Е …..ДА ДЕ ,АМА……..коментар на АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ


 АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ

  „В понеделник, когато е топло,

аз си мисля това-онова

и най-често в главата ми чопли:

това Онова ли е и онова — Това.

 

Във вторник завей, завали ли —

аз се блъскам кат птичка в кафез

и се чудя и мая дали е…

дали тез са Онез и онез — Тез?

 

Във сряда под облаче бяло

се замислям и нямам покой —

мисля де се е чуло, видяло

кой Какво е и какво е Кой?

 

В четвъртък, щом всичко замръзне —

всяко клонче със скреж е покрито…

Мисля. Мисля… дорде ми омръзне:

че които са Тез — не са тез, Които.”

– с признателност към Алън Милн

 „В нашата Група бягаме като дявол от тамян от политика. ….. Нека се придържаме само към чистия спорт. Политиката разделя, спортът – обединява“?

Първо ще се върнем малко назад и да си спомним Екатерина Аврамова. Преди да отлети за подготовка в Лондон, коментарите към нея не бяха от най–„ласкавите“. Впоследствие, същите преминаха в следващата си фаза на метаморфозата – „нашето Кате“. Малко по-нататък във времето –  неадекватна помощ при затруднения и контузии, последна фаза – при нелицеприятното й преминаване към друга държава се създаде внушението, че ФИНА има превилегировано отношение към турската федерация, а ние сме останали с пръст в устата. А случаят с Михаил Александров? А загадъчната недоизказаност на причини Кристиян Голомеев никога да не се състезава за България? Да не ви изненада и друг състезател с евентуални бъдещи изяви за южната ни съседка по познатата вече схема? От гледната точка на чистия спорт, никой не изложи причините, защо тези състезатели вече не представят България, но при толкова дисциплинирана федерация – я напускат. Резонно е да се знае и защо тези целево разходвани средства са постигнали обратен ефект, след като на определен етап е имало финансово подпомагане на тези спортисти.

Второ, ситуацията с Йосиф Миладинов, който най-съвестно си предоставя изискуемата документация на федерацията, а отговор или становище няма. Господа от асоциацията на плувците, вие как смятате, нима това момче не е български плувец или вас вие страх, сакън, да не се изострят отношенията с Олимп? Тук сигурно пак не можете да се сетите, дали става въпрос за политика или чист спорт, а може би за нормални човешки отношения, които предполагат всяко писмо да се уважи с отговор или поне някакво разяснение. Така ли разбирате  думите „обединява спорта“? Поне оценете труда на детето, като му напишете два реда за отговор, дами и господа ВИП фактори. В Германия постиженията  му предизвикват положителни емоции и заслужено внимание и интерес, предлагат му помощ, намерили са му спонсори, плащат му обучението, частен учител за езика са му осигурили и всичко това се прави от германската страна за един български гражданин, понеже показва резултати в плуването. Да, у нас донякъде спортното училище също подпомага, но самото внимание е друго нещо, а именно онова, което на вас ви убягва в гореспоменатите случаи. Внимание, което не само е продиктувано от уважение към труда на перспективния ни състезател, но и от заинтересованост да го спечелим и да повярва в нашата, българската плувна кауза.

Третото казусче свързваме с Калина Николаева. Защо така мълчите, дами и господа радетели на  „обединява спорта“? Ако не сте забелязали, да ви подсетя – тя няма стартове (официални)  на състезания от доста месеци. Причината е ясна: прословутата наредба за картотекиране, която явно заслужава да се разбие в съда, защото нещо е „несъвместима с няколко закона“. Съществува депозирано искане по реда на чл 22/1/1 от „Правилника за предоставяне ,прекратяване, отнемане на състезателни права“. Боже, правилник, а насреща му стои ЗЗД, но въпреки това – гробно мълчание, може би по нечия молба. Така печели спорта, печели плуването и то популярност? Популярност като тази със скандала от младежката олимпиада в Нанкин, където всички говореха тооо…, плуването така, онака ……. . Този правилник си го прилагайте за лица над 18 години, иначе се получава издевателство, което наблюдаваме не само над Калина, а и на други деца излезли или излизащи от даден клуб. Нали помните мнението ми –  проблемите  тепърва започват, а народната мъдрост за „ненаказаното добро“ ви боде очите. Откакто сте направили това добро, бял ден не сте видели и ще продължава, но това си е ваша работа. Какво мисли в този аспект Асоциацията на плувците.Какво е отношението ви,  членове на плувната общност, към факта, че 11-годишен талант на България е възпрепятстван да участва в ДЛОП и плувни турнири, където биха могли да се зачетат рекордните резултати? А всъщност въпросът опира най-вече до лично отношение. Кого „обедини спорта” в неспортсменското отношение към конкурент? Та нали спортът е над всичко?!

Обединява спорта“ – едни ползват 1/3 от бюджета, а други не се допускат до това благо. Голямо обединение. Какви ви бяха целите през 2015 и до каква степен ги реализирахте, а за олимпийската 2016 година сигурно ще разберем преди самото начало на Рио. Да не забравите, че ще ви трябва масажист и можете да си го цаните отсега, местен, за да паднат разходите от самолетните билети. Има и българи дето работят там, които с радост ще ви помогнат.

Четвърто пунктче ви напомня за миналата година, когато получихте предложения, които публикува Румен Атанасов, но не последва никаква реакция. Дори длъжностните лица  не спазиха искането на предложителя, а и нарушиха „Закони и наредби” за административните услуги, като не му върнаха мотивиран отказ или отговор, дори и в законоустановения срок. Сериозен пример за добри „демократични“ практики.
Може и да проведем анкета: „съществува ли нередовно участвал в държавните първенства плувец, чийто клуб ще получи финансиране за олимпийска подготовка на базата на показаните от него резултати”. Жалко че изгонихте много хора, вече няма кой да ви обърне внимание навреме и затова сега сте в режим на принудително оставане, за да можете да поправите посочените, но вече „отгоре“, грешки. Дано тези отгоре имат интерес да ви обърнат вниманието и върху друго правило: клубове без подготвени (покрили норматив) поне по 2 деца във възрастите „Златна рибка“, „Весел делфин“ и „Деца“  на  зимен и летен  шампионат да не участват в класирането за Купа България и да не получават финансиране.

Голяма популярност биха предизвикали резултатите от проучване, дали забрани за участие в надпревари  по плуване и не признаване на върхови постижения работят за популяризирането на плувните спортове. Сега е моментът да си припомним целите на Асоциацията: „да подпомага, популяризира и пропагандира плуването и плувния спорт сред гражданите на Република България и българите по света във всичките му форми; да организира, координира и обслужва общите дейности на своите членове; да оказва помощ и съдействие на своите членове. Плуването е направило толкова много за нас, време е и ние да направим нещо за този спорт“.

Да де, ама …

Първият носител на почетния знак на АБП го направи.

А вие ? …

ПП.Редакторски коментар-Боже,Сашо!Ама ти  си и поет!Това му лично творчество е неочаквано за мен както и опитите му преди години в Стопанската академия в Свищов да превземе сърцето на премръзналата му бъдеща съпругата  Катя отново със стихове.При това четени на пейка край мразовития Дунав.Иначе нещата с Йосиф Миладинов са доста мъгливи и ината на БФПС да признае поставените рекорди за деца ще го тикне зорлем в ръцете на алчните за таланти германци.И отново Олимп ще остане гръмнат както случая с Новотуркинята.Бия тревога към всички които обичат плуването,към Придворния сайт който дори не е чувал за Йосиф  да поставим остро въпроса с погубването на поредния ни голям талант.Колко още да чакаме,че някой да си отиде от ВЪРХА ОЛИМП.Както е написано на една табела на изхода на Пловдив“Сбогом селяни!И не се връщайте“..РУМЕН АТАНАСОВ

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: