НА ЗАНИК СЛЪНЦЕ СЕНКИТЕ СЕ УДЪЛЖАВАТ-коментар на АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ


konkeew_1НА ЗАНИК СЛЪНЦЕ СЕНКИТЕ СЕ УДЪЛЖАВАТ-Алексндър Конкеев

          Събранието мина, страстите се уталожват макар и изкуствено поддържани от различни  медии. Медии ,които може би очакваха друг резултат ,като се има в предвид кои са им босовете.Резултатът за нас е напълно логичен въпреки минималния превес в гласовете.Можехме да го кажем и преди избора! Но  така нямаше да спазим рамките на честната битка. В продължение на повече от три години  се посочват слабите места на ръководството и насрещните атаки не бяха новост за него . Реално погледнато то беше предупредено за повечето критики.И най-вече като изключим обидите които обикновенно му спестявахме.

Интересното е обаче, фокусирани върху избора и увлечени от медийте никой не споменава за отчета за изминалия период .Отчет който както ми се струва е много по-важен за развитието на спорта от това кой е спечелил изборите.

Забравено е да се посочат някой положителни страни в българското плуване в мандата на новото старо ръководство :

  • Новозакупения програмен продукт за осигуряване на резултатите на живо по време на състезание е много добра придобивка и значително облекчава процесите по отчитане и съхраняване на резултатите .

  • Наблюдава се възраждане на няколко стари плувни центъра – Добрич, Сливен, Плевен.

  • Велико Търново се очертава като сериозен плувен център благодарение на своите участници на Мултинейшъна и Балканиадата във Волос.

  • Наблюдава се активизиране в Русе и Враца

След приключване на събранието може да погледнем и към негативните явления .

Една журналистка се интересуваше за най –важната промяна в плуването а ние от БФПС я смотаха с приказки за правилници и наредби.Не всичко е метър хронометър в тази федерация. Пропуска се синхронното и скоковете във вода. Много са негативните коментари след медийните изяви на „ген. сека“ понеже съотношението беше почти 50 на 50.

Ще ви обърна внимание на една много  бързо разрастваща се негативна практика стартирала от клуб приет във федерацията след сериозен „компромис“. В стремежа си бързо да израстне и да покаже колко са по, по-най господата от въпросния клуб водят изключително рафинирана агитация за преминаване на състезатели към тях.Който напусне му замерят прозорците с яйца. Други клубове са заложили на технологиите и чрез съобщения привличат членове предлагайки очила и бански. Това е новата чума в родното плуване отприщена главно от стремежа на някой да се покажат колко са можещи и знаещи в плуването.И стана тя, луди водят слепи.Непонятно е обаче защо едни уважавани треньори, на изток от Карнобат, които имат нетърпимост към необразованите в професията са в коалиция с такива хора в родното плуване. Подложен на профанизиращия натиск на неподготвените треньори които изместват подготвените, съвременния треньор по плуване изпитва определени трудности.Трудностите да убеди родителите ,че академичната подготовка има значително по-добри страни и гарантира правилно развитие  на състезателите в различните възрастови групи. Ген .секът на БФПС ,желае или не, ще трябва да се включи в този процес и да съдейства на ММС  да отсее тези които гледат на децата „като на 50 лева“ .Може би като част от задълженията на една федерация за „популяризиране на морално – етичните основи и хуманните принципи на спорта“. Вероятно е време за сериозна промяна в началното обучение и особенно да се засили работата по другата функция на федерацията.Тя е  правото да контролира развитието и  практикуването на спорта. Защото ако останат само обучителите смятащи децата за ходещи  левове  още преди да изтече новия мандат плуване вече няма и да  има. 

Много неща казва и мнението;

„Вие да не си мислите, че ако бяха избрали Петър Стойчев всичко щеше да е цветя и рози ?! Първо да вземе да си оправи басейна“ СпартакШ, който е под негово попечителство. И  е срамота да взима 12лв за вход и да липсват каквито и да са елементарни условия за спорт. А и  съоръжението да е пред разруха… Бях на ‘Мултинейшънс’ – беше ме срам че съм българин. Басейнът изобщо не го източиха/изчистиха преди това – топки косми и мръсотии по дъното колкото щеш + тонове хлор. Мрачна и мизерна обстановка, неприсъща за състезание от такъв ранг… не знам дали пак биха дошли чужденците за друго състезание … Всеки си гледа личния интерес – това е истината. Никой не го интересува плуването. Кокалът е важен !“

Г-н Стойчев вече е в управителния съвет и това за басейна Спартак не е допустимо. Редно е това съоръжение скоро да отговаря на по-висок стандарт. Периодичното оповестяване какви малки победи са извоювани за развитието на любимия  спорт е наложително за да няма после“ те така и така“…… въпреки постигнатите договорености.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: