ПОТИСНАТИЯТ ГЛАС!-свободен коментар на ВАЛЬО БАЛКАНСКИ


images-4ПОТИСНАТИЯТ ГЛАС!

Вальо Балкански

     Най- после се даде думата и за нещо различно от ширещите се слухове за промени. На глас несъгласен с методите и средствата на ръководство на българското плуване, да се изяви свободно. Но какви промени, промени на един документ, на една книжка с твърди листя, които не стават да се ползва и във WС.

  Какъв е този дзвер наредба за провеждане на …. Тя ли ще реши проблема? Тя ли е основния документ. НЕ, НЕ, НЕ и НЕ.

Та какво е наредбата за която се слухти толкова много: Документ, който регламентира спортно – състезателната на дейност на БФПС. И какво има в него- възрасти, дисциплини, първенства, рекорди, точкуване, глоби и други такива само за провеждането на състезанията. Но какво си мислим всички, ТОЗИ ДОКУМЕНТ ще реши проблемите на българското плуване. Не няма да ги реши, той ще въведе новости в администрирането на спортно – състезателната дейност. А дълбокия проблем за нивото ще се реши, КАТО СЕ СМЕНИ, ПРЕФОРМАТИРА ИЛИ ИЗХВЪРЛИ ЧИПА.

Така, това е какво е тази прословута наредба. А сега дали ще е легитимна? Ами кажете де. Първо един от членовете на техническия комитет се изхвърли: „Приехме ги на комисия, значи важат.“ Как ще важат, като се утвърждават от Управителния съвет. Тоест в момента казващият, че „Най-добрите състезатели са при най-добрия треньор“, нещо не е наясно с начина на приемане. Те предлагат, но УС приема. Друго, доколко е легитимен този технически комитет, както и комитетите по другите видове спорт. Ами … тече дело дали са легитимни и всички изхвърляния за каквото и да било да не останат напразно. Тоест във въздуха стоят и Председателя на УС, УС, Секретаря и техническите комитети. И сега ако приемат нещо и съда каже, че са нелигитимни. Всичко се връща постарому.

Другия проблем е как се работи по нея, чули недочули, приели в техническите комитети. ОБЕЩАНИЯТА ЩЕ БЪДЕМ ОТКРИТИ И КОРЕКТНИ СЕ ЗАБРАВИХА НА ДРУГИЯ ДЕН СЛЕД ОБЩОТО СЪБРАНИЕ. ЗАПОЧНА СЕ ОТМЪЩАВАНЕТО НА ТЕЗИ КОИТО НЕ СА С НАС!

Каква откритост, по – скоро неподготвеност. Идват ми на срещата и казват, предлагайте. Какво да Ви се предложи. Вие работите. Имате нещо и казвате „ИСКАМЕ ДА ВЪВЕДЕМ ТОВА, ТОВА И ТОВА. ДАЙТЕ МНЕНИЯ УДАЧНО ЛИ Е, ПОЛОЖИТЕЛНИ СТРАНИ И ОТРИЦАТЕЛНИ СТРАНИ“. Ами седят и ехидно се подсмихват. Ние си знаем, повече сме от тях, ей сега ще ни мине номера. И всички в неведение. Редовния номер получихме предложения и ги оглеждаме. Ами ЕЙ, правите среща и изпращате материали да се видят и подготвят участниците. Да се обсъждат, АМА НЕ!

И какво си мислят тези комитети, те са най- най- , и не се съветват и не искат да чуят никой. Ами вие сте там не да правите наредба администрираща спортната дейност, а и да промените какво не Ви харесва в методиката на обучение, методиката на начална спортна подготовка и методиката на спортната тренировка в българското плуване. А не да се пъчите с какви състезания ще са удачни, какви рекорди от „Селски турнирчета“ да не признавате. Дали да има рекорди или не при подрастващи. Изказват се всички. Какво говорите, изследвания, показатели, не е добре да има рекорди и постижения. Ами хора ПЛУВАНЕТО Е СПОРТ, ИЗМЕРИМ СПОРТ В МИНУТИ, СЕКУНДИ И СТОТНИ. Да не е художествена гимнастика или синхронно плуване, съдиите да дават оценки. Този спорт не е субективен от съдийско естество. Този спорт има точни показатели за краен резултат- ИЗМЕРИМИ ПОКАЗАТЕЛИ. Ами дайте да правим състезание по плуване и съдиите да казват кой е пръв, кой е последен. Аз лично бих Ви скъсал на всички дипломите там. Като има ПОСТИЖЕНИЯ, ИМА И НАЙ-ДОБРИ ПОСТИЖЕНИЯ!

Винаги съм твърдял, проблема е МЕТОДИКАТА НА ОБУЧЕНИЕ И НА НАЧАЛНАТА СПОРТНА ПОДГОТОВКА. Ама кой да чуе. Там е зародиша на слабите резултати. Некадърно научени деца да плуват. После неправилно навлизане в спортната тренировка. Ама не Ви пука,  не Ви е еня. Така, че не си мислете, че като имате някакви състезатели при мъже и жени, айде и на старша, ВИЕ знаете какво да правите. И ако Ви дойде някой състезател и няма резултат се оправдавате как е научен. Но жалкото е, че неможете да разбиете изградения навик и да създадете нов. И старите и новите май не са наясно защо са там.

Как е имало преди резултати и от къде идва до 12-13 годишни да няма рекорди. Ами в момента всичко в нашия спорт се прави на принципите „ЕДНО ПТИЧЕ МИ КАЗА“ и  „АМА ПРЕДИ БЕШЕ ТАКА.“ Ами да, тоя казал и оня казал. А защо преди време имаше стойностни деца по спортните училища, а сега няма. Защото влизат в спортно училище и започват да се учат да плуват. Ами отговорете си. За някаква пирамида Ви се писа. Ама „ЕДНО ПТИЧЕ МИ КАЗА“. Всичко Ви е казвано на лекциите и упражненията, ама учили недоучили. Та така, преди в спортните училища идваха деца минали през спортни школи и обучение по плуване минимум 3-4 години. Владеещи на добро ниво четирите стила, участвали на множество вътрешни, междушколски и републикански първенства. Със солидна основа и със стабилна и ПРАВИЛНА техника. А сега какво е, молят се да дойдат в спортното и почват да ги учат да плуват. Тоест, и в спортно и без спортно, АКО ЕДНО ДЕТЕ НЕ Е НАУЧЕНО ДА ПЛУВА ПРАВИЛНО, НЯМА ДА ИМА РЕЗУЛТАТ В СПОРТА ПЛУВАНЕ.

Айде главния мениджър да не ми говори, че входната е подпомогнала треньорите. Ами по-добре да каже, дали е имал участници, покривали норматива на други стилове. Защото не са научени на кроул. Така, че не входната, не забраната на рекорди от „Селски турнири “ са проблема. Проблема е КАЧЕСТВОТО НА ОБУЧЕНИЕТО ПО ПЛУВАНЕ В БЪЛГАРИЯ. Писали сме много- Кой и как го води, кой и как събира таксите. Но кой да промени всичко. Няма да сте Вие, но ако сте спирам и млъквам.

Така, че промяната на документ регламентиращ спортно – състезателната дейност няма да реши проблема с нивото на българското плуване,

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: