ПРАВО НА ОТГОВОР-от Борис Божилов по повод статията на Вальо Балкански


ПРАВО на ОТГОВОР!-БОРИС БОЖИЛОВ

 бел.ред.Сайтът дава възможност да се прочетат разнопосочни мнения за българското плуване.Дано!Дано и Новата 2014 година ни донесе още повече радост от нашите момчета и момичета.РУМЕН АТАНАСОВ

       Здравей , драги приятелю по перо , г-н “Вальо Балкански “! Ще си позволя да ти внеса някои корекции и доуточнения в статийката (лекцията) която си написал по мой и не само мой адрес. Ще се опитам да бъда максимално мек и културен въпреки че нямам никакво желание за това.

    

    Първо: Щом ще атакуваш някой , ще го наричаш с всякакви имена и прилагателни , е редно да излезеш със собствената си личност , смело да се представиш на аудиторията и да громиш противника по възгледи и разбирания ! Останеш ли анонимен  , ставаш един НИКОЙ , едно петно , един драскач , зад псевдоним. Показваш страх и боязън , и се плашиш , някой да не те обвини в това или онова. Искаш да си запазиш статуквото , но и в същото време да се изявяваш като голям революционер или командир. Не става , драги приятелю! Или “с рогата напред” или си оставаш “никой”, оставаш уплашен човек , задоволяващ се с малкото което му се отпуска и не търсиш многото което заслужава!

   

    Второ: Защо размиваш и замазваш темата за плуването и оплиташ леката атлетика , гимнастиката , телесното възпитание и какво ли не още ? Да не сме малки деца? На всички ни е ясно кой спорт е важен и изгражда , и че примерно стрелбата или авиомоделизма са повече хобита , отколкото спортове.

  

   Трето: Как така си позволяваш да ме изучаваш и претегляш ? Та аз също живея за плуването , правил го е баща ми дълги години , брат ми , жена ми , синовете ми , че дори и вуйчо им ! Дори се ожених , покрай плуването . Сигурно мъжката част от семейството ми имаме над 100 спасени живота покрай водното спасяване. Общо сме блъскали повече от половин век по басейни и басейнчета. Е шампиони сатанаха най-малките , но какво от това? Как така ме наричащ “минаващ” , “субект” , “лаик” ,“човек на момента” и какво ли не още !? Просто за малко ме нямаше през 90-те , докато бяхме луди и млади , и ето ме отново г-н Анонимен , по-дърт , по-опитен и готов да мина през огън за да не прецакват децата ми !

 

   Четвърто: Имало строги одити , ревизии , мониторинг и отчети !? Просто се чудя , някакъв сън ли си сънувал , фантазираш ли си , мечтаеш ли ? Не , няма строги одити и ревизии ! Поне до този момент . Нещата до сега бяха много свободни , гъвкави и безотчетни. Да си видял публикуван детайлен отчет на БФПС ? Аз не съм. Да , наистина имаше ,миналата година комисия от М-во на Финансите , която обаче беше подгонила всички федерации, и съответно и нашата е понесла глоби и начети. Но , като цяло , поради неразбиране на материята и същноста на плувния живот – ревизии и  комисии разследващи плувните дела и пари – НЯМА! За това и сме на този хал. За това и женското плуване в Бг. току що умря. За това и ПАРИТЕ не достигат до ПЛУВЦИТЕ.

  

   Пето: “Само при дума за нещо различно” , ме вкарваш в съда !? Чакай бре , приятел , да не сме  “Народния съд” на комунистите през 45 –та? Явно си фен на това “правораздаване” , но сега сме 21 век и има демокрация и свобода на свободното слово! Човек може (има право) да ПИТА и да задава въпроси , когато не са му ясни нещата или се съмнява в нещо. Да съм казал “този и този – откраднаха това и това , чрез тази и тази схема”? Не , драги просто задавам въпроси на глас. При мен въпросите са кристално ясни:  1.Защо са нужни “Центровете за високо спортно майсторство” – 175 000лв. , на кой са помогнали и за какво отиват парите?   2.Що за самоубийствен договор за наем е наема на “Диана” – 1 четвърт от общия бюджет – 220 000 лв. , нужен ли е , кой го сключи и въобще кой го е виждал това споразумение ?  3. Как така се харчат 240 000 лв. (над 1 четвърт от общия бюджет) за международни изяви , а те са 10 -12 бр. (щото ФИНА и ЛЕН поемат най-скъпите) ? Ако знаеш отговорите на тези въпроси и си толкова навътре в нещата и не си “само минаващ” , бъди така добър и ни просветли , за да разберем и ние.

  

   Шесто: Съжалявам ,но си тотално незапознат с новите , а и не само с новите наредби и правилници на БФПС. Поне , преди да пишеш лекции и да поучаваш , беше редно да изчетеш съответните текстове!

1. Няма как да се състезаваш индивидуално извън отбор ! Няма тава алинея или член. Нищо че състезанията са Държавни Лично Отборни Първенства , наредбата казва –“само от отбор” ! 

2. Дори в нашите наредби има член който определя “ състезателя –професионалист”- плувец. Той го има на книга , но не и на практика в живота , защото тоталното нормотворчество го е стиснало за гушата и просто няма как да се сключи , какъвто и да било договор ,защото ще противоречи на други членове и правилници. 

3. Как се чудиш на трансферите , има ли ги няма ли ги и т.н. ? Има цял правилник за трансфера на състезатели ! Това че няма трансфери е именно , може би заради самия правилник , който ги обезмисля. Но такова чудо – трансфер е заложено в нашите нормативи и е редно да го прочетеш преди да заблуждаваш публиката. 

4. Пак развиваш любимата си теза за самозванците , обучителите и висопрофилираните кадри. Нямало такава наредба , която да ги ограничава и т.н. Не приятел – има такава наредба , спусната е от М-во на спорта и касае всички спортове . Тя регламентира че старши-треньорът е с такъв и такъв стаж , треньор е това и това , помощник треньор може да е този и този , а инструктор би могъл да е онзи или онзи. Аз примерно бих могъл да съм само инструктор  , щото на времето вместо да уча съм тичал след момите. И какво от това , това може ли да ми попречи да си тренирам децата , че и други желаещи , ако желаят –НЕ ! Може ли да ми отнемеш успеха господин “народен съд” или да ми вдигнеш оценка -2 ? Не не можеш. Можеш да си пишеш анонимно , да призоваваш за наказания и порицания , но не можеш да промениш резултата от състезанието. Ето това е едно от хубавите неща на нашия спорт , няма как да ти отнемат успеха.  

5. “Клубовете получавали някакви средства”  , не преставаш да ме изумяваш ! По новата точкова ситема , която м-ду другото е много добра , клубовете получават парички срещу високи постижения на плувците членуващи в тях и не получават толкова , ако са слаби постиженията или са под 16-то място. Демек плувецът прави високи точки по ФИНА – клубът получава пари. Тази година би трябвало срещу 700 точки , делено на 100 = 7 точки от дисциплина , добрите плувци трябва да докарат на клуба си около 90 лв.

    Я , сега вместо да ме вкарваш в съда и обиждаш си представи за момент че ги нямаше призрачните – “Центровете за високо спортно майсторство” – 175 000лв. , договора с НСБ беше предоговориран от 220 000 лв. на примерно 60 000лв. и оставаха – 160 000 лв. , че международните изяви бяха строго прецизирарани и от 240 000лв. бяха лимитирани примерно до 100 000лв. – спестени -140 000лв. Общо щяха да останат , да се спестят – 475 000лв. Ами , я си представи че някой там , горе си вършеше работата и беше намерил Генерален спонсор , който под някаква форма дотираше срещу реклама с още поне 200 000лв. Тогава сумата която щеше да е свободна би набъбнала на над 670 000лв. Това е над 2 пъти повече от това което се отпуска на клубовете. Ми какво ще стане , ако тези 670 000лв. се насочат към точките , спечелени от спортиста ? Направим ТОЧКАТА – цар и господар.  Тогава горния пример на спортиста със 7-те  точки ще докарва от само една дисциплина около 300 лв. за клуба си или за себе си (зависи от разпределението). Ами по 5 дисциплини по 300 лв. = 1500 лв. от състезание , по 3 състезания през годината = 4500 лв. Ето ги парите в спорта. Ето как парите , колкото и малко да са , биха могли да отиват пряко в клуба или до състезателя. Дори и малките възрасти с поджодящ коефициент , биха могли да носят  нещо от спечелените точки , превърнали се в левчета. Нима клубовете нямаше да бъдат доволни ? Та с тези спестени пари спокойно може да се удвои дотацията за плувните клубове , че дори да се въведе наградна система , за състезателите класирали се на 16-то и по предно място. Какво пречи накрая на годината или дори по-рано всеки състезател попаднал в 16-тицата да си попълни табличката и подобно на плувния клуб да бъде възнаграден за труда си. Как мислиш , нима всеки нямаше да драпа да е в 16-те най-добри , нима нямаше най-добрите да стават още по-добри , нима нямаше всеки клуб да отпусне колана и да бачка здраво за високо спортно майсторство ? Тогава съм сигурен че щеше да  има лъвски скок на българското плуване и в резултати и в масовост и в международни изяви. Тогава клубовете от първата 5-ца в тазгодишната класация , вместо да вземат 10-12 000 лв. в края на годината биха могли да вземат около 20-25 000лв. , спортистите в тях също съобразно постиженията си могат да си докарват спокойно 1000 -2000 лв. че и отгоре в края на годината. Само че за да се случи това , което несъмнено ти харесва , не са нужни нравоучителни лекции за прекрасната система и нормативи , които трябва да изпълняваме сляпо и да си мълчим. Нужно е малко смелост , да излезеш с името си , да не се съгласяваш с недомислиците и дискриминационните текстове и въобще да следиш обществената организация да си върши работата за която е създадена. А , когато не я върши да питаш , да задаваш въпроси , да пишеш и да сезираш контролните  институци. Това се нарича –ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО ! Другото е анонимност и нагаждане.

    И последно, седмо , май стана: Пишеш – “Строг контрол” , “Наказание на състезателя”, “предупреждение” , “санкция на клуба”  и т.н. и т.н. В кой свят живееш драги приятелю ? В света на Великата Отечествена ли , на ЧК , Белене или Гулак ? Състезателя си тренирал с някой треньор или инструктр без ценз и ти го хващаш , все едно е жена ти в кревата с друг и хоп- го наказваш !?  Ами , ако постигат резултати , ами , ако са в първата 10-ка на Европа , как ще го накажеш , драги ? Как ще ги разделиш ? Ами , ако са баща и син или мъж и жена или дядо и внуче или братя или много близки приятели , ако не желаят да те слушат, какво ще направиш тогава ? Ще им спреш финансирането ли ? Ами , ако НЕ ПОЛУЧАВАТ ФИНАНСИРАНЕ и се борят сами ? Какво тогава ще направиш драги “анонимнико” , може би ще извадиш пищова ?

 

 Нравоучително: Б.Божилов -Бруно

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: