ДРЕБНИТЕ НЕЩА!!-с ВАЛЬО БАЛКАНСКИ


ДРЕБНИТЕ НЕЩА!!

                                             ВАЛЬО БАЛКАНСКИ

            Ще започна с нещо сантиментално, в сивото ежедневие, навлизат доста спомени и най-различни чувства. Та понякога си разглеждам саитове на община, град, училища в които съм учил. Именно в някои моменти с чувство на ….. отварям страницата на моето училище и съзирам името си в отбора по футбол станал окръжен шампион и участвал на републиканските финали. Не, че постигнахме нещо, не че бях взет защото имах „бутонки”(за по-малките това бяха тип платненки с гумени бутони на подметката), не че се върнахме като герои и учителите ни вдигнаха успеха с една единица, а ми е драго, че училището ми си има архив и е описало на видно място историята си, успехите си, педантично година по година. Сложили са снимки, и снимка на нашия отбор. Нещо приятно, нещо мило, а и има с какво да се хваля и аз, и да имам и аз право да се изказвам по стадионите.

             Та мисълта ми е за архива от състезания, участия на международни прояви на националните отбори, постиженията през годините на българските плувци, скачачи, синхронистки. В раздела резултати има за колко години назад 6 или 7, в раздела история малко. Иска ми се сайта на федерацията да добие пълен вид като се представят по обстойно поне (може и да се сканират и качат протоколи) шампионите в отделните години по възрасти, постигнатите резултати на балканиади, европейски, световни първенства. Да се извади историята в цифри- точно и акуратно. Състави на националните отбори.

            Другото което може да помогне на нашето плуване или на малките плувци да остана в синия спорт е един дребен жест, едно малко нещо, един лист хартия- А именно на всеки един малък герой пуснал се на което и да било първенство да се издаде една диплома или грамота с надпис- „УЧАСТНИК НА ДЪРЖАВНО ЛИЧНО ОТБОРНО ПЪРВЕНСТВО ПО ПЛУВАНЕ”. И без това децата (родителите им ) си плащат за всичко, можете да качите таксата участие с 1 или 2 лева, а И МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИТЕ. Пък и после детето ще се радва, ще му се обясни защо е грамотата, а и само подписа на Таня Богомилова има безценна стойност. Дребни жестове, но с голямо значение. А и детето ще се „фука” в училище. Учителката по история ще разбере защо са му синините под очите, защо понякога това дете изглежда заспало по време на час. Ще разбере, че тялото си почива, а малкия ум цъка в ритъма на историята, но на „6 такта”. Малко е, но ценно и за цял живот.

            Същото важи и за медалистите, един медал с годината, да има стойност, но сами знаете, че сега се гледат документите. Една грамота „ДЪРЖАВЕН ШАМПИОН НА 200М СЪЧЕТАНО ПЛУВАНЕ НА ……”, „ВИЦЕШАМПИОН НА …”, „БРОНЗОВ МЕДАЛИСТ НА …”,  какви ли криле ща дадат на малкото човече- ГОЛЕМИ. А и поставянето на копие на грамотата на училищното табло, ще открои „сините герои” в ученическите редици.

            Дребни жестове, но от някъде закалката трябва да започне, да се гъделичка самочувствие на деца и родители. А на треньора за момента му е нужно да види, че неговия възпитаник го е изпреварил за тренировка, че малкия е готов с желание за тренировка, че стиска зъби да постигне нещо голямо.

            Лично за мен героите от всичките състезания до момента са децата, преминали стотици километри, участвали на държавните и в понеделник са били на местата си в училище!

            А между другото бяхте ли да дърпате ушите на депутатите и министрите да приемат необходимите промени в законите и подзаконовите разпоредби за младите спортисти!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: