В ЪГЪЛЪТ НА КРЪГА ,С ЛИЦЕ КЪМ СТЕНАТА-коментар на АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ


konkeew_1В ЪГЪЛЪТ НА КРЪГА,С ЛИЦЕ КЪМ СТЕНАТА!-коментар на АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ

          Запомящата се плувна програма в рамките на 31 олимпийски игри проведени в Рио Де Жанейро завърши.Ще помним олимпиадата в Рио понеже показа,че няма обстоятелства които да разколебаят любителите на плувните спортове от всички възрасти да се будят по-първи петли  щом става въпрос за любимия спорт.Така ,че ако басейните са отворени още в 4 ще има и плуващи.

Запомящо е и класирането в дисциплината 100м бътерфлай мъже където победата  на Джоузеф Скулинг не беше чак толкова изненадваща. Още на квалификацийте в САЩ започна да се говори за Джоузеф. В Рио всички плувания в дисциплината бяха спечелени от състезаващия се за лъвовия град Скулинг.3 wtori mesta

Преди олимпиадата споделих ,че  39,6 метровата статуя на Cristo Redentor от хълма Корковадо дава крила на добре подготвените.В дисциплината 100м бътерфлай обаче бе определено ,че трима заслужават сребърния медал което се случва за първи път и е още едно свидетелство за нивото на конкуренцията в плуването.100 delfin

Пред погледа на Cristo Redentor или с неговата благословия се случи още едно чудо. За първи път имаме олимпийска шампионка с тъмен цвят на кожата и то на 100м свободен стил Симон Мануел.simone manuel

Разперил ръце от хълма Cristo Redentor предпочете Антъни Ървин за шампион на 50 метра с 21.40 .kristoantyni arvin

Този път обаче той бе сам на върха за разлика от Сидни 2000 където преди 16 години върха бе поделен с Гари Хал и 21.98

Трябва да не забравяме и 4-те златни и 1 сребърен медал за Кати Ледецки което я направи най-титулованата плувкиня на игрите.katy ledecy medal

И разбира се този за когото всички говорят – Майкъл Фелпс /КЛИКНЕТЕ ВЪРХУ ТАБЛИЦИТЕ И ГРАФИКИТЕ  И ОЩЕ ВЕДНЪЖ ВЪРХУ НОВИЯ ПРОЗОРЕЦ ЗА ЕДЪР ПЛАН/medalisti

mf 100 butmf 200 bytmf 200 sa4mf 400 sa4felps via spitz
Да, всички говорят за Майкъл Фелпс но кой осъзнава колко спечелени битки има Човека до него на снимката. Колко от българските треньори са готови и подготвени да минат през тези битки и да ги спечелят.b bauman 2 (1)

Изглежда в БНТ обаче не са били впечатлени от пипълметрията и затова отрязаха повторението на последния ден и даваха как „ритат мач“. Голямо разочарование понеже пропуснахме толкова интересния коментар. Таман бяхме свикнали с “Уау..у..у“ на езика на Ботев. Как можаха да ни причинят това след като коментаторката им има претенцията че владее цялата пъстрота на езика на безсмъртния поет. Коментарите на Никола Ексеров или Вера Маринова са далеч ,далеч от тези които слушахме почти цяла седмица. Какъв изказ ,каква дълбочина на познанията  и „убийствена  адекватност“ на картина и коментар. Това „ втора по младост‘ ,  това откъсване с две дължини в маратона……………., Гърка или Гръка, са все плод на коментар от доайена на БНТ който гледаше  новачката Тереза Маринова с една лека насмешлива усмивчица при първото предаване от Рио. Въпреки ,че не се срамува от нищо, персоната нон грата в Русе Матакиева беше чела много и за това бе добре подготвена но аудиторията познаваше също много добре материята.Очевадното неуважително отношение към участниците с по-слаби постижения е доста коварно понеже сме много близко до миманса.Всеки един който е на олимпийски игри заслужава уважение. Толкова много информация, понякога повтаряна, направо блокираше възприемането и от страна на любознателния зрител, а брилятния  изказ с добавка замазването на думите и имената направо създаде усещането ,че ФИНА е пуснала повече от 900 състезателя .Умалителните имена Краси ,Пепи не правят един коментар по-добър. Младия варненец Александър Николов въпреки своя малък опит в отразяването на състезания след като преодоля смущението от това ,че на щатния коментатор му  плащат ,много бързо влезе в стандарта за коментатор. С добър тембър и спокойствие с усет за това кое е интересно за вече знаещата публика (информирана публика, чела това което направо бълваше Матакиева) подкрепено с правилно произнасяне на имената, подаде много навременна и специфична информация.Така ,че конкурентните на БНТ телевизии могат спокойно да разчитат на Николов като стойностен коментатор.

Коя бе „твърдата маса“зрители които стават в 4 или гледа повторението в 13:30. Основно плуващи деца и младежи и техните родители ,фенове на водните спортове. Като сложим и това , че конкурент предлагаше също програма от плуването при това с коментар на носителя на наградата“Златната секира”2002- Асен Спиридонов. Така аудиторията на тази надпревара за БНТ се редуцира и съвсем спокойно можем да предположим че е четири цифрено число. В тези бакалски сметки не включваме външни за плуването хора понеже те са много-малко съдейки от присъствието им на републиканските първенства. Това е благодарение и на изключително успешната медийна политика на федерацията която много работи за популяризирането на спортовете.   

В миманса сме но няма да вземем мерки за да го променим. Това можем с чиста съвест да кажем на Иван Цанов. И още нещо .Той също има какпчица заслуга това да е така както и цялата групичка около ПБПС заедно с асоциацията. 

Преди олимпиадата в графика показахме развитието на българското плуване в дисциплината 100м св. стил. Добре ,че е този млад човек Александър Николов и неговия треньор за да отчетем развитие. Да, но те обявиха ,че всичко това е благодарение само на техните усилия.

Пътят е само един , нито седем, нито осем а само ЕДИН.

Късно е вече да подскачате и да биете разни камбани. На отминалото отчетно изборно събрание бяха разпространени определени номинации които имаха за цел да получат определена подкрепа. В резултат на което ръководството на БФПС не е научило нищо ново и нищо старо не е забравило. Така в ръководството ще диктуват хора чиято управленска кариера  бе дърпана от статуквото.

 Когато е избирано ново ръководство което би трябвало да даде надежда и тласък. То трябва да разбира ,че може да е плод на определени интереси ,интриги и комбинации на лобитата но то за съжаление трябва да мине през откъсване от тези зависимости.Само чрез упоритост, постоянство и твърдост можем да следваме посоката на избрания път за развитие. Когато си наясно ,че на практика си в безизходица но имаш единствен и то много- труден път  ти трябва да вървиш по него а не да правиш средно аритметично от лобита. Стриктното спазване на устава е твоя шанс да се  хванеш за нещо здраво което може да ти даде живот и да ти помогне да се изправиш. Ако ръководството на БФПС не  иска това да бъде реализирано никой неможе да го задължи но тогава оставаме да копаем дъното. Ако го нямаше „А“ норматива на Нина Рангелова, която тренира в Америка и връзката с федерацията е само финансирането, твърде вероятно бе поради кашата в ФИНА да пропуснат да ни включат в списъка дори на поканените държави(универсални квоти).Държавите от Африка (Бенин,Буркина Фасо,Централна Африканска Република,Конго ,Габон,Гана ,Гвинея ,Нигерия, Руанда,Сиера Леоне,Того, Бряг на Слоновата кост), нашите съседи  (Черна Гора , Косово, Македония), островните държави от Тихоокеанския и Карибския басеин (Коморски острови,Малави,Малдиви, Микронзия, Сейшели, Фуджи. Хаити,Сейнт Лучия,Сент Винсент и Гренадирес,Доминиканска Република, Антигуа и Барбуда,Каймански осстрови, Вирджински острови.Бермуда, Гренада, Британски Вирджински острови,Гвиана) също са представени с един мъж и една жена като нас. Нали разбирате къде сме? България обаче има олимпийска титла което още повече засилва усещането ,че сме паднали на дъното.

Тази група която управлява федерацията я управлява по начин който не е бил познат по времето когато имаме призови класирания на олимпиади и европейски първенства. Винаги е имало една преса на управляващите срещу опозицията но и пространство където опозицията може да съществува нормално. Сега тук има една тотална преса. Всяка единица която е индентифицирана като нещо различно от „нашите“ бива смазвана до изчезване . Всяка позиция от комисии до УС е свързана с намеса на управляващите и крута преса. Там се заплашват за позиции със орязване на финансиране и най-вече с промяна на отношението което е в основата на преминаването на българските състезатели плуващи з други държави. Примери да искаш.

Такова нещо не е имало и хората се чувстват изключително притеснени да се афишират . Както се вижда няма група около нас . Хората предпочитат да псуват по кюшетата отколкото да излязат с лицата си . Те също имат своите основания и казват – Аз съм отговорен за моето семейство,за децата си за издръжката си. Аз немога да си позволя тази свобода.

Забравете за най-доброто от 80-те години вече сме в друг век и при други условия. Относно мениджърският гений да не забравяме ,че когато има пари е много трудно да не си априори умен.

Така ,че пътя минава през първа точка- базата. Твърди се ,че когато има база резултатите ще дойдат от 7 до 10 години след началото на функционирането и . Естествено база не в Гулийка с 50 къщи . Не е само покрития плувен басейн  Спартак който може да работи целогодишно у нас благодарение на ММС както твърди г-н Петър Стойчев. Има олимпийска шампионка – уважаемата г-жа Таня Богомилова, има БФПС , има ММС  и в последните години имаме г-н Петър Стойчев. Тези три единици за съжаление проспаха последните два олимпийски цикъла или може би чакаха „да им се даде“ както твърдят в списанието на водните спортове. Въпреки това не е късно да започнат да мислят заедно с общинските власти в градовете как да вземат пари за възстановяване на базите от европейските програми така както го направиха Гърци и Румънци преди да е заминал последния влак. Но не само за софийския Спартак . Има още няколко басейна които тънат в забрава а хляб в тях има и необходимите капиаловложения не са много.При строеж на един Басейн най- сериозната работа е свързана с изграждане на неговото корито. Добре е да видим какво е изградила за нас държавата когато бе ръководена от Т. Живков и с определено обновяване да го реновираме. Ако любимата ви фирма „Акватек“ която рекламирате във всяко списание ви говори за космически цифри се обърнете към руските специалисти които направиха от трите „К„ райски градини. Камчия, Кранево, Каварна.

Най-добрия покрит 50м басейн построяван у нас се намира във Варна и това не е в к-с „Приморски“ . Докато плувните ръководители спяха или чакаха нещо „да се даде“ обекта бе оценен като стратегическо капиталовложение и приватизиран от холдинг „ _ _ _“. Съществува обаче и прецедент който показа как холдинга може да бъде и изпреварен но това е друга тема. Вместо да го развием този басейн до комплекс с допълнителен басейн за загрявка той е поел пътя към небитието. И каква ирония на съдбата, репортерка от телевизия на холдинга пита г-н Петър Стойчев –„В плуването очаквате ли да вземем някой медал. Тук правилния въпрос може би е дали представителите на Африка като Ерик Мусамбани (Екваториална Гвинея)  ,който едва не се удави в Сидни през 2000 година понеже никога преди олимпиадата не е виждал 50м басейн, ще започнат да ни изпреварват в плуването още в Токио 2020. Това е особенно актуално понеже вече имаме първата чернокожа олимпийска шампионка и то на 100м свободен стил . Това е страшен стимул не само за Африканските плувци а и за плувците с тъмен цвят на кожата. Ако имате представа за темповета на развитие на страни от Африка и плуването на африканския континент отговора който ще потвърди олимпиадата в Токио 2020 няма никак да ви хареса. Плачейки сега ,че средните сили в плуването са ощетени в бъдеще може да сме на опашката и дори няма да има възможност да участваме като поканени.

Но за да стане нещо се иска чутовна битка. Битка с ламите от общините в София, Пловдив,Бургас, Варна, Стара Загора ,Пазарджик, Смолян,Велинград ,Сандански,Плевен, Баня Карловско, Велико Търново , Русе Силистра и други.Говорим за битка а не „да се даде“. Ако няма битка съдбата на българското плуване ще е като тази на най-добрия 50 метров закрит басейн изграден по времето на социализЪма – разруха ,забрава,присвояване за да „ритаме мач“. Сега ще ви е още по трудно когато в градовете вече всичко е „усвоено-присвоено“.За последните два олимпийски цикъла проспахте милиони поради липсата на виждане за хоризонта на развитие. Учудващо е как може селата в Гръцко и Румънско да успеят да изградят плувна база с евросредства.

Да не говорим за информацията от пост на г-н Санчо Велков –„ от миналата година има постановление на МС на Унгария всеки окръжен център да има закрит 50 м покрит , в басейн и задължителни 2 часа – плуване от 1-8 клас, да не говорим за някои изключения където бяхме преди 2 седмици – ходмезьовашархей – 50 000 жигели – 3 закрити 50 м. басейна, 3 закрити 33 м. басейна, 4 закрити 25 м. басейна и над 10 открити – общо 18 басейна объркахме се докато стигнем до нашия и ги видяхме с очите си и и играхме с унгарците, за съжаление ни спукаха – целия комплекс гъмжи от деца и дърти от сутринт до вечер – всичко е построено последните 3 години по европ проекти, при тази конкуренция в унгария – този град имат само един човек в нац.отбор до 14 год.“

Нека да не мечтаем за 3 басейна на 50 хил. жители, един стига. Въпроса е как те успяха да ги построят с европейски средства а ние работейки толкова много- неуспяхме. Може би са по-глупави и строят басейни които после немогат да издържат. Тайната е ,че хората калкулират печалба но за разлика от тях ние неможем да я видим понеже гоним винаги бързия „келепир“.

И още нещо което да допълни картината , че днес  ние имаме възможността да видим това което ще се наложи да правим след 20 години    http://stroi.mos.ru/press_releases/7-sportivnykh-obiektov-s-bassieinami-poiaviatsia-v-moskvie-s-2016-po-2018-ghody

Да именно чутовна битка затова сте олимпийски шампион, носител на световни купи и федерация. Кой друг има тази сила да се бори с тези лами както се говори в народните приказки. Да но трябва да отидете на разговорите така както го правят тук ,защото народа казва „по  дрехите посрещат а  по ума изпращат“ potec-(25)

Ние тук сме недоволни понеже осъзнаваме колко много работа е необходима но по някакви причини тя се трупа та дори ни е затрупала вече. Ясно е ,че ще вземете парите но  усърдието и ефективността не са тези които да доведът до положителна тенденция в развитието. При това състояние на плуването е ясна необходимостта да се извърши много повече работа от тази за която се получава възнаграждението.Това беше ясно още преди изборното събрание. На избраните честито. Пари няма, действайте.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: