БЪЛГАРСКОТО ПЛУВАНЕ-двадесет и шеста част-ДЪЛГА СРЕЩА,КРАТКО СБОГУВАНЕ-с АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ


konkeew_1ДЪЛГА СРЕЩА,КРАТКО СБОГУВАНЕ!АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ  

Малко е несериозно да се определяш „писач“, когато усетът ти за направлението, в което се развива българското плуване, е много точен, а хоризонтите пред него карат душата ти да се свива от мъка. Правилно е определено от Вальо Балкански, че първото разрушено нещо е колегиалността. Обръщайки се към задълженията на спортно-педагогическите кадри, вменени от Наредба 2, Член 10, т.1 е, ж; т.2  в, з, и, без никакви затруднения констатираме, че те редовно се нарушават. А за това следи кой? – Федерацията. От какво има нужда плуването: Федерацията да спазва собствения си устав и да упражнява контрола предвиден в наредбите и разпоредбите на ММС. Ако ръководството се откаже , да ръководи българското плуване като кукла на конци, да отглежда послушни не само Треньорска комисия, а и Управителен съвет, ще си улесни работата в значителна степен.

В България съществува схващането, че сложиш ли свои хора на ключовите места, работата е „6“. Не е „6“, и това се разбира по резултатите.  Видите ли, достатъчно е да се знае, че бъдещето е по-добро от миналото и ако всеки положи усилия и направи необходимото, плуването ще постигне по-добри резултати! Това са просто едни добри намерения, а какво се случва на практика?

На практика имаме масирано присъствие на девойки на стълбичката за жени, при което жените в цялото състезание се броят на пръстите на едната ръка. Ако участва Нина Рангелова, или, преди време – Екатерина Аврамова, всичко си идва на мястото и осъзнаваме каква пропаст зее между тях и девойките. Защо не се коментират мъжете и юношите? Погледнете класиранията на споменатите състезателки и сравнете с тези на мъжете като място на европейски и други форуми. Да, жените реализират по-добро класиране.   

Кой гради голямата основа на пирамидата, как свързаните с нея кадри стоят спрямо изискванията на наредбата, споменти по-горе, колко от тях имат уменията и знанията да обучат децата, да владеят четирите стила, за което Боб Бауман ви говори, че е основа за изграждане на добри плувци, а не плуването на 200/400м свободен? Кому е нужно да създавате неудобство на 250-300 състезатели, за да разберете, че 7-8 деца няма да покрият норматива. Стана ясно че около 16-тия в класирането и назад нещата си вървят по старому. Наградете показалите времена, достойни за получаването на точки, с финално и полуфинално плуване на откриването на първенството пред официалните лица и всичко ще е в унисон с всякакви изисквания.

Съществува нюанс, за който  се предполага, че е съществен, понеже е свързан с Програмата за развитие на спорта за високи постижения и детско юношеския спорт. Та, какво прави БФПС, за да участва в тази програма? Пише си отчета преди крайния срок за кандидатстване или Международния календар вече е утвърден по примера на всички съседи.  Гимнастиката прави три официални срещи с министъра, нашите сигурно са над десет, защото сме социален спорт и събираме такса за картотека дори и от ветераните, не че бройката на картотекираните е важна за ММС и не че искаме да покажем колко много възрастови групи практикуват спорта. Имаме отчет за 2014 публикуван, както устава повелява, Международен календар, знаем кои са състезателите с финансиране за 2015, както и тези, включени в олимпийската подготовка за Рио, имаме даже и план, на кои състезания ще гоним покриване на олимпийски квоти за 2016, защото сме планирали да гоним „А“-нормативи, вместо несигурните „Б“. Въобще всичко цъфти и ще върже за разлика от  онези, които имат програми за 2020.  

Друг нюанс, обаче, отново ви притиска – не разпознавате ли потенциалните неприятности или просто свикнахте с тях. След Михаил Александров и Екатерина Аврамова индикации идват и от трето място, въпреки че така се мятахте и падахте по корем, както никога досега, за да угодите на постоянните претенции. Отново проиграна схема и пак си мислите, че не могат да ви прескочат и за пореден път чрез неподвластна вам медия ви се подават сигнали, които не желаете да осъзнаете, вярвайки, че контролирате правилните капии. Май и този път е да, ама не. Четете, но не схващате това, което прозира от втора и трета линия. В едно от интервютата на В. Морозов направо крещи информацията, че влзането му в челото на световния елит е станало възможно едва след усвояване на тънкости в центъра във Волгоград. Ние имаме подобен център, не е за вярване, но имаме, тъй като сме си поставили задачата наши състезатели да влизат във финали на отговорни първенства, но засега не го знаем къде е и кои са лицата ангажирани в него. След като си смени гражданството, Мишо Александров започна да влиза в зоната на медалите, поради обоснованото предположение, че чак тогава го пуснаха да черпи информация от най-върховото ниво. Кристиян Голомеев не успяхте да го привлечете да се състезава под трибагреника. Екатерина Аврамова избра Турската федерация, разчитайки да се готви по съвременни програми, които вече се прилагат там …….  При нас Нина Рангелова трябва да работи, за да набавя средства за подготовка, защото Вие не успяхте да спомогнете тя да влезе в подходяща програма на ММС. Практически, всеки се спасява сам, а бюджета от над 800 хил е с непонятна реализация.

Времето в което живеем налага да се учим на демокрация а тя изисква да се казват всички тези неща. Неотдавна една госпожа смяташе ,че зад откровенно изказаното ми мнение прозира идея за подмяна на ръководството. Дори да смените хората и запазите  матрицата или да оставите същите хора и просто да я реконструирате, резултатът ще бъде същия.Избора на качествени алтернативни личности е силно затруднен. Демокрацията не се гради с непрекъснати смени, а с диалог ,в който се вслушват страните с определен интерес.От друга страна,  Вальо Балкански ни напомня за факта ,че липсата на ядрото от треньори, създавано през 80-те годнини,което сега е разпиляно във всички посоки по света , обуславя невъзможността да се сформират алтернативни управленчески екипи. Българското плуване се нуждае от прогрес и то с бързи темпове, а това няма как да се случи в лишената от конкурентност среда. Гради ли се ново ядро от треньори? Съществува ли схващането ,че такова е необходимо, за да можем да гледаме напред в бъдещето?Колко добре осъзнават те ,че спазването на Наредба 2, Член 10,  т.2  „в“ и „з“ е необходимо за да си добър треньор и задължително, ако работиш със състезатели от националния отбор? Все въпроси, които не се решават със смени „до дупка“.

Имате проблем с реда и затова постоянно правите изменения и допълнения които не водят към ред, а до все по голяма каша.

  1. САНКЦИИ

  2. Състезателите нямат право да се явяват на старт и награждаване с националната екипировка (анцуг, шуба, фланелка и шорти) на БФПС. При нарушение на изискването, състезателите се дисквалифицират автоматично, като се отнемат точките им, медала или друг вид награди.

Четем и  не вярваме на очите си. Има ли го това правило в други плувни федерации? За начало да почнем със световно известните: американската, руската, немската? Днес спонсор ви е АРЕНА. Това значи ли, че със старата екипировка на ТИР е разрешено. Правилото е за Държавно първенство. Ясно е желанието Ви да не се използва екипировката на националния отбор, но формулировката на изискванията създава убеждението, че български символи са нежелани. Задължително ли при откриването на първенствата вдигате флага на България или сте го окачили на правилното място така, че всеки влязъл на басейна недвусмислено да разбере: провежда се  Държавно първенство на България. За рекламни афиши и транспаранти въобще да не си приказваме – редовно ви глобяват за неотстраняването им след приключване на проявата – икономисвате от бюджета или не?

Знаем, че четете, но няма да си мръднете пръста по показаните несъответствия, а с това още повече затвърждавате определянето на периода си на управление като изключително слаб.

Но ….това ще остане от Вас.

ПП. Просто за идея какво се случва графиката по долу показва времената на победителите мъже в дисциплината 100 свободен стил. Развитие 2008-2014.100_свободен_мъже

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: