БОРИС БОЖИЛОВ-БРУНО ПРЕД САЙТА!


ДЛОП юноши , девойки младша възраст – гр. София , 11-13.07.2014г.

БОРИС БОЖИЛОВ-БРУНО баща и личен треньор на Петър Божилов
През изминалия уикенд в София на закрития басейн “Диана” се проведе държавното първенство за юноши и девойки – 13 и 14г. Впечатлениеята ми от състезанието са , бих казал положителни в сравнение с други подобни форуми провеждани в миналото. Бих разделил нещата на плюсове и минуси , като в интерес на истината плюсовете бият минусите.
Плюсове: Някой – Б.Ф.П.С .или Н.С.База е закупил чистак-бърсак новичка , модерна и високотехнологична уредба за мерене на резултатите (кой , обаче е дал парите не става ясно, но не ни и интересува). Новите блокчета отчитат стартовата реакция и са с набраздена повърхност за плуващите по тумбак , предаването при щафетите вече се отчита електронно , резултатите излизат бързо и прегледно , че даже са разбити по петдесетачки , стената за гърбистите е грапавичка, имат 2 възможности за захват , появи се и табло с големи цифрички на което да видим кой юнак как е плувал , лошото е само че таблото мери 4 резултата и после пуска следващите 4 резултата , а можеше да е с 8 реда или дори 10 реда , но по-добре това , отколкото никакво. Сега с тази нова придобивка може би повече организатори на турнири ще могат да се възползват от старата уредба , разбира се , ако е в изправност и има добра воля да им си предостави. Така може би ще се появят някакви състезания в България с електронно мерене.
Друг плюс е прецизното съдийство , точното време на провеждане на турнира , без забавяния и разни досадни технически спънки. Диктора си беше на място , аудиоколоните се чуваха , местата в общи линии стигаха за всички състезатели и почти всички деца си имаха седалки на които да отмарят. Покрай малко скромничките медалчета на призьорите се подаряваше плодова напитка за да утоляват жаждата , е по-добре щеше да е както преди години – плувни очила, педълси или дъски , но и това е нещо.
Минуси: Въпреки модерното съоръжение и отворените широко врати вътре в басейна си беше приличен задух в който никак не беше препоръчително да си чакат старта плувчетата. Разбира се това не е нищо със задуха който се душеше преди години в неремонтирания пловдивски 25-метров басейн , но все пак…. Може би е редно да се пуска някаква климатична инсталация , която несъмнено този басейн има за да бъде удоволствието от състезанието пълно. Друго неприято беше , че за да се оттървеш от задуха и излезеш навънка , там те атакува армията на пафкащите и остава да се чудиш къде е по-приятно , вънка или вътре. Решението , предполагам е да се опъне една шарена лентичка от 5 лв. в единия ъгъл на двора пред къпалнята и пушещите братя да се вихрят там , а децата да могат да подишат чист въздух в другия ъгъл.
Друго , което си мислех че няма да се забележи и не исках да повдигам въпроса , но моя някогашен опонент по перо -В. Балкански го е усетил , та ще драсна 2 реда и аз. Помпите в басейна докато бачкат , създават леки течения , които при тренировка се усещат , при състезание – не , но влияят на скороста в една и в друга посока. Да , този проблем на световното в Барселона , някак си заглъхна , появиха се думички , като “помпиери”, които пускат и спират машинките долу в помпените станции , да – на нашите юноши и девойки младша това им е последна грижа , но все пак за да бъдем в крак с останалия свят мисля че е редно поне за петдесетачките да се изключват помпите за да не дават предимство на 8-ми пред 1-ви коридор или обратното.
Има и нещо , което ще използвам трибуната за да не се съглася с него. То касае малко хора , но все пак е недомислица. Искаш да правиш рекорд на 800м. в плуване на 1500м. – ок , дай писмена заявка и ще ти го зачетем, че трябва и да пипаш с ръка (става дума за св.стил). Добре , но защо това да не важи за 400м. в 1500м. или 200м. в 400м. или 100м. в 200м. св. стил или 50м. бруст в 100м. брус или 100м. делфин в 200м. делфин и т.н. Вариянтите са много защо е фиксирано в тази новичка наредба само 800м. в 1500м. , забравени ли са другите възможности , умишлено ли не са упоменати ? Другото е че след , като си пипнал на 800м. съобразно наредбата и продължиш до 1500м. и вземеш че свършиш геройството да направиш рекорд и на 1500м. защо да не ти се зачете , както започна да ми обяснява главния съдия !? Това че на 800-ния метър не си направил салто , а си пипнал стената както се иска по новичката наредба не променя стила с който плуваш цялата дистанция , че да не ти се отчете и втория евентуален рекорд !?
Сега , чакаме с нетърпение второто и третото състезание на закрития “Диана” , на децата старша възраст и мъже , жени и младежи. Пожелавам им високи резултати и весели мигове в басейна.
Б.Божилов

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: