МАКА-МАКЕДОНИЯ-откровено с ВАЛЬО БАЛКАНСКИ


                                      МАКА! Голяма мъка!

ВАЛЬО БАЛКАНСКИ images 4

Да пише човек който си няма и нищо общо с Македония, някак си не върви. Познавам много хора, а и плувни хора на който дедите им са дали живота си Македония в цялата си териториална разкъсана земя да е една и тя да е БЪЛГАРСКА. Покъртителна е историята на рода на един от нашите треньори, на който прадядовците му. Десет братя са се борили, а единадесетия е оставен да гледа семействата на батковците си. И след седмица е закаран в Серско да събере телата им, захвърлени ръце, крака, глави…. Да ги сглоби, грубо казано, за да могат да ги погребат.

Когато Българите разберат какъв е корена на думата Македония, и как го разбират и изговарят в този край… Тогава ще им проблесне за какво иде реч. На диалект старите хора там изговарят МAKA-мъка, страната на мъките. И не случайно най-хубавите песни от този край са за воеводи, за любимата, за децата. И тези песни са тъжни. Виното там е тежко и червено, да утолява и спира копненията към семейството и да засилва страстта към Българското. Къде е садила момата край морето лозе? Знае ли единственият и автентичен плувен журналист? Защо е сама момата? Съвременните авторски песни са по-весели, автентичните са бавни изпълнени с много мъка-МАКА. И потушаването на априлското въстание е песен, спрямо потушаването на въстанията в този край след освобождението до Балканските войни.

Виждал съм в Гърция, как старите с някакво привличане и любов започват да питат как е по Пиринския край, имали го още еди какво си, бил ли е в селата на преселилите се техни приятели и роднини. Как хора на диалект с умиление говорят на Български, на диалект, който използваше баба ми. Един език, един народ, разделен от граници и политика. Хората в Македония, било то Вардарска, Егейска или Пиринска имат дълбока скръб в сърцата си и силно привличане един към друг. Но нямат вражди който им се насаждат

Спорта маха граници, спорта маха предубеждения, спорта обединява. И ако си решил да вкарваш вражда между състезатели на национална, верска или етническа основа- НЕ СИ ПОЗНАЛ. А ако го правиш- ПРОСТО СПРИ ДА ПИШЕШ ЗА СПОРТ!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: