МОДНО Е ДА СИ ВХОДЕН-мнение на ВАЛЬО БАЛКАНСКИ


МОДНОТО Е ДА СИ „ВХОДЕН”!

   ВАЛЬО БАЛКАНСКИ-мечтател и любител на силни усещания

Входен, входиран, вход или изход! Дрън, дрън та ярина!

И сега какво стана. Миналата година като насочихме всичко към тази дискриминация спрямо най-малките плувци, какво стана. Пушехте си, обсъждахте си, траехте си. И сега след като предложилите тази наредба се обърнаха срещу творението си скочихте. Ама защо? Защо скачате? Колко предложения пуснахте до БФПС за промяна в наредбата. Колко клубове-членове пуснаха предложение да се махне или нещо да се промени? Сега повдигна се завесата, някой започна да работи срещу творението си и да го използва като коз срещу ръководството на федерацията, аз лично не го приемам. Така се получава при всичките опити на творителите-мислители с нещата с които са се захванали, а примери доста.

Грешкита на федерацията са няколко:

1.      Липса на всякаква аргументация защо се вкарва входната дисциплина.

2.      Момента в който се пусна за обнародване.

3.      Защо се прави по време на ДЛОП

Ще ви дам становище по тези въпроси. Но ясно искам да кажа, че това за мен е количествен показател, а количествено-качествения показател е съчетаното плуване.

Защо се въведе? И аз скачах, но най-вече, за момента на налагане, липса на всякаква обосновка кога започва спортно-състезателна година. Децата като малки трябва да плуват надълго. Да формират дихателната си система, да изградят морално-волеви качества да преодоляват по-дълги натоварвания(трудности), да имат правилна техника. Организмът да се формира към „плувен” организъм, мускулите да се формират към „плувни” мускули, а не да гледаме млади гимнастици или културистчета които се мъчат с водата. И най-вече скритата причина- лек начален удар по така наречените обучители. Опита се да се въведен някакъв лост за контрол над клубовете. Има много примери  за деца плуващи къси дисциплини, с големи разлики между първа и втора част на състезателна дистанция, които блестят до юноши-младша а след това няма никой. Има много клубове които работят точно така- бързо научаване, спринтови отсечки в тренировка, докарване до приличен педесетак, но това върви само до младша, а после ….. Това е точно лост за въздействие. Но може би трябваше да се направят тази година по-силни входните времена, да та имаше въздействие малко по-голямо. И да се въведат квалификации.

Другото- момента на обнародване- ноември, когато клубовете вече са си начертали плановете за работа за следващата спортносъстезателна година. И всичко се промени. Много ми се иска федерацията да въведе това(примерно)- 1-ви септември възраст „деца” вече е „юноши младша.”  или „Весел делфин” вече е „Деца’.  Да са направени промените в наредбата, да се знае какво се гони. А не ноември или декември да се правят тези промени.

По мои изследвания 90% от клубовете и хората занимаващи се със спортно плуване са „ЗА”, хората с необходимото образование, ценз и качества. Сега да ми скачаш по мнение на Сульо и Пульо, някак си не е …. А и да правиш анализи по коментари и да не си си направил труда да посетиш състезание на малките, не е коректно, не е правилно. И да ми разказваш случки, от времето ,когато 100 кроул се плуваха над минута(сега девойки младша плуват под) и да съпоставяш не върви.

Тук изниква още един въпрос. „Какво прави федерацията с големите във възраст юноши и девойки младша?”. И защо го задавам. Задавам го заради това, че са седми клас и една голяма част не са в спортни училища. Мислите ли си, че децата се вълнуваха от входни, изходни и плуване. Дори и едно дете да си е носило учебниците и сборниците е за похвала. Искам да дам един съвет към ръководството- Час по-скоро да събере всички шефове на другите федерации, за ръчичка да влезнат при министърката, да я взема и нея и в Народното събрание. Да хванат за ушите всички депутати в комисиите за образование, спорт, младеж да се направят законодателни промени, за активно спортуващите деца. Да има облекчения при прием в гимназии и университети. Да имат време за учене и подготовка. Да имат преференции, а не само някаква скапана наредба от седемдесетте години на миналия век, която и позволява да отсъстват малко повече.

            Всички негативи и позитивни неща сме ги пускали, може да ги пуснем пак. Да видите, че сегашните Ви аргументи, са същите като изречените от нас преди година.

            А тук е мястото което никой не забеляза, а и клубовете са ощетени и тази и миналата година. Това е нещо като поощрение, за въвеждането на тази „входно-задължителна дисциплина”. И това нещо малко удри клубовете по точките. А именно глава 9, точка 1

За възрастовите групи „Златна рибка“, „Весел делфин“, Деца и Юноши и девойки младша се въвеждат задължителни дисциплини с нормативи, даващи право на участие в съответното състезание, след покриването им. Само първите 4 най‐добри резултата на състезатели от клуб носят точки за индивидуалното и комплексното класиране.

Даже е и подчертано. ПЪРВИТЕ ЧЕТИРИ СЪСТЕЗАТЕЛИ ОТ КЛУБ НОСЯТ ТОЧКО ЗА КЛУБА СИ! Не е казано дали са 8-ми, 23-ти или 255-ти. Щом е задължителна и носи негатив, трябва да има и поощрение.

Сега ми се иска да видя, както се получи миналата година, плувци неучаствали на младшата, но имащи право да плуват на „Мъже и жени”, поради невъзможност да покрият норматива, дали ще им се зачитат времената. И дали ще има участници на старшата които също няма да могат да покрият норматива на младшата, дори и на деца и весел делфин!

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: