ЗАПОЧНА СЕ-коментар на Румен Атанасов заедно с мнението на Александър Конкеев


d180d183d0bcd0b5d0bd-d0b0d182d0b0d0bdd0b0d181d0bed0b21(1)Започна Олимпийската Сага 2016.Нека си кажем истината.Норматив Б въобще не осигурява участие в Рио.Дори хич!Засега Нина Рангелова е единствената ни представителка и най-вероятно към нея ще се присъединят Никола Димитров/400 м.съчетано/,Антъни Иванов/200 м.делфин/ и Венцислав Айдарски/1500 м/.На турнира в Остин в началото този месец участва и Стефан Попов който учи и живее в Америка.В наши води силно се завърна след принудителна пауза перлата Калина Николаева която спечели убедително „Денят на дългото плуване“.След два месеца в София ще се проведе най-престижното от 3о години насам състезание Multination за младежи 1998-1999 г.и девойки 1999-2000 г.Ще участват 12 държави като няма да ги има фаворитите от Бразилия.Най-престижно изглеждат Украина,Полша и явлението Австрия.Очаквам с голям интерес какви ще ги надроби ОЛИМП и какво ще предложи на гостуващите отбори и публиката като информационен бюлетин.Отново им предлагам помощта си!Тук отново повдигаме въпроса за талантите на България който е стара болка наkonkeew_1 Александър Конкеев.ЕТО И ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО МУ ЗА САЙТА.

Поглеждайки  към фактите от отминали години, не се установява особена разлика. Все тая неспособност на системата да подпомогне в нужния момент даден състезател и никой не е успял да я направи достатъчно гъвкава, за да се избегнат станалите вече стандартни ситуации. Например, случаят със средствата за лагера на Хаваи с плувци от САЩ или с младежа, скромно представен от наш велинградски треньор, който тогава си е тръгнал меко казано разочарован, а сега като състезател на наша съседка/бел.ред.Кристиян Голомеев/предизвиква възторг у феновете на плуването у нас и поражда въпроса защо не се състезава за България.Та нали покойния мубаща му все още държи родния рекорд на 100м св стил. И за трудното решение от миналата година да станеш туркиня/бел.ред Ekaterina Avramova/е тежко да се говори. А отказалият се талант/бел.ред-Джорджия Кадоглу/ с огромен потенциал за участие и призови класирания   на предстоящата олимпиада, въпреки категоричните изявления по медии и телевизия, че ще успее да го реализира  на олимпийския  форум през 2016 и няма да се откаже да преследва мечтата си.Трудно е да се каже дали тук не става въпрос за негативните последици от неправилно въздействие и водене на талантлив спортист, собствено решение или други стойностни причини.Защото информацията за съответното лице, досега бликаща като пълноводен ручей от всички медии, изведнъж пресъхна и изчезна като бленуван сън.

Румен Атанасов Така и не стана напълно ясно защо уникалната звезда Джорджи внезапно прекрати състезателна дейност и спря дори по време на зимния шампионат на България 2015.Това даде храна на различни слухове в ущърб на Джо.Необходимо беше да се направи пресконференция от нейните треньори и ръководители и да се обясни ЗАЩО?Защо беше загубен най-големия български талант раждан в последното десетилетие.Впрочем още не е късно.Сайтът ни може да публикува всяко едно мнение на г-жа Гергана Василева която готви друга фантастична звездичка малката Василики Кадоглу.“Императрицата Вася“налага драстична доминация в съчетаното плуване и в дългите дистанции в останалите стилове и вече е лидерка на 400 м.съчетано в България за миналата година.Вася е също е по прицела на завистниците и дано детето устиска на канонадата от зложелатели.От наша страна Вася има пълната ни подкрепа.

АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ Всички тези таланти малко или много са жертва на системата. Да, същата тази система, която неглижира малките, но дава бонуси на големите, нелогично застава срещу изявените, а всяка мисъл за промяна и подобрение се посреща по начин, който записът от събранието достатъчно образно разкрива.

След като осигурихме специализирана литература с уроците на Дейвид Сало за трима треньори имахме идея да подпомогнем финансово Нина Рангелова.Тя ни изпревари с намирането на личен спонсор.И да пренасочим вниманието си към младите.И отново г-н Конкеев.

Спокойно можем да кажем, че българското плуване е живо и конкурентноспособно  най вече при децата,делфинчетата и рибките, където няколко деца намират място сред първите 20 в света в SWIMMING WORLD AGE GROUP SWIMMING RANKING 2015 с впечатляващи постижения. Да си наравно с представители на страни от ранга на Америка, където плуващите деца са около 2 милиона, или Китай в който броят им трудно се осъзнава, или япончета, обучаващи се в най–оптимизираната система, е показател за качествата на нашите таланти. Но постепенното изоставане при  Младшата и отказване след Старша говори за нещо нередно в системата. И каква стана тя: малки хора – високи постижения, малко точки и малко пари за финансиране; големи хора – по-ниски постижения, много точки и пари. Но как това развива плуването у нас? И това недомислица на Федерацията. За авторитета и престижа по-добре да не питаме, че времената, с които се взимат точки, карат някои клубове да излъчват  светлина с мъждукащи отблясъци.Да, но за да направиш това, трябва да отчетеш какво и как си постигнал за изтеклия период.Дори не може да кажеш,че си поставил например, правилно целта пред първия българин слязъл под 49 сек на 100м св.ст на 25 м басейн, когато той обявява, че постижението е плод на усилията състезател и треньори то без външна помощ. Състезател, треньор … и благословията на Господ, получена с изваждането на кръста. Както не можеш да кажеш и че влизането на финал на световно и покриване на норматив „А“ е следствие от правилно свършена работа, фиксирана и набелязана в годишния план, когато това си е лична заслуга на състезателката и нейния задокеански треньор (колкото и да го награждават у нас), и то само на две аминокиселини и без масажист.

РУМЕН АТАНАСОВ Впечатляващо е мощното присъствие на нашите деца сред най-добрите.Йосиф Миладинов пое по трудния път на емиграцията и засега е силно разпознаваем в Немско.Другите ни таланти Вася Кадоглу,Кали Николаева,Дени Нанков,Еми Еленков,Вальо Чайков,Любчо Тушев,Калоян Левтеров и др.са сред световнияа елит.И неочаквано при юношите младша и старша пусто-та празно.Какво се случва?И най-вече защо ОЛИМП не намира толкова години правилния главен треньор,защо не осигурява семинари с водещи треньори/хайде не от САЩ,но поне от Унгария или дори Сърбия/,защо треньорския семинар в Дубай през 2013 г.не допринесе нищо от присъстващите лица.Защо недоверието към всяко едно върхово постижение е съпроводено от „фактори“ с многозначителното“Абе,един/една/видяла…..и друг/друга чула…./.И така започва да пълзи завистта,калта,избива мръсната пяна от устата на завистливите и неуспелите.Ние също не правим изключение защото нищо не ни е чуждо ,но поне нашата пяна е бяла от немотия.Дълбоко благодаря на всички родители и приятели които се стараят да ми осигурят технологичен комфорт и ме изненадаха с удивителна за моите възможности на обикновен учител щедрост и финансова подкрепа.Ех..има и хора които по една или друга причина не пожелаха да продължим приятелството си и то заради едни 120 лв.които получих  от заинтересованите родители след тяхна молба и срещу мой труд в продължение на  3 месеца.Но надявам се,че това е изключение ,а не правило.Така са решили-така са постъпили.

Предстои бурна година.Надяваме се да бъдем точни и коректни.Бъдете и вие такива.РУМЕН АТАНАСОВ ,АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: