоновия слой и кой е първия слой на атмосферата прилежащ до Земята.Ще има награда!

     РУМЕН АТАНАСОВ и АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ

    

    

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: