ЛИНИЯ № 94-мнение на ВАЛЬО БАЛКАНСКИ


ЛИНИЯ №94!

                                               ВАЛЬО БАЛКАНСКИ 

            Ще ви предам един разговор с мой познат, по-точно края на разговора. В-аз, П-моя познат:

П: – Трябва да ставам, дъщеря ми ме гони от лаптопа.

В: – ОК!

П: – Трябва да се чуе с една нейна приятелка, гърче, от Драма. Запознали се по турнирите. Даже гърчето е накарало баба си да седи и да и помага в комуникацията. Превежда и какво е казала моята от български на гръцки и обратно после.

В: – Децата са толкова комуникативни и имат толкова голям кръгозор, че …..

П: – Имам чувството, че познава повече деца от чужбина, от колкото български плувчета! Хайде, чао, че напира…..

            Като майстор на късия поучителен разказ, няколко неща ми се набиват в главата, от този разговор.

  1. Децата са много „по-отворени” от нас големите, използват новите технологии, а и не се свенят като не разбират езика да завръзват приятелства.

  2. Децата са в състояние да изкарат страха навън, от нещо крито и пазено с години, а именно: Възрастен човек не говорил майчиния си език с десетилетия, да се зарадва на българска реч.(Навремето в средата на миналия век, в Гърция за сновяли от къща на къща и са слухтели да чуят дали се говори на български, и ако чуят родната ни реч последствията са били чудовищни)

  3. Скрито-покрито при тях няма, първичното и чистото приятелство си остава.

  4. Беден плувен спортен календар!

Както се стремим в последно време да публикуваме всички резултати на нашите деца отиващи в чужбина,своевременно, и то на кирилица и то и на български. Така и малките ни плувци винаги завръзват приятелства навсякъде. Чистата детска закачка, чистите проронени думи „Здрасти”, „Haloo”, „Калимера”, „Здраво”, са в състояние да отворят много врати, да направят много приятелства.

Миналата година в Кавала, на турнира „Кавала-джуниър”, с удоволствие наблюдавах  от кафето, как на пейките сядаха дечицата и много бързо започваха да си комуникират, кое от страх, кое от характер, кое от любопитства. Нямаше и капка „византийски” чувства към нашите, нямаше и капка злоба и ненавист.

            А от къде идва всичко това? Защо на нашите Държавни първенства я няма тази откритост, при малките, защо не се познават малките любители на плувния спорт.

            Казвано е :БЕДЕН СПОРТЕН КАЛЕНДАР! ЛИПСА НА ВСЯКАКВО ВНИМАНИЕ КЪМ НАЙ-МАЛКИТЕ! ЛИПСА НА ВИЗИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО!

            БФПС се е превърнала в консуматор на подготвени състезатели. Нали по думи на ръководители: „Финансирането е на база постигнати високи спортни резултати!”. Ами ако спре кранчето, какво ще правим. Каква ни е визията на бъдещето, за малките, за това което идва отдолу. Визията ни е : ЗА ТЯХ ФИНАНСИРАНЕ НЕ ПОЛУЧАВАМЕ!

А може да се получи, стига да се вслушате в хората работещи с малките, хората за които всяко едно кихане и прокашляне във водата, го изживяват като своя болка и болест. Всяко едно отсъствие на дете от занимание, го преживяват като драма.

Много ми се иска да спре тесногръдието, затворено в едно пространство. Пространство оградено от автобусната линия №94, с леки прекачвания на трамвай №6. Величаенето Ви поне да имаше покритие, да имахте международни постижения, да имахте резултати на международно ниво. Ама сте се вгледали в себе си, и всеки ден си питате огледалцето дали има по-добри от вас. Добре, че не говори, че и то ще ми каже като мен: Не сте само вие в България. Вслушвайте се!

Надявам се да се сетите, от къде минава автобуса и за къде се хваща трамвая за да се стигне най-бързо.

Колкото по-бързо се направи една анкета по клубовете и то с прости въпроси с отворен отговор, отговорните фактори във Федерацията ще добият и представа и визия както за настоящето, така и за бъдещето. Ако искате помощ съм насреща.

Колкото по-скоро накарате отговарящите за съответните области за си размърдат задните части, толкова по-бързо ще се излезне от ситуацията в която се намира прекрасният ни спорт. (а не човек отговарящ за маркетинг да ми прави анализ на спортната работа, все още чакам неговия анализ за работата в областта за която отговаря).

Идват зимните първенства, а доколко и е сега времето, не знам! Зимата по правило се губят деца от басейна. Зима, студ, предразсъдъци на родители. За мен по-правилното провеждане е: сегашното зимно да е през май или юни, а лятното октомври, началото на ноември. Ама …. Питайте, ще помагаме.

            Друго, съдийските курсове, хубаво нещо, и афиширано, надявам се, че е след моите думи, че са некомпетентни. А и имам въпрос: „Има ли главен съдия по плуване и четящ лекции за треньори, при който елитен наш плувец си е позвлява да наруши някое правило, а при друг не му се получава номера, като същият е опитал и този номер и на голям форум, но и там са го хванали?”

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: