ИНТЕРЕСИ-мнение на АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ


 

ИнтересиBudgeting

 Александър Конкеев

За да е малко по-интересно по състезанията между Коледа и Нова година, можем да погледнем на въпроса за левчетата и математиката от малко по-различен ъгъл. Наградихме изявените плувци според точковата система на ФИНА и техните треньори. Това е прекрасна традиция и се възприе много –добре, а беше и добре организирано и изпълнено. Както се досещате обаче има тук едно „но“. „Но“-то е породено от слабостта на хората с „голям житейски път“ към най-малките.

Въпросът е дали Федерацията е пропуснала да напише писмо на дядо Коледа, че така и така, тук има едни малки сърца, пленени от красотата на водните спортове и водени от чистите си души, които са се потрудили много през годината и е редно да бъдат поощрени за постигнатите рекордни времена, като резултат от положеното старание и усърдие. Няма ли възможност спонсорът на Федерацията  – „Арена“ – да подпомогне дядо Коледа с подаръците и за Българските деца от 10 до 13 години (Румънският спонсор го прави), които ако участват за мъже и жени, могат да отмъкнат доста точки, особено при какичките. Всички изявени от тези възрасти могат да получат специален артикул от спонсора, който да ги прави разпознаваеми в басейна, като така стимулира и останалите да преследват високи цели. Знае се на кои места всички разбират от всичко и по-конкретно от  мениджмънт. Хъшове колкото искаш, но когато опре до действия и усилия нещо резултата е много слаб. Наскоро един млад треньор ни изненада с невероятно попадение. Можем само да му благодарим за това и скромно да се радваме,че има такива хора.

Връщайки се към темата за устава и публичния бюджет, възниква асоциацията и за тефтерчето на Дякона, където всичко е точно записано. Направеният разчет за разходите на федерацията през 2013 може по-лесно да се възприема и чрез графиката:1

 Интересно е да отбележим, че като съберем всички пера, бюджетът възлиза на 1 266 998лв. Трябва да уточним, че тук точността не е на преден план. Както казват някои народни избраници – по-важен е духа на документа. Така че, спокойно можем да не се притесняваме от факта, че този бюджет надвишава с около 40% сумата, отпусната на Федерацията. Все пак от години той се прави от избран икономист и тази материя не му е чужда.2

Тук перата са в проценти от бюджетната сума като в червено е дадено предвиждане за изпълнение, което е резултат на колебливи изчисления. Съвсем малко надхвърля стойността на отпуснатата на Федерацията сума, което е разбираемо поради икономическата криза. От друга страна, кризата обуславя и “стягането на колана, „изразено в по-малко пари за клубовете, но при условие че колосът „Младост 91“ взима около 45 000,  другите клубове няма да получат лоши суми. Намалени са и разходите от собствени приходи поради простата причина, че тази година отказахме приличен брой спортисти с входните нива. Повечето пера са идентични, но е намалено силно перото за международния календар, след като стана ясен факта, че там има и друго финансиране. С колебливи изчисления разходът там излиза около 23 000лв., но остава неразкрито какво точно се поема от ЛЕН и ФИНА и конкретно кой плаща пътя до мястото на състезанието.

Не може да се пропусне и гъделичкащото усещане, че формулировката „разходи от собствени приходи“ е много  „хлъзгава“. Дали не трябва при направата на разчетите тя да се прибави към отпусканата от спортното министерство сума. Изваждайки я при калкулирането на разходите, като че ли се получава дублиране на сумата за това перо и така на практика сумата потъваща някъде е двойна. „Църните рупи“ – спортно майсторство и наеми, са сериозна пречка за бюджета и тяхното премахване ще е доста освежаващо. Току  виж се намерят средства за писмо до дядо Коледа и стимулиране на по-малките когато реализират най–добри постижения за възрастта си. Какво пречи стимулите да са продукти на спонсора „АРЕНА“, които повече ще топлят сърцата на децата. Не се дават суми за рекорди, освен при мъже и жени,тогава покажете поне уважение с продукти от спонсор.

„Църната рупа“ спортно майсторство в три центъра е също забулена в мъгла, тъй като не е ясно кой и по какви критерии разходва средствата. Да, но тук говорим за 17% от бюджета, а резултатът като че ли е незадоволителен. Становището, че високото спортно майсторство се прави в спортните училища, които вече са държавна структура, е сериозно разклатено от успехите на много състезатели, обучавани в други училища. Ефективността на тези училища специално за спорта плуване не кореспондира с показваните  резултати. Приемливо е Федерацията да подпомага центровете, но те вече са към държавата и заделяните за тази цел средства не би трябвало да са такъв голям процент от бюджета при това толкова неясно разходван.

„Докато финансовият интерес е по-голям от интереса да правиш шампиони, няма как да стане плуването“. Това се казва от човек извън България – Красимир Енчев. И още   „Въпросът е искат ли господата от БФПС да променят нещата или не. Явно така им е добре….“. Кризата налага максимална ефективност при разходването на средствата. При условие, че от години парите и системата на разпределението на средствата са идентични не може да се очаква, че те отиват на правилните места. За последните 4-5 години не се вижда развитие на плуването, съдейки от нивото на държавните първенства. Разбира се броят на подобрените рекорди се е увеличил, но това са отделни единици, които разчитат главно на  собствено финансиране. Финансиране което няма общо с почти 25% от бюджета изразходвани за наеми на обекти от НСБ. Дали това са наеми или рефинансиране – не  е толкова интересно. Интерес представляват мотивите да се дава една четвърт от бюджета точно за това.

Интересно бе в началото на годината: когато Руската федерация обяви какви промени ще прави, у нас имаше тишина. Сега когато виждаме къде ги отведоха промените – пак ли ще пазим тишина? А да има нова наредба, която урежда отношенията между клуб и състезател. Само не разбрах кой на кого плаща – състезателят на клуба или обратно клубът на състезателя, че има такива изисквания към плувците. С тази объркана система до къде ли ще стигне плуването. Във всеки случай, не там където отидоха руснаците и още по-малко там, където са китайците. Да не говорим за Украинците. Като се спомена за украинци къде са предвидени пари в бюджета за обучение на треньорите или съвместни лагери с други национални отбори. Може би се смята, че например Виетнам е слаба плувна сила или, че те ще са след нас на олимпиадата. Ще видим, предвижданията сочат друго. Още по-наложително е да има пари и за езиково обучение на треньорите, понеже, както стана ясно, езиковата бариера е голям проблем при провеждането на семинари и обучение с треньорския състав. Интересен ще е новият бюджет, ако въобще го видим и има промени в него.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: