*ЛЕЛКИТЕ* срещу *САДИСТИТЕ*-свободен коментар на Борис Божилов-Бруно


   Резултат с изображение за борис божилов

Започвам така тази дописка , защото напоследък са разразяват яростни спорове и желания за ликвидиране на спортното плуване в детските възрасти и принизяването му към къпането по санаториуми и къпални. Предупреждавам любителите на турските сериали , че статийката ще е дълга , напоителна и всеобхватна и който няма нерви да чете , нека си пусне *Малката булка* и да се отнесе в царството на ориента и точките между веждите.

 Предварително се извинявам на хората които ще се разпознаят между *лелките* и *садистите* , те в никакъв случай не са такива и това е просто моя художествена измислица с която подсилвам глупостите които се готвят на детското плуване.

 Какъв е случаят ? *Олимп* , или по-скоро триумвиратът на върха му – Председател , Ген. сек. и Ген. мениджър точат ножове да ликвидират живеца в плуването при децата – 9,10,11 и 12г. Така наречените , незнайно защо – *Златни рибки* , *Весели делфини* и *Деца*, планът е да им се отнемат досегашните рекорди , все едно не са се случвали и децата не са се трудили за подобряването им и ликвидиране на досегашните празници на спорта – ДЛОП-ва в горепосочените възрасти и замяната им с някакви регионални , селски турнири.

 Защо ще го правят? Щото , децата масово били изцеждани , като лимони , избухвали в детските възрасти , преуморявали се, плачели и като минели в юношеската възраст се отказвали. Тука , масло в огъня налива и моя събеседник по НЕТ – Р. Атанасов , който вади статистическа информация , която наистина показва ,че има такава тенденция на отказване след силната детска възраст , но в никакъв случай не може да покаже , защо това се случва ! Изцеждането ли е виновно или друга причина !?   

 Сега нека да се заровим надълбоко в проблема. Аз , като ставащ и лягащ с проблемите в плуването и , като отявлен ентусияст и краевед в тази материя , убедено твърдя , че това е локален , малък , чисто Варненски проблем , ако въобще можем да го наречем проблем. Касае много малък брой деца , силно е преувеличен и на практика не е това за което се представя!

 От къде въобще се появи тази изсмукана от пръстите историйка ? Във Варна , цвета на българсото плуване има около 12-13 клуба , те са струпани в една точка – басейн Приморски благодарение на общината , която се грижи за спорта и плуването в града и предоставя басейна за свободно ползване. В глъчката , която се получава , като събъреш много спецове на едно място , лъсват и различията и проблемите между клубовете в града. Това в София не се случва , въпреки 16-те , 17-те си  плувни отбора , защото столицата е по-голяма , не се засичаме толкова много , не си пречим толкова много , а дори и да се опитаме да се зджавкаме там където си плуваме върху главите , нама как да стане защото просто ще ни изгонят и ще трябва да плащаме 8-9лв. такса на басейните на управляващите – Палатата и Мадара. В тази , чисто варненска проблематка се открояват – *Лелките* и *Садистите*. *Садистите* бачкат здраво , опитни са , плуват сериозно и постигат високи резултати – това са 2 клуба + още един-два в по-малка степен , *Лелките* пък го дават по-кротичко , не бързат , те са фенки на плуването за здраве и каляване и не се интересуват от медали , рекорди и постижения. Кой в случая е прав ? Ми – никой , всеки си действа и работи както е преценил , че е правилно. Аз лично симпатизирам на *Садистите* , но разбирам и *Лелките* , стига да успяваха да засилят нещата в юношеската възраст , а те не успяват. Защо и едните и другите не успяват в горните възрасти ще разгледаме по-надолу.

 В цялата тази варненска и никъде другаде из България идилия , обаче се намесват и тези *вредтели* – родителите. Те във Варна са особена група от хора – горят малко повече от софийските , ежат се повече , викат по басейна , вземат отношение и дори понякога водят дела. В случая – родителите на децата плуващи при *Лелките* – питат – * Извинете , защо тия чавета при садистите просперират , а нашите подобряват по-бавничко нещата?* , а *Лелките* ги успиват – * Оставете ги тия идиоти – те претоварват децата , умарят ги , сега ще прегорят и идва нашето време.* Вярно ли е това? Не – нито ония ги претоварват чак толкова много , нито плувчетата на *Лелките* избухват в горните възрасти! Даже *Лелките* стигат по-далече , гледат да разкарат родителите от трибуните , за да не задават неудобни въпроси и дори яростно се изправят срещу свободния трансфер , ако някой поиска да се чупи от отборите им и да се развива. Обратно – *Садистите* пускат родителите да гледат тренировките , по амерички стандарт и гледат да има обратна връзка за да контролират нещата , включително и от към преумора.   

 Преуморяват ли *Садистите* плувчетата? В редки слчаи -да. Но , това почти винаги е осъзната преумора , ПРИЕТА от малките състезатели и родителите им. Просто тия плувци при рекордите в повечето случаи са от породата СЕБЕОТДАДЕНИ и са максимално амбицирани в което няма нищо лошо. Наистина около тях гравитират малко по-слабите плувци и може би при тях се получава това явление на претоварването, но убедено твърдя , че те са не повече от 7-8 деца , локализирани само във Варна и много рядко в някой друг източен град.

  Трябва ли да горим юргана заради 7-8 бълхи ? Не разбира се. Просто трябва – триумвирата на *Олимп* да свърши малко работа , да открие претоварените и да поговори с тренерите и родителите. Просто като целувка , не е нужно заради 0.3-0,4% от картотекираните състезатели да се правят безумни и необмислени крайни реформи. Отделно , преглеждайки цифрите на детските резултати , то те показват , че не са чак толкова високи на Европейско , особено на световно ниво. На балканско – да , но сравнени с наистина претоварените китайчета и япончета , ние изглеждаме като спрели. Високо място в Европейските класации , не значи обезателно претоварване. С това съм сигурен , че ще се съгласи и уважаемия Р.Атанасов , като е най-навътре с цифрите. Прибавяме и факта ,че някои от върховите постижения се държат от деца трениращи извън Бг. (момиченцето-Антонов и Миладинов- момчето от Германия) , които не са плод на нашата система , а са част обучението в белите страни.

 Сега ще разгледаме , въпросът – КОЙ раздуха този измислен , малък и локален проблем ? Веднага ви отговарям- ТРИУМВИРАТЪТ на *Олимп*. Нашите ръководители , в опита си да изместят темата от горещите въпроси за третия мандат оспорен в съда и 100-те бона наливани без конкурс на х-л Диана си измислят несъществуващи проблеми , борят се с тях , променят наредби и зачеркват рекорди.  Искам да им кажа , че *куршумите са изстреляни* , по първия въпрос ще се произнесе съда , а по втория – съответните държавни институции които съм сезирал. Няма как измислени и несъществуващи проблеми да променят пътят на събитията. Или аз ще ви се извинявам за недоверието проявено към вас или , ако се открият нарушения и злоупотреби с обществени средства ще си окаляте имената за цял живот.

 Втора причина за атаката срещу детското плуване – икономията и пренасочването на средства. Три възрасти с 5 ДЛОП по минимум 6000 лв. всяко = 30 000 лв. Спестени и пренасочени! Прибавяме и факта , че тези пари са част от мега точката от договора с ММС от 200 и кусур хиляди лева , които са общо оваляни неразбираемо и безконтролно с други пера от бюджета , включително на наеми на хотели и изхранвания. Напълно е възможно вземащите решенията да имат по-важни неща които да издържат и да са сметнали , че примерно немането на хотел и изхранването на някакви състезатели пребиваващи в София е по-важно от цялото детското плуване.

 Има и друга гледна точка , която буди размисъл. В уставът на БФПС пише , горе-долу: * Федерацията е длъжна да развива , администрира , подържа – националните първенства и националните рекорди* , пък в нашия случай имаме закриване и отказ от администриране на първенства и рекорди!? На практика БФПС се кани да направи точно обратното на това което повелява устава. Отделно от това много от златните медалисти и не само , при децата през годината кандидатстват и се молят за финансиране на различни неправителствени организации , общини и министерства , точно на базата на медалите от ДЛОП-ва , рекорди и постижения. Премахването им , на практика ще отреже възможноста на малките шампиони в плуването да кандидатстват за средства и ще ги постави в неравностойно положение в сравнение с лекоатлети , гимнастички и примерно джудисти.  

 Защо тогава се отказват юношите ? По-горе доказахме , че такова животно – претоварване е рядко , локално и разрешимо с конвенционални средства. Кое тогава кара 15-17 годишните да избират всичко друго , но не и плуването ?! Веднага Ви казвам моето виждане – ЛИПСАТА на ПОДКРЕПА от страна на БФПС към юношите и девойките! Вече за трети път им казвам , че до успелите юноши и девойки НЕ ДОСТИГАТ НИКАКВИ СРЕДСТВА ! А, ако достигат , те са за 1-2% от тях , малко , недостатъчно , ненавреме и избирателно. Както за такива като мене има сопа е хубаво за успелите да има морков. Моркова обаче липсва! Това е реалната и категорична причина младите да се отказват, а не измисленото претоварване. Те просто не виждат светлина в тунела.

 Какво е хубаво да се създае – * Наградна система* ! Тя ще глътне към малко над 200 хил. лв. ВСИЧКИ медалисти да се премират със 100-70-50лв. на всички първенства при юноши-младша , старша и мъже/жени , и зиме и лете. Да се заплащат – националните рекорди във всички възрасти , да се премират постиженията КМС и МС , да се въведат стипендии за плувец номер 1 от 800лв. месечно до плувец номер 12 или дори до 15-ти с по-скромните 100 или 150 лв. месчно , да се заплаща на клубовете всяка спечелена , чисто плувна точка по 2лв. със средства на федерацията. И т.н. и т.н. Тогава съм сигурен че каручката ще се раздвижи и ще се спре това обезкървяване на плувците в горните възрасти.

 Ако си представим българското плуване , като трикрако столче , където големите са едното краче , младежи и юноши второто и децата третото краче , то при нас най-якото краче току що умря ! След ерата Рангелова жени над 18г. на високо ниво просто вече НЯМА ! Останаха 1 или 2 които или са още непораснали или и те са към финалната права и то на средно балканско ниво. При мъжете , ако изключим 2-та брусисти картинката ще изглежда по абсолютно същия начин. Остава зорлем да си изрежем единственото здраво краче на столчето – детското плуване и със сигурност ще целунем пода! Ниакви герои в мирно време , като младежо-юношите Иванов , Петкова , Божилов и Епитропов няма да спасят положението щото няма да идва никой след тях , както и вече няма никой пред тях , ще се разхождат из турнирите като редки животни от екзотични държави.

 В заключение призовавам триумвирата на *Олимп* да не прави глупости с мултиплициращ негативен ефект , а да слезе долу на терена при малките деца и юношите да реши набързо локалния и малък проблем с малкото претоварени деца и да се съсредоточи основно в подкрепата си за младите състезатели и шампиони чрез справедливото им пдпомагане с ЯСНИ ПРАВИЛА и регламенти. Да се напъне малко и да намери генерален спонсор и рекламодател , който да задвижи и да финансира *Наградната система* , която ше стимулира състезтели , клубове и треньори , и току виж се появило след 3-4 години наново третото краче на умрялото мъжко и женско плуване.

  Изказвам лично мнение и не ангажирам никого с него !!!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: