СПОМЕНИ ОТ БЪДЕЩЕТО-мнение на Румен Атанасов


Наскоро ровейки в архива на сайта намерих интересна статия на Александър Конкеев от преди 2 години.Прочетете я и ще установите нейната незаглъхнала истина за реалността в нашето плуване.Явно БФПС изпитва сериозни проблеми със себе си,че да се налага да използва като доводи/входни времена,време на състезанията и др./за да обясни едно или друго свое поведение и действие РУМЕН АТАНАСОВ

Плуване 2012-АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ

Както всички се убедихме, краят на света не дойде, но за сметка на това, една добре позната фурия в родния спорт събори преградите и започна да набира сила. До къде ще стигне? До ураган с името Илиана. Защо пък ураган? Защото ураганът ще премине през Рио 2016, и не само ще премине, но и ще го запомнят. Темпераментната бразилска публика ще бъде впечатлена,  а призидентката ще е малко по-горда, че има нещо Българско в нея.

Защо смятам така? Защото вярвам, че в художествената гимнастика, „спорт, който е гордостта на нацията“, ще има медали от следващата олимпиада. „Целта на Олимпиадата в Рио де Жанейро е да спечелим медал“ /Илиана Раева/.

Защо отваряме дума за гимнастика в плувен сайт? Ами защото освен това вярвам, че ако се черпи от опита на тези, които успяват, и ние ще успеем, а има и още нещо, което ще разберете след прочитане на публикацията.

Вярно, двата спорта са на различни нива спрямо световните върхове, но изборът на правилния път към върха  е гаранция за успех. Силно е да мечтаем за медал от Рио, но не е и невъзможно. Действителността ни диктува, че е редно първо да навлезем стабилно в зоната на първите 16 и тогава да атакуваме върха. Да, може да се получи така, че реални шансове за почентата стълбичка да имаме чак през 2020г. Но смятам, че ако работата продължава по сегашната схема, най-вероятно да останем отново на нивото от 2012.

БФПС има програма.  Такава имаше и преди Лондон. И за 2020г. ще има. Без програма не става.

ПРОГРАМАТА НА БФПС

Георги Дангалаков:

„За съжаление от бързане и по стечение на обстоятелствата, за реализацията на първия етап от програмата не можахме да направим единствено тестовите лагери по места с наше присъствие. Имахме намерение в тях да участват освен покрилите нормативите за национални отбори и състезатели, които треньорите считат за переспективни. Сезонът през 2011г. започна през октомври, а с него състезанията и държавните шампионати. Към днешна дата ситуацията е по различна. Организацията е създадена. При финансова възможност сме предвидили лагери за по 100-120 дни. Вариантите са за 6 лагера за по 20 дни или пък за 3 по 20 дни и 8 по 10 дни. Първият сбор беше на Спорт Палас във Варна, на който бяха поканени 60 плувци, родени от 2000 до 1995г., и предвидените за участие на балканиади, Мултинейшън и европейски първенства. Кристиян ще пообиколи и клубовете, за да наблюдава състезателите от страната, които не могат да участват в тестовете заради ангажименти в училището. Разполагаме и с човека, който да се занимава с Научно приложната дейност – Борис  Додников. Той е бивш плувец, брусист, шампион на България. Продължаваме търсене на психолог. Важното е, че у тези състезатели, които започнаха, има интерес. Голяма част от тях се развиха и направиха чувствителен скок в постиженията си. Видяха, че не е толкова страшно и е реално да се случи.

Както стана ясно МФВС ограничи финансите.

Кристиян Минковски:

Поканените в нашата програма хора , бяха на 95 процента правилно подбрани. Не       ги познавах преди това,тъй като се бях откъснал от националните отбори, по обективни причини. Доста от селектираните плуват много добре. Те може да станат добри състезатели, но много от тях не са наясно с усилията ,които трябва да положат,както и с тежестта на ангажимента, за да станат добри. Смятат ,че нещата стават много лесно и им се полагат. Вина имат и родителите.Те често подвеждат децата си с поставянето на нереални цели. Очакват от тях да станат световни шампиони,но те самите не са били състезатели не са наясно с жертвите и реалностите в спорта. Затова много хора остават разочаровани от плуването. Немогат да изживеят радостта от постижението.

На фона на изказванията по горе имаме:

Илияна Раева:

„Тя се обяви за контрол по отношение на националния отбор и сериозно отношение към масовия спорт. Във федерацията ще има и нова длъжност – генерален мениджър  с изключително обширни функции, който ще бъде специалист, извън художествената гимнастика. Много е важен новият стил на работа, новата визия. Ще бъда безкомпромисна към екипа си и моята администрация. Ще има много ясни правила, по които ще се работи в тази федерация.“

 Днес представих и генералния ни мениджър Галя Митева – тя ще е лицето на федерацията. Казахме си и някои неща. Ще държа на прозрачност, информираност, безпристрастност. И ще искам да има респект към йерархията – всеки да си знае мястото и да носи отговорност за това. Искам федерацията по художествената гимнастика да бъде еталон за спорна организация. Основното за мен е да намеря обединение и да сформирам добър екип

„За мен обаче също толкова важна е и подкрепата на клубовете. Както благодаря на Нешка и Мария Гигова, така благодаря и на всички тези клубове. Тези хора имат огромни очаквания към мен. Задачата ми е тежка. Най-бързо трябва да се направят контролните за националните отбори, както сме ги правили. Ние не сме спирали да работим. Ще има тестове за всички гарнитури“.

И как така: „Хората имат огромна надежда в мое лице“. То не било толкова трудно.

„Запознах клубовете, исках те да чуят от мен и да помислят дали аз съм човекът, който ще работи в името на художествената гимнастика. Чух техните мнения, чух техните предложения, някои от тях включих в своята стратегия за развитието на художествената гимнастика“

Раева заяви, че иска да даде път на младостта и да се мисли за развитието на спорта, но, също като Нешка Робева в началото на кариерата си като треньор,  започна с една много важна стъпка – клубовете и треньорите в тях.

„За мен най-важното нещо е обединението и впрягането на силите на всички, доказали се до момента, онези, които ще бъдат много полезни с опита си, както и път на младите. Всички да мислим за развитието на художествената гимнастика.

Искам приемственост и опитът, заедно с младостта, да вървят напред. Това влиза в цялостната ми стратегия, която ще бъде публикувана. Ще направя един нов начин за информиране на всички, които искат и се занимават с художествена гимнастика. Искам прозрачност, отговорност, контрол, много ясни правила и регламенти.  Навсякъде трябва да има сериозни промени, които да бъдат адекватни на времето. Ще се промени „Информацията, която стига до нашите специалисти, до треньорите, съдиите, клубовете. комисиите, управителен съвет, треньорски съвет, съдийска колегия. Работата в клубовете, клубният спорт, финансирането, материалната база“.

„Искам най-силните да са около мен, не съм от тези ръководители, които искат да разчистят силните около тях. Няма да съм председател, който ще угажда на всички, за да има голяма подкрепа. Там, където имам отпор, а вярвам, че съм взела правилното решение, ще воювам докрай. Ще бъда безкомпромисна към нещата, които не са в полза на гимнастиката“ Ще трябва да убеждавам, че това е правилният път, ако някой ме убеди, че има и друг начин, мой дълг е аз да го приема, осъзная и да го направя в името на художествената гимнастика“.

И тук се сещаме за думите „искам, значи мога“ и картината става пълна. Но забележете, Илияна Раева не е сама. А при всяко състезание или изява, където е намесена БФПС, неизменно е и Таня Богомилова. Сама решава организационни проблеми, сама решава технически проблеми, сама взима решения в крачка. Като се заплете работата всички се допитват до нея. Вярно, голямо име е, но дами и господа, уважението трябва да се демонстрира.

Кристиян Минковски:

„Отношението към треньора е различно, дори странно. Не е работа на треньора да възпитава плувеца. Работата му е да го тренира и учи на плуване, възпитанието му е отговорност на семейството! Спортистът трябва да има изградена ценностна система от семейството, близките, училището… Ролята на треньора е да научи възпитаника как да стане добър състезател. В България обаче треньорът и клубът стават заложници на състезателя. Величаят го и му робуват, че бил станал шампион при мъжете, сякаш е направил свръхчовешки постижения. Балонът се пука някъде в развитието на въпросния плувец.

НСА се превърна в място за получаване на дипломи. Ако реално годишно се дипломират 20-ина висшисти, само двама от тях стават треньори по плуване. Останалите си намират друг начин за оцеляване и препитание.“

Георги Дангалаков:

„Какъвто и агитационен метод да бъде избран децата децата да започнат да се занимават с плуване, той ще има някакъв резултат. Най прекия и лесен начин е да се вдъхновяват от звезди с ранга на тези, с каквито се гордеехме едно време. Сега имаме един Петър Стойчев, който е изключително успял в своето направление. Но ако имаме повече плувци като Нина, Катя и Мартин. Ще е по-лесно, когато живите примери са налице, последователите им по-лесно ще бъдат убедени, че и с тях може да се получи. И когато някой от малките състезатели започне да вкусва нещата от участията си в по-големите състезания, ще е готов за голямото плуване. Проблемът с мотивацията, с вярата на състезателите, че могат да реализират поставените им цели, е сериозен. Треньорите също трябва да добият желанието, че искат да реализират своя и труда на възпитаниците си.“

Илияна Раева:

„Моето мнение е, че индивидуалните треньори трябва много сериозно да работят със състезателките си, но ще има един много сериозен регламент, на който те трябва да отговарят, и много сериозен контрол. Имам много сериозна програма по отношение на масовия спорт, както и на националните отбори.“

Що се отнася за отношенията треньор-клуб, заложник на състезателя – при наличието на силна вътрешна конкуренция в клубовете у нас, то така посочените проблеми би трябвало да не са толкова остри. Отново опираме до масовостта и конкуренцията, била тя вътрешноклубна или междуклубна. Що се отнася до кадрите, подготвяни в НСА, каква ли ще е равносметката, ако през годините на обучение всеки изготвя проекти с реално приложение в спортните клубове и се запознава на практика с работата на различни звена от федерацията, а защо не и на министерството на спорта или дори съдийския апарат. Те могат да са в помощ на клубовете при прилагането на регламентите и отчетността, а и в самата федерация при обработката и обобщаването на данните. Ако има толкова състезания, контрол и масови изяви, както в гимнастиката, всеки клуб ще изпита необходимост от кадрова помощ. С въвеждането от МФВС на нова структура, отчетността ще се превърне в сериозен проблем за плувните клубове.

Илияна Раева:

„Аз имам единна програма за националните отбори. Драстични промени по отношение на вътрешния календар. Очаквайте много сериозни промени – национални отбори и клубен спорт. И много интересни начинания по отношение на масовия спорт“.

„По предложение на Илияна Раева в новия план за работа на УС за 2013г. се взе решение за възраждане на известни международни турнири в България: „Жулиета Шишманова“, „Огърлицата на Десислава“, „Царица Маргарита“ и „Златен обръч“. Ще бъдат подпомагани и международни турнири на клубно ниво:  „Мемориал 78“,  „Маргарита Рангелова“, „Кюстендилско лято“ и  „Руми и Албена“.

„Драстични промени по отношение на вътрешния календар“.

Точно това ни провокира да преведем няколко статии от руското плуване и по-надолу ще го откриете в прав текст. “И изключителна конкуренция вътре в страната, за да нямаме изненада отвън.“ /Нешка Робева/

„В стратегията си заложих методиката за работа с децата и квалификацията на кадрите.“ При работата с деца ще се разчита най-вече на Нешка Робева. „Нешка Робева и всички специалисти, които ще се занимават, ще се използват там, където са най-силни.“

„С избирането си за президент на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева даде заявка за развитието на спорта в широка масовост. Освен високото спортно майсторство, централата ще наблегне и на популяризирането на спорта в по-широки кръгове, сред подрастващите.

Първото действие в тази посока дойде с избирането на членовете в комисията по Масов спорт към БФХГ – 7 члена“

Нешка Робева:

„Съвместният проект с Илиана Раева е по-скоро училищен проект, в образованието, изкуството и спорта. Защото през последните 12 години видях изключително ниското ниво на образованието. Надявам се да продължим напред“. „Отдавам специално внимание и отговорност на професионализма на членовете на комисията по Масов спорт към БФХГ, за да изградим заедно новия „златен ореол” на любимия ни спорт“.

 

Защо ли този много по-успешен спорт в България от плуването търси разширяване на основата на пирамидата чрез популяризирането на спорта в по-широки кръгове? Новата политика на МФВС, насочена към развитието на детско-юношески спорт и оформянето на спортни центрове в страната,  изясни до известна степен, защо това е един от приоритетите в програмата му.

Да, плуването е изключителен спорт с огромна тежест в олипийската програма, но, като масов и социален спорт то няма нужното признание и внимание. Както сам изтъква Георги Аврамчев, “разковничето е в масовостта – от по-голямата масовост ще излязат бъдещите големи плувци на България“. Затова федерацията излезе (преди две години още, но какво се случи с идеята? – може би е вече приета и дори да е така, това след толкова години се оказва ,че не е достатъчно) с предложение: плуването да влезе в учебната програма. Гимнастиката отдавна е в учебната програма и, въпреки това, търсят разширяване на пирамидата.

Николай Кръстев:

„Какво трябва да се случи, че българското плуване да развълнува бразилските води през 2016-а?“  „Първото и основно условие е плувните спортове да получат от държавата и обществото полагащото им се внимание и подкрепа. Като най-социалните и най-полезните. Като най-масовите и най-обичаните. Като най-влиятелните в олимпийската програма – в Лондон от 310 комплекта медали спортовете, обединени във ФИНА, разпределиха 48. Или с други думи, във водата се раздават 1/6-а от олимпийските титли. В същото време в България плувните спортове далеч не се радват на подобаващо внимание от властта във всичките й форми, каквото заслужават.“

Пак „да получат“ – ето, от всичко, което прави „спорт, който е гордостта на нацията“, следва, че трябва да се пребориш за това и, забележете, основен акцент е комисията масов спорт . За да има масов спорт, Илияна Раева отиде до Челопеч по повод инициатива за откриването на нова зала, Разговаря с кмета на Шумен и Търговище. Ако някой фен на художествената гимнастика не е знаел как се казва кметът на Шумен, вече е наясно, че Красимир Костов е получил идеи за възраждане на града като център на тази гимнастика, а това го ангажира пред цялата страна. Хората от Смолян, градът където Петър Стойчев израстна като плувец, плуваха 100 по 100.  Това се случи благодарение ентусиазма у треньори и родители, с подкрепата на общината. Ако ставаше въпрос за „спорт, който е гордостта на нацията“, щяхме да зебележим присъствието на много повече официални лица, и президентката, и управителният съвет, и всички членове на комисии – пребройте колко хора ще отбележат събитиет и какво впечатление би направило това събитие.

 Георги Аврамчев:

„Изграждането на материалната база е пътят, по който трябва да се върви, много труден процес, който отнема много време и много пари. Вярната формула е публично-частното партньорство между бизнеса и общините. И поддръжката на един басейн е скъпа, няма вариант той да връща средства, които след това да се реинвестират в спорта. Затова държавата и местните органи за самоуправление – областни ръководители и кметове, трябва да оптимизират своите програми за спорта. И доколкото е възможно в тази ситуация, да помогнат плуването да преодолее състоянието, в което е материалната му база. В никакъв случай обаче не съм и привърженик на идеята да упрекваме за всичко държавата. Просто трябва ние с всички възможности, които имаме, да създадем условия, за да може плуването да се развива във вярната посока. Затова планирам срещи с кметове и с областни управители, ще търсим начини за помощ. Има и доста програми от Европейския съюз – става дума за минипрограми – да се построи нов обект или да се ремонтира съществуващия. Това е резерв, който е неразработен и трябва да се използва.“

Плуването закъсня, но все още има надежда. Трябва да се започне веднага. Скоро и другите спортове ще усетят, че е започнал нов период в привличането  на подрастващите към даден спорт и ако плуването продължава да разчита да „получи“ много е близко времето, когато дори обучението по „хотелските басейнчета“ ще секне, поради липса на желаещи. Няма две мнения по въпроса: за да си сред първите 8 ти е необходим и ръст, като например Унгарското „чудо“ Катинка Хосу /Хосу- дълъг//чета г-н главен радактор/. Редки са изключенията, но не всеки е Киосуке Китаджима.

„Утвърдени бяха съставите на Консултативните съвети към Треньорската и Съдийската комисии.“

„Целта на Консултативните съвети е по-широк кръг от специалисти да обсъждат и предлагат идеи и мнения по-важни за развитието на художествената гимнастика проблеми. Те няма да имат вмешателство при взимане на решения от Съдийската и Треньорската комисии, а ще участват при изготвянето на различни документи като единна програма за методика на обучението, регламенти и правила за национални отбори и др.  – 12 члена“

Георги Аврамчев:

„Разработихме технически комитет към федерацията. Искаме да уеднаквим критериите, по които малките се учат да плуват и тренират след това. В момента много треньори си работят по собствена система. Аз не искам да отричам индивидуалния подход, но трябва обща методика, общи критерии и общи изследвания, на които да бъдат подлагани всички талантливи проектонационали. Този комитет има задължението до края на лятото ( 2010г )да бъде изградена единна система за подготовка по плуване в България и тя да бъде разпратена по клубовете.“

Колко треньори работят по нея сега? И прилага ли се тази система?

Нешка Робева:

„Както виждате, през тези години не съм се намесвала. Пак не искам да се намесвам, но ако бъда търсена за помощ, всичко, което съм натрупала като знание, с радост бих го раздала. За едно нещо, за което ще настоявам, е – на всяко дете, на всеки спортист, който иска да се занимава със спорт, да не бъде отнемано правото, както и това са ясните правила и изключителна конкуренция вътре в страната, за да нямаме изненада отвън.“

 

„Имаме безкрайно талантливи млади хора и съм убедена, че ако изградим една стабилна система в подготовката, в изявата на спортиста, ние ще можем да обезпечим средствата. Но ако на първо място поставим парите, резултатите няма да бъдат много големи, Един талант иска да бъде ръководен компетентно и да бъде изявен. А другото – Бог ще си даде, това което заслужава като награда“

„Сега, когато разговаряхме с Илиана, аз й казах, че ще се кандидатирам за Управителен съвет, защото смятам, че мога да й бъда в помощ. Все още мога да давам полезни съвети. Много уроци научих, но това се дължи на възрастта и опита. Първо, вече нямам енергия за хабене и затова си я пазя. Второто, което е, разбрах, че е по-добре да има сговор, по-добре да има разговори. По-добре да се даде път на младите, да си чукнат главите в стената и когато сами стигнат до някакво заключение, тогава да застанем до тях“.

Когато се коментираше ролята на Панчо Гюрков в българското плуване, не се ли изразяваше точно в това неговата дълновидност: да даде път на младите и да застане до тях.

Съществува разлика от две години между действията (всъщност, сега все още нямаме действие, засега отново става въпрос единствено за намерение, но поне целта и идеята са по-конкретно начертани) на двете федерации. Тук не е важно да се упоменават причините за неизпълнението на едно или друго, но е мястото да разберем, че управлението на плуването изостава от съвременните реалности и динамиката на живота. Как никой в плуването не говори за информираемостта и повишаване на квалификацията на треньорите които са съществено важни в този динамично развиващ се спорт. Нима в плуването няма фигура която подобно на Раева да структурира и задвижи звената в системата за управление на този спорт за да може де се изчистват все повече детайли и българското плуването да започне да наваксва своето изоставане. 

Илияна Раева:

– Имате идеи да преобразите художествената гимнастика с нова, модерна визия, а какво трябва да се случи в българския спорт, за да се отлепи от дъното?

– Първо трябва да се категоризират много сериозно спортовете. И да има държавна политика към тези със социално и с национално значение. Виждам някъде 10-15 спорта, които да бъдат централно финансирани. Останалите трябва да бъдат подпомагани по съвсем различна схема и да направят така, че да покажат, че са значими, работейки за популяризирането и имиджа на собствения си спорт. Защото ако се направи сериозен анализ на всеки един от тези 106 спорта и национални спортни организации, на които държавата дава пари, ще видите, че в голяма степен някои от тях имат фантомна дейност. Не съм срещу тези спортове. Но при положение че те нямат потенциал, история и капацитет, не трябва да бъдат на едно място с тези, които са национална гордост. А за онези, които трябва да се финансират – схемата, по която това става, е необходимо да се промени изцяло. Като се започне от масовия спорт, на клубно ниво и националните отбори. Но най-важното и основното е да обърнем внимание на квалификацията на кадрите, правещи спорта. Ако не го направим, спортът в България е обречен. Напълно е обезличена треньорската професия. Не може един състезател да взема 100 процента премия, а треньорът да получава 35 процента от неговите пари. Това е обидно. Това е несериозно. Това е непрофесионално и неморално.

 

Обособени позиции по:

– „Извършване на проучвания за степента на информираност и анализ“ – 150 000 лв

– „Проучване на физическата дееспособност на основните групи от населението с по-висок риск от обездвижване“ – 300 000 лв

– „Провеждане на национална информационна кампания от тематични прояви, насочена към лицата в активна трудоспособна възраст и дейности за информиране и публичност на резултатите от проекта“  – 733 555 лв

– „Медия закупуване за целите на информационните и промоционни кампании“ – 628 000 лв

– „Провеждане на национална информационна кампания от тематични прояви, насочена към лицата с намалена двигателна дейност на работното място“ – 302 300 лв

– „Провеждане на национална кампания от тематични появи, насочени към най-застрашените рискови групи“ – 214 000 лв

–  Останалите близо милион лева ще бъде изразходван за активности като дните на отворените врати, включващи 50 публични прояви и 150 часа безплатен достъп до 28 спортни съоръжения и площадки за 334 000 лв, както и за 50 публикации в печатни централни и местни медии. Ще бъде отделена и значителна сума за изработване на 5 филма за ползите от спорта, предназначени за телевизии, 5 DVD филма с упражнения за дома и работното място и множество образователни листовки.

Елеонора Тарандова, вестник „Капитал“, 1 април 2011“

 

Както се вижда, в спорта има не малко пари и когато държавата може да свърши „трудната работа“ – изграждането на базата, защо ние да не ги вземем. Опарихме се с построяването на спортни обекти  и сега търсим възможности за финансиране на частни турнири и центрове с държавни средства.

Плуването дава и може да даде бизнес на много фирми и този потенциал ще се развие с включването на спорта в училищната програма. Едни изграждат съоръженията, други доставят оборудване и консумативи, а трети са се специализирали в плувната екипировка и пособия. Ясно е, че всички те са взаимосвързани в една обща верига, и това не е химера, там да се мисли за съвсем друго и дума да не става. Но защо ли не се появява такъв обединител като Раева? Може би не се е родил или не му дават възможност да се появи поради факта, че всичко вече е разпределено – разглеждайки медийното пространство, пазарния дял на фирмите доставящи екипировка, оборудване и т.н. – младите читатели току виж са схванали че има някаква обща нишка. Мислете млади плувци, нали плуването е интелигентен спорт, пък току виж сте намерили отговора на въпроса зададен от г-ца Рангелова поместен по- долу.

И последно,

Нина Рангелова:

„И колко още таланти ще бъдат погубени докато се устрои здрава система за големи спортни постижения, където не родителите, а спортните институции се грижат за съхраняването и развитието на тези таланти?“

 

Георги Дангалаков:

„Спортното министерство е институцията, даваща лицензи на федерациите. Те пък упълномощават клубовете да упражняват тази дейност.“

Колко трудно: пряка връзка и закони с пропорционално действие. Клуб – Федерация. Да видим, как клубовете ще се справят с нарасналия обем на отчетност и имат ли тази възможност да я извършват според новите изисквания.

Интересно – какво се има предвид под „очаквайте много сериозни промени – национални отбори и клубен спорт“.

Да, промени се предвиждат. БФПС ще определи плувните центрове и най трудното – треньорските кадри, „на които да се опре“.

 „В тях ще работят треньори, които ще се финансират от МФВС“.

„Готови сме да плащаме заплати между 500 лв. и 700 лв. на клубни треньори, които се занимават с подрастващите. Те ще бъдат предложени от техните шефове, ще трябва да отговарят на няколко критерия и ще бъдат контролирани от самата централа.“

“ Трябва да се заработи в спортните клубове“

 Каква ще бъде реакцията на клубовете след това и ще има ли съществени прегрупирания ще разберем през 2013. Плуването е в специалната група и бъдещето ще покаже дали това е за добро.

И защо смятам, че художествената гимнастика ще успее и ние можем да се учим от нея:

   В Художествената гимнастика отчетоха работата за първия месец от мандата си

Управителният съвет на БФ Художествена гимнастика проведе второто си заседание след избора на ново ръководството на централата

Всички членове на Управителния съвет получиха коледни подаръци и картички и отчетоха изключително активна и ползотворна дейност в рамките на един месец от администрацията на БФХГ и работните комисия.

УС гласува създаването на пет нови комисии – Научна комисия, Арбитражна комисия, Дисциплинарна комисия, Финансова комисия и Комисия за категоризация на спортните клубове.

Беше утвърден и разширен състав на националния отбор ансамбъл жени, който предложи старши треньора Ина Ананиева. Цветелина Стоянова, Данина Тодорова, Румяна Велинова, Снежана Дечева и Мирела Георгиева ще попълнят състава на национален отбор ансамбъл жени.

Беше утвърдена и наредбата за държавен спортен календар 2013 година.

Членовете приеха предложена администрация на БФХГ и длъжностните характеристики на служителите.

В точка разни беше гласувано предложение до фондация „Български спорт“ да бъде отпусната стипендия от 100 лева на гимнастичката Антоанет Кехайова от клуб Грация (Варна).

Илиана Раева докладва за едномесечната дейност на председателя. Раева е провела срещи с кметовете на Шумен Красимир Костов и на Търговище Красимир Мирев, разговор с кмета на Варна Кирил Йорданов, среща с председателя на комисията по спорта на Народното събрание Огнян Стоичков, среща с кмета на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Петър Диков, разговори с кмета на Пазарджик Тодор Попов – всички те в полза на материалната база и развитието на клубовете в тези градове.

Председателят на БФХГ е провела среща по повод инициатива за създаването на клуб по художествена гимнастика в Челопеч, а освен това е договорила ремонт на националната база „Раковски“ за сметка на Национална спортна база.

Илиана Раева е отправила предложение от името на БФХГ до министъра на спорта Свилен Нейков за промяна на програмата за олимпийската подготовка 2013-та година, която е била подкрепена от 23 федерации.

Относно работата със средствата за масова информация има 92 публикации, свързани с дейност и развитието на художествената гимнастика в периода от 15-ти ноември до 19-ти декември

 

ЛИТЕРАТУРА

Георги Аврамчев: Целта е да върнем децата в басейна – v Trud

SPISANIE PLUVANE I VODNA TOPKA

Георги Аврамчев: Плуването трябва да влезе в учебната програма VIA SPORT

Труд ,Спортни,Спортал Виаспорт,Плуване и водна топка,

SPORTAL.BG

GONG

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: