ВАЛЬО БАЛКАНСКИ ЗА КАЗУСА“АВРАМОВА“-


Преминаването на Екатерина Аврамова в Турския национален отбор поплуване

Вальо Балкански- неспециалист по спортно право.

 images 4

По отношение на промяната на представляването на България с Турция на Екатерина Аврамова, или с която страна иска, сме писали в сайта. Това, че състезателката не е уведомила нашата федерация не е проблем. Ето какво гласят правилата на FINA,за смяна на националност:

GR 2.5 Когато даден състезател или длъжностно лице представлява страната си в дадено състезание, той трябва да бъде гражданин на нацията, която представлява, независимо дали по рождение или чрез натурализация, с условието, че натурализираните граждани трябва да са живели в тази страна най-малко една година преди състезанието Състезателите, които имат повече от едно гражданство в съответствие със законите на съответните страни, трябва да изберат една „Спортна

националност“ и да бъдат свързани само с един Член.

GR 2.6 Всеки състезател или длъжностно лице в състезание, което променя принадлежността си от един национален ръководен орган на друг, трябва да е пребивавал на неговата територия и да е бил под неговата юрисдикция най-малко дванадесет месеца преди за първи път да представлява тази страна.

GR 2.6.1 Доказателство за местожителството

1) Местожителство означава мястото/държавата, където даден състезател или длъжностно лице в дадено състезание живее официално и където се намира в повечето дни от годината.

2) Доказателството за местожителство трябва да включва документи, доказващи, че кандидатът живее в страната. В товаотношение, доказателството може да представлява официално потвърждение от училище или университет, или трудов договор,или всякакъв друг приложим документ.

3) На FINA трябва да се изпрати удостоверение за адресна регистрация в „новата“ страна за най-малко дванадесет (12) месеца преди състезателят или длъжностното лице в състезанието да представлява „новата“ страна за първи път.

GR 2.6.2 Доказателство за юрисдикция

1) Удостоверение за членство в клуб на новата страна

2) Потвърждение от Члена на FINA в тази страна

3) Официален списък на резултатите от национални първенства, национални, регионални или международни клубни състезания, в които кандидатът е участвал за своя „нов“ клуб по време на периода, изискван в GR 2.6

4) Кандидатите не могат да представляват никоя страна по време

на „периода на прехвърляне“.

 

            Също така публикуваме и текста на Меморандума изпратен до всички членове на FINA на 9 февруари 2011г.:

 

Състезателя трябва да декларира дали е представлявал друга националност,  (или е бил в състояние да представлява вслучай на промяна на гражданство); Състезателят трябва да декларира дали той / тя по-рано е представлявал друг спорт или страна, в международни състезания в всяка възраст  равнище; В случай спортистът вече е представлявал друг спорт и страна,спортистът трябва да декларира той / тя се е съобразила с правилата на ФИНА по отношение на промяната на спортанационалност (FINA GR 2.5 и сл.). Това изискване ще се избегне участието в международни прояви на спортисти, които неотговарят на FINA GR 2.5 FF и по този начин се предотвратяват конфликта да не участва една година в международни състезания.

Така, че Екатерина Аврамова  или Турската федерация, може да не уведомяват колегите си от България.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: