ЛЕКЦИЯ ПО НИКОЕ ВРЕМЕ-мнение на ВАЛЬО БАЛКАНСКИ


ЛЕКЦИЯ ПО НИКОЕ ВРЕМЕ

Проф. Вальо Балкански дпн

 м

            В днешната лекция, ще разгледаме няколко теми свързани с управление на спорта, с организация на плуването, с взаимоотношенията родител-треньор-плувец и не на последно място ще има някои поучителни думи за хора минаващи, хора на момента.

            Всеки се чуди сега от къде се взеха тези материали свързани с пари, бюджет, трансферни правила, точки, финансиране. Ами меко казано това са закони правила на една държава погледнати през призмата на даденото министерство, пречупени през погледа на всяка федерация.

            Спираме се на нашата федерация, а именно- БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПЛУВНИ СПОРТОВЕ. Тя е част от Международната федерация(FINA), Европейската плувна федерация(LEN), част е от българския спортен живот. Но най-важното което се забравя и не се прилага, не се иска от тази държава в повече заради него, е предмета на дейност, който е в основата на тази федерация- ПЛУВАНЕТО. Един от трите стълба на системата на физическото възпитание и спорта на всяка една държава. Спорт, който е приоритетен, не само като състезателна дейност, а спорт и занимание през което трябва да минат всички граждани на всяка държава в развития свят. Тези които, минават през плуването и нямат необходимите знания и умение сигурно не знаят, че другите два са леката атлетика и гимнастиката. Същите те, не знаят, че спорта и физическото възпитание са една отделна наука, едно отделно направление във възпитанието, а именно ТЕЛЕСНОТО ВЪЗПИТАНИЕ, на всеки един. И не случайно хората са стигнали то това убеждение, не случайно се е зародила спортната наука със своите развиващи се направления- теория и методика на обучение, теория и методика за високото спортно майсторство, правилознание, спортна статистика, мениджмънт и т.н. Но това трябва да се обяснява- спорта ПЛУВАНЕ не е само високото спортно майсторство, спорта плуване съдържа в себе си всичко, като се започне с треньорите, децата които влизат за първи път в съприкосновение с водата, мине се през обучението, мине се също така и през това високо спортно майсторство, ветерани, хоби, водно спасяване … и още и още. Ако трябва ще се обяснява и ще се обяснява на хора лаици, впелели взор в собственото си его, уж в собствените си права. Но … Минаващи всякакви, идват и си заминават.

            БФПС като част от спортния живот на България, получава своето финансиране от държавата. Във федерацията членуват доброволно спортни клубове, които според устава имат право на мнение, на участие във вземането на решения и други описани в него. Както всяка федерация си има отчетни събрания, отчетно-изборни или само изборни. На тях клубовете си изказват мнението и със своя глас решават кой да ги управлява и води напред. Също така БФПС получава своето финансиране от държавата и също така акумулира и собствени приходи. В рамките на Валутния борд, както всяка една организация с държавно финансиране е подложена на строг мониторинг от страна на министерството на младежта и спорта и министерство на финансите. Има си одити , ревизии, има си отчети. И ако има нещо грешно и/или неточно тя подлежи на санкции и глоби. Лично аз ако бях част то това ръководство и ако съм сигурен в действията си, ако са подплатени с одити и ревизии, само при дума за нещо различно или обвинения в манипулации, веднага бих вкарал в съда човека усъмнил се в действията ми.

            Избраните да водят бащина дружина, са получили своя вот от болшинството. Така, че си носят своя кръст и отговорността на поетите ангажименти и постигнати резултати. Аз лично си имам мнение какви са те и съм го казвал.

            Също така БФПС, като част от спортния живот си има своите правилници и наредби. Дали са точни или на място, някой да, някой не. Засегна се темата за трансфер на състезател. За парите които състезателя изкарва. Ама драги,  пак личи непознаването на материята. Всичко това е тема на едно от направленията на спортната наука- а именно спортния мениджмънт. Как да го обясня, хайде по-простичко. Плуването е аматьорски спорт. Заради това е олимпийски спорт. (Нещо коренно различно от професионалния спорт където нещата се решават с трансфери, права, търговска дейност.) Именно като част от аматьорския спорт си има своите правила и като част от българския спорт също. За преминаването на един състезател от един клуб в друг, аджеба, какъв трансфер, какви пет лева. Тук не говорим за плувец или за дете или за нещо си различно от СЪСТЕЗАТЕЛНИ ПРАВА. Те се придобиват за даден клуб или отбор. Казано е просто състезател се картотекира от еди коя си дата, до еди коя си. И за състезатели под 18 години се изисква съгласие на родител. Тоест родителя решава къде и при кой! И къде отиват състезателните права на детето им! А ти искаш парите да отиват при някой, а кой е той, знаем. И тук навлизаме вече в тънкостите на занаята, в управлението, в устоите на една система. Тези правила, правилници и закони са създадени да крепят спорта, да крепят Българския спорт. И във всеки един такъв документ има защита на системата. Или по-просто тази точка за финансиране на клуба-майка е защитен механизъм на системата. Друг е въпросът дали може всеки един да се състезава на държавни шампионати. За да я има системата си има ДОП и ДЛОП- тоест Л е личен шампионат, където всеки един може да участва и индивидуално, след като изпълни изискванията, а О е отборен. Тоест клубовете участват с отбори. И по-този начин получават някакви средства, че развиват и подържат спорта. И това финансиране подпомага клубовете да има по-ниски такси, да има спорт, да има ПЛУВАНЕ в България, друг е въпросът кой трябва да контролира дейността на разни обучители и самозванци. И друг е въпросът до колко държавата ни обръща внимание на спорт и плуване.

             И сега критичното към федерацията, малко само, защото май започнаха да ми харесват(малко обаче, след като ограничиха разни хора от вземането на решения.). Защо допуснахте да се стигне до това? До разни такива статии от някой, който преминава просто. Аз ще ви кажа защо:

            1. Липса на регистър на клубовете и специалистите в тях. Допуснахте в системата на Българското плуване доста такива единици. И по-този начин не защитавате членовете си- клубове и треньори. Хайде просто е- направете го вече този регистър с клубове и треньори. Опишете точно:

ПРИМЕР:  Клуб „Дунавска цаца”-Лом. Занимания: В басейна на 132-ОУ Лом, Река Дунав и еди кой си хотел. Специалисти-треньори- Иван Иванов- магистър по плуване и учител по музика. Стаж- 28 години. Кирчо Кирчев- Бакалавър по плуване и еди какво си.

            Но закъсняхте и клубовете негодуват. Начални учителки от съмнителни университети, разни психоложки, хора със средно образование и какви ли още не подкопават устоите на спорта. А случай като този доста и май ще гръмнат скоро. Липсва ви и наредба строго направена и защитаваща членовете на БФПС, а именно: Инструктор – такова образование и ценз, Младши, старши, главен треньор в клуб-  на какво трябва да отговаря, образование, стаж, брой картотекирани деца, какви състезатели може да води. Кой може да е държавен селекционер- стаж минимум 20 години, постижения, планове и т.н и т.н  Но по-добре късно от колкото никъде.

            2. Строг контрол на националните състезатели, кой има право да ги води, кой изпълнява треньорската дейност, планове, графици. В клубовете също, състезателя Х е картотекиран при треньора У. Уж минавате и виждате, че състезателя Х се готви при човека Z(без качества, знания и ценз)- и хоп предупреждение, после пак се хваща и санкция за клуба, трети път пак, и хоп пак по-голямо и строго наказание на състезателя Х, защото получава финансиране от вас. И много ми се иска да го направите, а не хора довчера учили се да плуват с плавници, днес да се навъртат около националните отбори и да изпадат в смехотворни ситуации, да дават метраж в дължини.

            Вслушайте се в мъките, тегобите на клубовете. Вслушайте се и техните добри практики. Не стойте като коне с капаци, умолявам Ви.

Бел.ред.Моят колега Вальо Балкански излага своето мнение  с надеждата да помогне на нашето плуване.Сайтът дава възможност да правят публикации при едно условие-да не се уронва или засяга личния или семейния живот и достойнство на никой.Допускат се мнения само на професионална основа.Освен това се публикуват материали,които са автентични и не са публикувани н други сайтове.РУМЕН АТАНАСОВ

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: