ПЕЧЕЛИ САМО ПЛУВАНЕТО-анализира АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ


complejo-acuc3a1tico-udag/снимката е от плувен комплекс в КОЛУМБИЯ/.Отчетно събрание. Нервен диалог. Някои са изключително засегнати. Вероятно основателно. След 8 дела „изкуствено създадените проблеми“ се явяват допълнително нежелателно натоварване, но да не забравяме, че всеки има право да пита по закон. Това не значи, че се оклеветява някого, законодателството в тази република позволява подаването на сигнали и жалби. Вероятно защото засегнатите обикновено гледат от един и същи ъгъл на нещата и не им е практика да потърсят плюсовете в мнения, които отразяват друга гледна точка. Ако някой изразява различен подход и друг начин на мислене, това не дава основание да разпознаваме врагове на развитието на спорта. В повечето случаи различните мнения не са правилно разбрани и се търси личния мотив и изгода у изразителите на различна позиция.

Е, но там такива няма. Например, „разните сайтове“ се засягат от определението, че Федерацията е пощенска кутия. Асоциацията е с нещо кухо, което се пълни и празни, не съответства на тяхната представа за дейна и инициативна федерация, която е винаги с крачка пред проблемите. Министър Кралев е уверен, че „спортните ръководители трябва да променят мисленето си и да се научат да търсят допълнително финансиране, а не да чакат само на държавата. Компаниите пък трябва да са наясно, че спортът може да им върне много …“. И още: „Президентите на федерации и клубове трябва да се научат какво притежават, каква стойност има то и как да си презентират продукта на компаниите …“. Само приказки, нали? Обаче в същото време, дали привикването и намачкването на инакомислещ от позиция на силата, говори за променено мислене? Това ли е обстоятелството – да  има  жертви на „специално“ отношение и принципа „не съм аз, защо да е той“, което ще ни придвижи напред към малки и големи финали на изяви от висок ранг.

За какво ни говори следното изказване:

“Young kids do not see a point of swimming at a high level because they don’t believe that one day they can be one of the best in the world, simply because they are coming from a small country like Bulgaria.”

И може ли да има връзка с това:

„…… cited one situation where a young female swimmer has changed her sporting citizenship to race for Bulgaria because of a lack of hope to compete at a high level for Bulgaria“

И да продължим да питаме:

каква ще е реакцията на плувната общност, ако през следващата олимпийска година станем свидетели как още един плувен талант започне да се състезава за наша южна съседка.

каква е стойността на проверката от „разследващ полицай“, когато много българи споделят мнението на Борис Методиев, че ОКТОПОДЪТ се е окопал в прокуратура, съдебна система, мевере

“Overall in Bulgaria, swimming is not very well publicized and financed”.

Как да е обратното, когато на състезание присъстват баба, дядо и родители на участниците. Маркетингът не е толкова характерен за длъжностните лица, но затова пък хитроумна занимавка, изяждаща работното време, е набирането на съобщения по коридорите.

„Въобще, разликата е като между масовия спорт и олимпийския спорт. Би било хубаво олимпийските успехи да са резултат от високото ниво на масовия спорт, а вие знаете, че в България масовия спорт не е на ниво“.

Нека всеки сам си отговори, защото когато се появи стремеж да бъдат размърдани „факторите“, това води до привикване и  … питат те, така, между другото, за децата ти (казвам ти куме, сещай се снахо) … вече всички знаят какво се случва с този, който е по-различен, даже се радват, че е бил „упътен“ от системата, но с това идва и съзнанието, че поредната надежда за промяна е загубена. Дали тя е належаща? Министърът твърди, че е необходима, а какво смятат членовете? Има конкретни предложения и по-смелите ги представиха. Де факто съществува  въздействие от две страни, но обектът много бавно реагира. Такава ситуация говори за евентуален проблем в която и да е система.

Къде е личният мотив, когато в „разни сайтове“ бе споделено мнението, че официозът на Федерацията е остарял като визия. Нима сега обновеният не радва всички със своята добра представителност. Какъв бе личният мотив, когато в същите „разни сайтове“ се подсказваше, че отдавна е назрял моментът резултатите да се показват на живо. Мнозина все още си спомнят изобретателната система тип „самиздат”, чрез която се обнародваха резултатите от състезанията дни преди официално да бъдат публикувани. Сега комфортът да проследяваме резултатите на „SPLASH Meet Manager 11“ вече е факт и кой не е благодарен на Федерацията? Нещо повече, тя има възможност да реализира собствени приходи, когато турнири от календара го ползват. Това нали утвърждава авторитета на Федерацията или нещо бъркам?

Задаваните въпроси по „разните сайтове“ имат една единствена насоченост да подсещат и обърнат внимание  на ръководния орган към определени добри практики или решения, с чиято реализация, освен приноса за българското плуване, се затвърждава авторитета на Федерацията. Това, че определени лица са настроени да търсят личнен мотив и изгода, да подозират, че лицето, изразило позицията, търси облаги,  изкривява реалните намерения. Когато се споделя мнение,  е по-добре ръководството да търси какво може да се направи, за да се извлече максимална полза от предложенията, а не да се търси кой и какви стремежи гони.  “Разните сайтове“ работят за силна Федерация и силно плуване и нямат никакви стремежи за консумация на каквато и да е власт или кадруване.

Възникна въпросът за камерите и решаването на спорните въпроси по време на състезание. Не е ли по-добре отговорният орган да потърси възможности за закупуване на една или две камери (тези с добро качество започват от 150-190 лв), които да са разположени по начин, че да решат всеки проблем, възникнал в хода на състезанието, и то фиксирани така, че да са  част от „съоръжението“. Например една на старта и друга, обща камера за целия басейн, с възможност да подпомогне съдийския апарат  в зоната на 15м или друга точка по усмотрение на съответната комисия или главния съдия. Не е израз и на липса на далновидност, ако се мисли и за подводна камера, защо не. Още повече, че и на големи форуми вече неведнъж са регистрирани нарушения в техниката, които са видими най-вече под водата. Това е просто подсказване и уточняваме, че изборът за реализация на такива техническите решения остава в ръцете на Федерацията. В никакъв случай монтажът на основите на такива камери на басейни, ангажирани в календара от ДП, не би натоварил бюджета (друга екстра: камерите да могат да се монтират/демонтират лесно). При наличието на камери не би останало незабелязано взимането при награждаване на стълбичката медала в ръка – такъв негатив тогава би бил документиран и санкциониран. Политикът мисли за следващите избори, държавникът за следващите поколения.

Подсказано бе възприемането на добрата практика да се документира оценката на готовността на съоръжението за спортната изява (протокол от проверката на съответните означения и параметри), което повишава увереността, че необходимите стандарти са налице. Дори на руския шампионат, и още повече на балканските игри, се видя, че означенията по самите коридори се разминават (отметките за 5, 15, 25м). Това може да се види на нерегламентираните записи от ДП за Mazhe I Zheni. Всички тези действия (комисия, протоколче – но и забележими от участниците) ще гарантират, че ръководството непрекъснато се стреми да организира възможно най-добри условия за състезателите на съответното първенство. Никаква изгода за „разните сайтове“, само позитиви за Федерацията, ако разгледа въпроса и намери най-доброто възможно решение за ефективен контрол на изискванията към съоръженията.

Когато някой изрази мнение и то се споделя от повече хора, е добре ръководството  по подходящ начин да внесе разяснение, а не да пази мълчание. Има внесени предложения от няколко клуба, но не се чу мнението на принципала. Висока оценка заслужава инициативата на ген.секретар отчетът за годината да е придружен с финансова разбивка по пера. Щом като въпросът за бюджета е толкова важен, всичко това трябва да е публично, да се сложи на масата под погледа на всички. Така съветва бившият прокурор Н.Филчев – ако искаме да разрешим ситуация, в която се сблъскват различни интереси.  Това, че Федерацията единствена го прави, е в неин плюс. Нима никой не забелязва недоволството около това кой и как има възможността да ползва басейн Диана, който ежедневно получава около 500лв от перото наеми от ММС чрез отпусканите средства към Федерацията. Пазарджишкият градски транспорт има подобна стойност на годишната дотация. Надявам се, че съществува пълна яснота по отношение на контрола на средствата, упражняван от ММС и факта, че Федерацията разполага с твърде малко собствени средства. Това обаче по особен начин спомага да бъде осъзнато, че отново има клубове, които не са от „правилната страна“, за клубове от провинцията – въобще да не говорим. И ако е налице ситуация на фаворизиране, ударът е върху доверието към ръководния орган. “Разните сайтове“ смятат, че за да се запазва доверието, е необходимо да се зачитат интересите на всяка страна и правилниците да важат за всички, а не да се прилага политиката на силата. Единствено правата, определени от устава, спасяваха нервният диалог на събранието да не се превърне в назидателно-санкциониращ. Напълно съм съгласен с мнението на Х. Кисинджер, че санкциите не са израз на стратегия, а по скоро потвърждение на нейната липса.

Поради величината на определени пера преобладаващото схващане е, че някой работи за собствена изгода по един или друг начин, което отново е породено от различния поглед и липсата на добра комуникация. Високите стойности на наемите  предизвикват стремеж у всеки добър стопанин, тези разходи да се намалят, а реализираните спестявания да се насочат в перспективни направления. Изкушаващо е да се реализира собствена национална база, при което много от големите суми биха били редуцирани – надяваме се. Първо, защото гаранция за много години напред бюджетът от ММС да не бъде съкратен – няма. Такава е ситуацията в Съседна Сърбия, където Министерството на спорта отряза финансирането на Сръбската федерация. При сходна ситуация у нас, как ще изглеждат нещата? Още повече, че до момента няма значими спонсори на хоризонта. Засега такива черни дни не се очертават, но … . Второ, друго е да имаш собствена национална база, осигуряваща определена автономност, за която разходите е възможно да бъдат управлявани. Трето, редно е постоянно да се търсят несамоцелни решения за намаляване на разходите, като особено стойностно е те да идват от основата към върха, което утвърждава взаимодействието по вертикалата в структурата. Четвърто, управляващият орган трябва да търси и подсигурява финансови средства, да привлича бизнеса, да пропагандира и рекламира собствения си спорт с не малкото механизми и възможности достъпни днес. Защото други спортове вече успешно го правят. Колко време още ще чакаме „да се научат”, както отбелязва министърът.

В българския спорт няма система. Всеки се оправя както може! Това се споделя в интервю на доц.д-р Лазар Каменов. Трудно би се намерило основание за несъгласие с това мнение. Съществува обаче системата на точките, която като че ли е главна движеща сила на желанието на всеки треньор да покаже добри състезатели, само дето те трудно стигат до зряла възраст за максимална изява в плувния спорт. Царят-точка притиска треньора да бърза в силно раздробената клубна действителност. Мислим ли по този въпрос? Ако няма система, то тогава какво се случва със стратегията за развитие на плуването. Вероятно пак има засегнати. Въпреки финансовата ситуация в гръцкия спорт нашата съседка притежава ефективна национална стратегия за развитие на плуването, помагаща на талантливите плувци да се изявяват. Според годишния отчет усилията, които се полагат в нашето плуване никак не са малко, анализирани са грешките, отчетени са резервите, направени са изводите, изискванията от страна на ММС са покрити, но с всяка следваща година получаването и защитаването на средствата от ММС става все по трудно и е в пряка връзка с постиганите резултати. Появяват се обаче все повече таланти, което предполага увеличаване на списъка с предложения към ММС по програмите за подготовка на елитни спортисти, а с това и размера на отпуснатите средства.

Не трябва да се мълчи относно талантите, получили признание от БФПС, включени в списъка за кандидатстване за финансиране от ММС. Не става ясно кои и колко са талантите, получили признание от БФПС и включени в списъка за кандидатстване за финансиране от ММС, нито кои са одобрените. Но поне се знае колко са отделените месечните средства за елитни спортисти и треньорите им, както и за тези с треньорите им от олимпийския резерв. За да няма недоразумения и съмнения – най-доброто решение винаги е по-голяма публичност.

Съветът  да се базираме на точните науки е на доц.д-р Лазар Каменов. Как да се базират на тях, като не присъстват в учебните програми на НСА. Математиката в по-леката си част, статистиката, в малко по-научната, математическото моделиране не се изучават нито в спортните училища, нито в НСА. Физиката там е непознат и отдавна забравен от училищно време предмет. Химията и биологията дават сериозни знания, необходими при изучаването на биохимия, наука, сериозно навлязла в съвременния спорт във връзка с възстановяването, което неразривно свързваме с храненето. Хидродинамиката и аеродинамиката, за които ни напомня доц.д-р Лазар Каменов са дял от механика на флуидите  и заедно с биомеханиката са дял на механиката, поддисциплина на физиката. Така няма нищо чудно, че някои отричат дори закона на Архимед, може би без да искат. От друга страна отчитаме сериозно изоставане, спрямо нововъведения като модели, показващи резултата от определено симулирано тренировъчно въздействие  върху организъм с дадени параметри и достоверни математически модели, показващи параметрите на движението в отделните стилове.

На завършилата Балканиада имаме златни медали на 50м дистанции. Доц.д-р Лазар Каменов насочва вниманието към факта, че младежите ни се реализират най-успешно именно на кратките дистанции, докато конкурентите ни обикновено завършват кариерата си с тях, както и на липсата на програма, „жалонираща“ основните фактори на спортната тренировка. А времето минава все така безрезултатно докато си говорим. Какви са действията в тази насока, защото появата на все повече таланти задължава да се търси развитие и в тези направления.

Периодът на първенствата в Чучулигово най-вероятно отмина. В  „разните сайтове“ бе показан комплексът от снимката:bas belowo

 

Намира кажи-речи в центъра на страната, на стария път за София, в отсечката между Пазарджик и Белово – Басейн Топлата вода Белово. Невзрачна къпалня в миналото, сега, благодарение на мениджърите си (не ги познаваме),  е превърнат  в красив и удобен спортен комплекс с три басейна, единият от които с олимпийски размери. Разположението на комплекса и възможността да стане алтернативно на Чучулигово място за ДП буди интерес. Много отбори биха редуцирали транспортни си разходи – сериозно перо, ако първенството се провежда там. Най-вероятно вече е късно да се използва като обект, на който да се реализират спортни прояви от календара.

bas 2 (1)Занемареният и превърнат в паркинг басейн от следващата снимка е възможно да придобие вида на този край Белово. Действащият мениджър е добър и амбициозен, ако бъде  подпомогнат от предприемач  и  Федерацията като партньор, е напълно реално да бъде изградена база под формата на публично-частно партньорство, работеща целогодишно. Какви възможности можем да предложим: да се ползва идеята на гръцкото правителство за получаване на средства от планирани бъдещи печалби, както и кандидатстване за финансиране по програма „Джесика”. Да не забравяме, обаче, че за програмите от евросъюза и парите по тях наближава краят – приключват до две години. Тук има възможност за изграждане на плувна база, конкурираща Белмекен,  при това с 50м басейн. От басейна, намиращ се на около 800м надморска височина, за по малко от час може да се изкачите на над 2200м, при това под ръка са екстри като балнеология, курортна и туристическа инфраструктура на високо ниво, на по-малко от 3 часа от Пловдив и София. Ето една възможност за изява на предприемачи, за които се говори, че не се намират в България. Не малко плувни клубове от Русия ще са заинтересовани да ползват такава база и са готови не само на сериозна финансова подкрепа, но и на помощ при проектиране и строеж. Интерес от страна на наши съседи също не липсва. Гърци и сърби ще оценят виско наличието на база с такива показатели, което ги прави желани клиенти. Така сдобиването с национална база при водеща роля на федерацията  не е илюзия.

Осъществяването на проект под формата на публично-частно партньорство е сериозно предизвикателство за добрите мениджъри във федерацията. Няколко пъти се опитваме да създадем такава база, за последно това се споменава от  доц. д-р Лазар Каменов, но не се  получава, поради смяна на ръководство или приключване на мандат. Дори при уредено вече финансиране се променят целите и парите се пренасочват. Може би възможността да се осъществи идеята за център се гарантира от обединяването на няколко заинтересовани страни. Фактът, че съществува интерес, и то от страна на изградилите най-добрите бази у нас руски финансови субекти, дава сериозни надежди, че е твърде вероятно такъв център да бъде осъществен. Определяща роля при реализацията му обаче е отредена на федерацията като обществена организация с нестопанска цел, защото нейното присъствие отваря много врати и може да се пребори със значими трудности. Присъствието на разпознаваемите лица: Таня Богомилова, като олимпийска шампионка; Петър Стойчев, като 11-кратен носител на световната купа по плувен маратон и бивш спортен министър; доц. д-р Лазар Каменов, като бивш зам.министър на спорта – придават сериозен авторитет на всяка една подобна инициатива. Да не забравяме безценния опит  на мнозина наши бивши добри плувци, продължаващи да работят в областта на плуването по цял свят.  Ако се търси редовно тяхното мнение и придобит опит, нима биха отказали да спомогнат българското плуване, а то съответно да разшири възможностите си в проучването  на най-добрите практики по света? Продължава ли обаче да се бави федерацията да оглави подобен проект, той ще бъде осъществен без нейно участие.

Кой си ти, че си предлагаш мнението, ще попитат отговорните лица? Знаеш ли как се получава одобрение по „Джесика“ или как се прави бюджет?

Отговорът: за вас съм господин Никой. За бюджет не знам, но проверката на активи за около 2 мил. евро при мен се прави за около 3-4 часа, и то от американски одитор.

Но нека да си припомним какво казва отчетът за 2013г.: много би ни се искало тези състезатели по места да водят подготовката си заедно без значението на клубната им принадлежност, защото в партньорството и тренировъчна конкуренция има голям смисъл. Я да видим сега предложението, дадено по-горе, може ли да се превърне в добър пример, реализиран на практика и как се работи за определена цел от разпознаваемите наши плувни люде споменати по-горе. Така, обединени около реализацията на подобен център, съществува сериозна вероятност той да се случи, при което всички ще спечелят, но най вече младите български таланти. Съвсем естествен ще бъде тогава стремежът им да попаднат в такъв център, да тренират с изявени състезатели от Сърбия, Гърция, Русия, да бъдат консултирани и наблюдавани от водещи специалисти. Ще се явяват винаги при повикване. Това ще ги стимулира да не отказват при повикване за лагери и току виж  всичко  заработило с действащ системен подход в планирането и органична връзка между факторите на спортната тренировка  и спортната наука.

Днес вече не са един и двама младите българи, дръзнали да имат куража, че могат да бъдат част от световния плувен елит, наредени са сред първите 20, дори в осмицата на света за съответната възраст, въпреки малките размери на родината ни. Не е ли това  допълнителен повод подобен плувен проект да бъде осъществен колкото се може по-скоро? Той би способствал за централизираната подготовка не само на перспективните състезатели, но и за избягването на  самостоятелното и затворено треньорско структуриране на тренировъчния процес.

Къде тук е изгодата на „разните сайтове“ и какво опортюонистично изказват те?

Печели само плуването.

Велик спорт!АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ-трансферирано от http://www.pluvane.net

ПП.Моят приятел и съавтор на сайта ни е засегнал една тема повдигната на смехотворното Общо събрание през април в което участваха само 16 клуба от общо 68 членове на БФПС.В прослушания от мен аудиозапис има  ожесточената критика срещу дразнещите сетивата и чувствата на боговете“разни сайтове“..Фактът,че дори през лятото у нас има една 3-4 нормални 50 м.басеини,че водещия от 1000 години плувен гигант Пловдив няма действащ такъв,че явно има дефицит на доверие към Богопомазаните е доказателство за кризата в управлението.Дори скандалния инатлък в изписването на протоколите чрез латиница на български думи-MAZHE,ZHENI,MLADEZHI с едно самонарастващо злорадство и самозалъгващо се задоволство е показателен за самозабравата погълнала Боговете.Ще ви покажа два басеина на страни,които въобще не са в нашата категория-МОНГОЛИЯ-Улан Баатор-50 м.

 Мианмар-Ангун-50 м.Какво да коментираме.Две от най-бедните страни имат такива национални басеини.Бедни ли?А федерациите им трябва да са богати?РУМЕН АТАНАСОВ

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: