БЪЛГАРСКОТО ПЛУВАНЕ-двадесет и втора част -МНОГО ПОЧТИ-с ВАЛЬО БАЛКАНСКИ


                                           ПУ 22 ЗА МЕН

                              ВАЛЬО БАЛКАНСКИ

Отдавна чаках №22 от сагата да е за мен, да затвърдя втората цедка която заемам в сайта. Ясно се пролича от разпределението на ролите, кой от коя страна на барикадата е. Редактор, зам. редактор и писач. Е, няма да роптая, пиша си и съпоставям, най-вече факти, правя изводи. Между другото може да си мислите, че между нас няма коментари на темите, на постиженията, на доброто и лошото. Властовите порядки, всеки със своите предпочитания. Е аз явно заех мястото си на критикар, на бълващ безсмислици драскач, на човека който си казва мнението срещу ръководството на федерацията. А най-лошото е, че си го и изразяван не само на цигара в кьошето.

Та от къде да започна сега, ами от там до където бях стигнал, но малко от по друг ъгъл. Сигурно си спомняте една групичка млади треньори в средата на 80-те, която бе прикрепена към млади състезатели, която трябваше да следи тяхното развитие, да изпълнява плановете и програмите, която след време да заеме своята важна роля в нашето плуване. Хора изучили се, хора с диплома в джоба и така във времето нещата се развиха, достигна се апогея скоро с олимпийска титла и пълен комплект медали. Последвани от силни финали на олимпиади, световни и европейски първенства. Направена бе една добра основа, на която да се стъпи и да се гради. И така минава времето и та до днес. Един голям въпрос витае, къде са тези треньори. Къде е ядрото на треньорите, градено тогава. Отговора е виден и всеки го знае. Кой къде е, кой си разчисти пътя, кой какво може. А най-лошото е, че след разчистването си на пътя днес положението е меко казано плачевно. Защо ли, ами факти, резултати, постижения. Най-малкото националните ни рекорди за мъже и жени не могат да влезнат във полуфинал на голямо първенство. Тук правим изключение на готвещите се в чужбина наши състезатели. Та положението е мам си джейс.

Какво разрушихме и какво рушим. Първото е колегиалността, отношението на колеги и другари от сините коридори, от ученическата и студентската скамейка, от стола на басейна с хронометър в ръка. Постигнати резултати бързо се зачеркват с постановки от селски вечеринки. Прогонват се можещи и кадърни. И сега яхнали вълната на тяхната инерция, почваме да падаме във водата.

В спорта има една пирамида, която се гради с голяма основа. Тоест, за тези във високите етажи на йерархията в БФПС, много малчугани в басейна, много малки състезатели. От тук следва те да бъдат запалени и да продължат и нагоре. Ама какво се получава. Явно тези велможи, пропускащи основни фундаменти на  спорта „ПЛУВАНЕ” си мислят, че треньорската работа е само с хронометъра и свирката, и да гледат стари тефтери и нескопосани преводи, да се правят на велики около басейна. Да поглеждат с пренебрежение на обучението на деца. Та основното от което избягахте е СОЦИАЛНОТО значение на спорта „ПЛУВАНЕ”, един от трите стълба на системата за физическо възпитание и спорт на нашата страна. То ясно се вижда- допускане на Сульо и Пульо да обучават деца, да ви се мешат същите в плановете, да намалявате дисциплини и награди за най-малките. Да лишавате клубовете с деца в малките възрасти от равнопоставено финансиране с големите. Треньори едвам завършили ВИФ след десетилетия да вземат важни решения. Дублиране на точкуване в големите възрасти. Пренебрежение на всичко направено при деца и рибки. После чакате някой студент да го поемете като големи майстори в столичните басейни, защото с малки не можете да работите. Големци. Къде е социалното с тези големи такси за членски внос и първоначално приемане във федерацията. Къде е всяко плащане в обявения Ви ценоразпис. Но най- големия проблем е, че с финансовото дотиране на софийските клубове с басейн Диана, никой от възползващите се няма нищо при малките. Абсолютно нищо. И то вече колко години. Значи вземате от държава и клубове и го давате на софийски клубове. И то тези клубове са получили и местенца при вас за меко казано манипулиране от ваша страна. Нито един представител на класически центрове като Пловдив, Сандански, на силните Варненски клубове, ама какво да се прави.

Наскоро излезе Илиана Раева и с гордост заяви, че новия министър и такъв и такъв. Жената имала поне три официални и още повече неофициални срещи с него. А къде е нашата федерация. Едната се хвали и казва, а нашите…. Не си мислете, че няма да запознаем новия министър с дотациите на частни клубове и за това, че си мислите, че плуването е само натискане на хронометъра и надуването на свирката.

Така че, опичайте си акъла, поставете широката основа, укрепете я, че я разрушихте. Питайте ни, но питайте директно, а не да подпитвате този и онзи кой бил този и кой другия. А и хайде махнете до болка познатите изрази „Ние имаме връзки”, „Нас ни познават”. Спрете като някой нещо ви попита и каже да почвате да викате и крещите. Приемете градивната критика. Да познават Ви, но Симеон Дянков ви спря евтината, почти безплатна, вода.

Та сега за позициите, аз изразих пред редакцията на сайта, че това ръководство е вредно и час по-скоро трябва да се махне. Срещнах отпор и се получи разпределението в йерархията. До колко съм прав и до колко крив времето ще покаже. Но вече се натрупват много факти, а резултатите са плачевни.

Предлагам на редактора на сайта, да събере отзиви и мнения за нашите персони и най- анонимно да ги пусне. Лично аз приемам всякакви критики и обиди. Получавал съм ги и съм ги приемал къде с болка, къде с усмивка. Но ги преглъщам заради децата и нашето плуване.

Бел.ред Нашият приятел Вальо ми е разгневен.Затова му изпращам една сладка руска актриса_ytLQcw2OI8,която Сашо Конкеев крие в пазвата си от ревнивия поглед на Катя.Щях да му пусна едно клипче-„ПО ТАКА-ХАРД“,но Придворния сайт ме изпревари.Момата от клипчето им преживява творческа криза и явно е решила,че събличайки се ще привлече клиентела.Каква естетика драги колеги.Та тя е лъснала дибидюс пред четящите деца!Не се правете на обществена медия ,ами намерете място сред сайтовете за възрастни!РУМЕН АТАНАСОВ

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: